In deze tijden waarin hele bevolkingsgroepen worden opgejaagd en vermoord wegens huidskleur, geloof en grondgebied (met daaronder wellicht de gezochte energiebronnen zoals olie en gas), lijkt het volgende misschien een peulschil, maar toch. Het opleggen van een nieuwe taks op onroerend goed is niet meteen een succes geworden voor de regering Samaras. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de taks de charatsi zou vervangen. Dat was de hoogst onpopulaire taks die werd geïnd via de elektriciteitsrekeningen. Het was de trojka die had aangedrongen om de taks op deze manier te innen, omdat de belastingsdienst in Griekenland op zijn zachtst gezegd niet goed werkt en er niet in slaagt om alle belastingen correct te innen. De regering moest beloven aan de trojka dat ze er in zou slagen om met de ENFIA, de nieuwe belasting dus, het vooropgestelde belastingbedrag zou kunnen innen.
Een paar dagen na het bekendmaken van de belasting, bleek dat er op veel plaatsen fouten in de berekeningen waren geslopen. Vanuit de regering hoorden we dat we ons daar geen zorgen over hoefden te maken. De fouten zouden worden aangepast maar de belastingsplichtigen zouden wel eerst het geld moeten ophoesten. Daar kwam dan weer zo veel reactie op, ook vanuit de media die in handen zijn van bevriende oligarchen, dat beslist werd dat de eerste schijf van de belasting pas eind september zal moeten worden betaald, in plaats van eind augustus. Wat er met de correcties gaat gebeuren, is niet duidelijk.
En ondertussen wordt het nog erger. De liefdadigheidsinstelling Glimlach van het Kind (Χαμόγελο του ΠαιδιοÏ) kreeg een bedrag van 95.000 euro aangesmeerd! U kent de instelling misschien als de organisatie die het blonde zigeunermeisje Maria heeft opgevangen. Dit soort blunders maakt de onpopulaire regering natuurlijk nog gehater. Tegelijk is er ook sprake van dat de belastingscontroleurs nu een inval mogen gaan doen in de huizen van mensen van wie vermoed wordt dat ze belastingen ontduiken. Zaken zoals kostbare schilderijen zouden dan in beslag kunnen worden genomen. Zonder dat er iemand van justitie bij betrokken is. Dat lijkt in te gaan tegen de Griekse grondwet, en ook daar kwam heel veel reactie op. Het voorstel van het ministerie van Financiën ligt nu bij het Hoogste Gerechtshof dat een uitspraak zal moeten doen over het feit of het voorstel al dan niet grondwettelijk is. Oh ja, en ondertussen wachten we nog steeds op enige vooruitgang in het dossier van de Lagardelijst.
Gelukkig hebben we de clown van dienst nog: Gerasimos Giakoumatos, onderminister van Economische Ontwikkeling en kruisvaarder tegen de hoge prijzen van de tomaten, uien en aardappelen.Giakoumatos, een dokter van opleiding, kwam in een ochtendprogramma op televisie vertellen dat de ENFIA is opgesteld door iemand die politieke motieven had en de regering schade wil toebrengen. De Popov van de Griekse politiek gaat verder: “De duivel heeft zijn staart weer laten zien. Die duivel is al wel vaker opgedoken in deze regering. Bewust of onbewust.” Giakoumatos is gelukkig een echte magkas. Hij zegt nog: “Als ik wist wie dit heeft gedaan [ENFIA opgesteld – BT], dan zou ik hem in het gezicht hebben geslagen.”. Hij zorgt daarmee voor de broodnodige lach en traan in deze barre tijden.
Iets meer dan tien jaar geleden had PASOK ook een dergelijke clown in dienst, Kimon Koulouris, die ook de prijzen van aardappelen, tomaten en uien binnen de perken moest zien te houden en tegen de kartels in de voedingsindustrie moest zien op te treden. Het is hem niet gelukt, en hij is ondertussen ook uit de partij (waarvan hij medestichter was) gezet. 10 jaar later zijn de kartels nog steeds actief, maar dat is dan weer een ander verhaal.
De populariteit van de regering, in deze vakantieperiode, leek onder het vriespunt te belanden, en het was tijd om daar iets aan te doen. En ziedaar, als een duivel uit een doosje, kwam daar de “belangrijke archeologische vondst” in Amfipolis. De hele wereld sprong er op, en hier was een uitgelezen kans voor Antonis Samaras om te scoren. Met opgestroopte mouwen spoedde de minister zich naar Macedonië, de armste provincie van het land, met de hoogste werkloosheid, om daar persoonlijk de opgravingen te gaan inspecteren. Het zou gaan om een “mysterieus” graf uit de tijd van Alexander de Grote. Wow, wat een gelegenheid voor de aanstoker van de Macedonische naamskwestie (Samaras deed als minister van Buitenlandse Zaken in 1993 de Griekse regering vallen over het feit dat het noordelijke buurland zich Macedonië wilde noemen)! Het zou gaan om het graf van de vrouw van Alexander de Grote! Of misschien wel van Alexander zelf! Dat zou toch waarlijk een opsteker zijn voor het nationalisme zoals dat onder de heer Samaras hoogtij viert! Daarmee kunnen alle andere kwesties heel snel naar de achtergrond worden verdrongen.
Versta me niet verkeerd, ik wil hier zeker niet de vondst minimaliseren. Dit is echt wel belangrijk. Of er budget genoeg is voor de Griekse archeologen, dat is een ander paar mouwen (tussen haakjes: kent iemand de naam van de Griekse minister van Cultuur, of hebben we die post niet meer?). De opgravingen zijn als sinds 2012 aan de gang en weten dus ook al 2 jaar wat we daar kunnen verwachten. Waarom moet het dan net nu worden aangekondigd?
Wie de Griekse pers volgde en de artikelen las over de vondst, zag de naam van de premier minstens 10 keer vermeld, terwijl niemand eigenlijk de naam van de archeologen kent die de opgravingen leiden. Op zo wat elke foto van de vondst, is de Griekse premier te zien. Het gaat dan ook niet om de archeologen, en zelfs niet eens om de vondst. Het gaat om een PR-oefening van de Griekse premier, die daarbij gretig wordt geholpen door de Griekse media die worden betaald door de oligarchen die zich aan een gunstig regime mogen verwachten in opdracht van de premier. Zo werd vorige week nog een wet gestemd die toelaat om verlieslatende mediagroepen te laten samenvoegen met winstgevende om zo de verliezen uit te vegen, aldus de journalistenvakbonden. De wet werd gestemd als een amendement voor een wet beteffende de volksgezondheid. Het zijn de truken die deze regering toepast: nieuwe wetten als amendementen op andere wetten in de regelgeving smokkelen. Waarom zoiets trouwens in een wet moet worden gegoten, is me een raadsel, als je dan toch beweert dat Griekenland een vrije markteconomie is. In ieder geval laat de nieuwe wet toe dat de macht van de media makkelijk in de handen van de weinigen terecht komt.
Op de weg van Veria (Beroa) via Naoussa naar Pella vind je het ene Macedonische graf na het andere. Sommige zijn prachtig gerestaureerd en ontsloten, maar nooit is er een open.
De staat van de opgravingen in Alexanders geboorteplaats Pella zélf spreekt trouwens ook boekdelen: een zielige bedoening waar je wat mozaïeken kan zien en voor de rest heeeel veel fantasie nodig hebt.
Wat de Alexanders lijk betreft: dat is onderweg van Babylon naar Macedonië “gekaapt” door Ptolemaios, die het naar Egypte heeft gebracht (eerst Memfis, en nadien Alexandrië), waar het tot in de Romeinse tijd bewaard bleef.