Terwijl de ogen van de archeologische wereld gericht zijn op het graf in Amfipolis, is het volgende bericht een beetje door de mazen van het net geglipt. Wetenschappers zouden er in geslaagd zijn om het schrift op de schijf van Faestos te oncijferen.
Die schijf is genoemd naar de Minoïsche nederzetting waar ze in 1908 is gevonden: Faestos, in de Messaravlakte op Kreta, niet ver van het vroeger hippieparadijs Matala en de Minoïsche haven Kommos. Wetenschappers konden niet ontcijferen was er op de schijf stond: de tekens waren verschillend van het Lineair B en ook het Lineair A. Jarenlang werd vermoed dat het ging om een soort van inventaris van materiaal dat in het paleis van Faestos lag opgeslagen, maar dr. Gareth Owens zou hebben ontdekt wat er werkelijk op de schijf, die hij de eerste Minoïsche CD ROM noemt, staat.
Owens is verbonden aan het Technologische Opvoedkundig Instituut van Kreta, als linguïstisch vorser. Samen met John Coleman, professor in fonetiek aan de universiteit van Oxford, zou hij nu de sleutel tot het lezen van de schijf hebben gevonden. Hij heeft zich daarvoor gebaseerd op hiëroglyfen, Linair A en Lineair B.
De schijf moet worden gelezen als een spiraal en er zijn al drie patronen ontcijferd.
- IQEKURJA, wat zoveel betekent als “zwangere moeder” en/of “godin”.
- IQE, wat wellicht staat voor “moeder” of “godin” – dit woord komt voortdurend terug op de schijf.
- IQEPAJE of IQE-PHAE, wat wellicht “heldere moeder” of ook weer “godin” betekent.
Daarmee lijkt de tekst op de schijf te wijzen naar een gebed. Owens zelf, lichtte zijn ontdekking toe op een TEDx toespraak in Iraklio.
Voor zover ik kan volgen is de tekst op de schijf niet echt ontcijferd en dus niet te lezen.
Door vergelijking qua vorm van de tekens met de tekens in linear B (nog steeds niet gedecodeerd) en linear A (wat wel begrepen wordt), denkt Owens de betekenis van enkele “woorden” te kunnen afleiden.
Wegens gebrek aan andere teksten in dit schrift, is zijn gok zo goed als iedere andere.
Er wordt her en der in de wetenschappelijke wereld flink tegengas gegeven.
Er wordt zelfs aan getwijfeld of de schijf van Minoïsche oorsprong is.
Mogelijk is er sprake van professionele afgunst. Niet ongewoon in het wereldje van de heren professoren.
Na zovele jaren toegewijde vorsing zou het Owens wel gegund zijn dat hij het bij het rechte eind heeft en vindt men snel Phaestos Vol2 om de proef op de som te nemen.
Ook voor een volslagen, doch geïnteresseerde leek als ik, zijn dit boeiende ontwikkelingen.
Onlangs werd ook onderzoek verricht naar het scheepswrak voor de kust van Antikythera, CNN maakte er een mooie reportage over:
http://edition.cnn.com/2014/10/06/world/solving-the-mystery-of-shipwreck/index.html
Het Lineair B is wel ontcijferd, uiteindelijk door Michael Ventris. Het is Grieks. Het schrift is ook gevonden op kleitabletten op het vasteland van Griekenland, in tegenstelling tot het Lineair A. Het Lineair A komt alleen op Kriti voor en is geen Grieks..
@Vasilis,
Sorry ik heb inderdaad A en B verwisseld, maar de bezwaren blijven bestaan.
http://people.ku.edu/~jyounger/misc/Owens_response.pdf
Bedankt voor de correctie.
Blijft voor mij de vraag of Peter Aleff misschien toch gelijk zou kunnen hebben met zijn idee dat de schijf een oeroud soort ganzenbord is, een spelbord dus, aan beide zijden ‘bedrukt’. Hetgeen het mogelijk maakte dat het spel eindeloos’ gespeeld kon worden door het bord telkens op het gewenste moment om te draaien. Het kreeg daardoor een ‘eeuwigdurend’ karakter. Het zou erop kunnen wijzen dat de schijf mogelijkerwijs een religieus doel diende tijdens begrafenisrituelen..