Wereldwaterdag

Dat Griekenland zeker geen overschot aan water heeft, is een open deur intrappen. We krijgen hier dan ook wel vaak te horen dat we geen water moeten verspillen. Er loopt deze dagen een spotje op de radio om de Wereldwaterdag van 22 maart aan te kondigen. Een jongetje vraagt aan zijn moeder waarom hij niet te veel water mag gebruiken. “Omdat er anders geen water meer is voor mij”, antwoordt zijn moeder. “En ik let op mijn beurt op dat er nog water is voor je vader”. Bedoeld wordt natuurlijk warm water, maar dat wordt nooit op die manier gezegd in het Grieks. Waarop het jongetje zegt: “Waarom laat je het water dan zo achteloos lopen als je in de keuken werkt? Wil je dan dat ik geen water zal hebben?”.
Maar misschien zijn de huishoudens niet de belangrijkste doelgroep voor Wereldwaterdag. 86% van het water in Griekenland gaat naar de landbouw. Dat is immens veel, en het zou met veel minder kunnen. Hoe komt dat eigenlijk?

Het grootste landbouwgebied van Griekenland, bevindt zich in de vlakte van Thessalië. Daar worden gewassen geteeld die erg veel water nodig hebben, zoals katoen. Deze absurde situatie is het gevolg van de subsidiepolitiek van de Europese Unie (maar daar zal wel verandering in komen). Verder besproeien boeren hun land met grote sproeiers. De helft (en misschien wel meer) van het water dat wordt rondgesproeid, verdampt in de zomer nog voor het op de grond neervalt. Nooit, maar dan ook nooit, worden er vragen gesteld waarom die boeren geen andere irrigatiemethodes gebruiken (zoals druppelirrigatie, die wordt gebruikt door veel olijfboeren). In plaats van dit voor te stellen, wil minister van Milieu en Openbare Werken de rivier Acheloos omleiden zodat ze de boeren van Thessalië van water kan voorzien. Dit is een waanzinnig project dat erg veel geld kost, veel milieuschade kan berokkenen (en geklasseerde natuurgebieden gaat verwoesten) en dat maar niet wordt voltooid, omdat er constant rechtszaken worden aangespannen door natuurverenigingen en buurbewoners.
Maar de boeren vormen een belangrijk kiezerspubliek, dus aan hun “rechten” mag je niet raken. Je mag hen ook niet zeggen dat ze er misschien goed aan doen om andere gewassen te beginnen kweken, want anders hebben ze binnen 10 jaar wellicht helemaal niets meer.
Dus die campagne voor de Wereldwaterdag is misschien weer eens een maat voor niets?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *