De Griekse toeristische dienst heeft haar nieuwe campagne klaar. De video met de title “Gods, Myths, Heroes”, zo wat 12 minuten lang, kon al meteen op heel wat kritiek rekenen, maar is het resultaat dan echt zo slecht? Kijkt u even mee.

Op zich wel mooie beelden van Griekenland, maar het verhaal doet toch wel een beetje duf aan. Het hele concept is opgezet door Nikolaos Stampolidis, de directeur van het Museum van Cycladische Kunst. En de thematiek blijft volledig binnen de geest van het oude Griekenland. Best wel mooi als je een film wil maken over archeologie, maar gaat dit de toeristen aanspreken? Want om hen gaat het toch in de eerste plaats?

Adonis Georgiadis

Adonis Georgiadis

Griekenland als een land van goden. Je hoort het uitentreure. Hoe vaak heb ik niet moeten horen: “toen jullie nog aan de bomen hingen en eikels aten, bouwden wij deze prachtige tempels”. Het is een discours dat is overgenomen door de extreem-rechtse politieke partijen, met LA.O.S. voorop, een paar jaar geleden. In de video zie je, op toch wel erg kitscherige manier, een godenbeeld over de video geprojecteerd, op een manier zoals je ook foto’s ziet op het achtergronddecor bij het boekenpraatje van voormalig minister van Volksgezondheid en huidig woordvoerder van de parlementaire fractie van Nea Dimokratia, Adonis Georgiadis.

Echt inspireren doet Georgiadis niet, maar dat doet de toeristische video ook niet. We zien een kantoor ergens in een Amerikaanse grootstad bij de opening van de video. Zo kom je toch niet in de huiskamer van een mogelijke toerist binnen om je land aan te prijzen? Ik snap de thematiek wel: laten zien dat de oorsprong van zovele zaken in Griekenland moet worden gevonden. En daarin onderscheidt Griekenland zich wellicht ook van andere bestemmingen. Maar of dat het enige is waar je de mensen mee wil lokken?

Griekenland als het land van de goden en de mythen, ok. Maar als land van mensen? Ik heb 1 Griek geteld in de video. Alsof er geen mensen leven in Griekenland. En laat de Griekse bevolking, haar uitbundigheid, en zo veel meer, toch een belangrijke reden zijn voor veel mensen. Niet alleen om naar hier te komen, maar vooral om opnieuw te komen. Maar de video spreekt dan ook helemaal niet over het heden, maar enkel over het verleden.

Beeld van de Olympische Spelen van 1936 in een toeristische video over Griekenland

Beeld van de Olympische Spelen van 1936 in een toeristische video over Griekenland

De enige verwijzing naar de modernere tijden, zijn de Olympische Spelen. In de video ziet u de Griekse actrices, die gekleed zijn als priesteressen, de olympische fakkel ontsteken met de convexe spiegel, in Olympia. Vele Grieken weten niet dat dit ritueel, en de daaropvolgende fakkelloop, door Adolf Hitler is geïntroduceerd. Maar misschien wist bedenker Nikolaos Stampolidis dat wel, want in de originele versie van de video zat beeldmateriaal van de Olympische Spelen in Berlijn in 1936. De Spelen van Hitler, werden die wel eens genoemd. Waarom dat soort beelden in een toeristische video over Griekenland moeten worden opgenomen, is me een compleet raadsel. Er waren toch Olympische Spelen in Athene in 2004?

Ondertussen is het beeld uit de video geknipt, nadat The Guardian er melding van maakte.  Die krant had de verwijzing gezien op de blog van journalist Damian Mac Con Uladh, een Ier die in Korinthe woont en zo wat op zijn eentje de Engelstalige versie van Eleftherotypia overeind probeert te houden. Niet eenvoudig, want hij is al 4 maanden niet meer betaald (hetzelfde lot overkwam hem toen hij werkte voor het ter ziele gegane Athens News). Het dient wel te worden gezegd: de beelden van de Spelen van 1936 staan ook op de website van de Olympische Spelen in Londen in 2012, en toen leek er geen haan naar te kraaien. Maar TheTOC ziet er blijkbaar een aanval op Griekenland in. Dat soort reactie kadert perfect in het minderwaardigheidscomplex dat ik wel eens zie bij Grieken die verwijzen naar het feit dat andere Europeanen nog in de bomen hingen toen ze hier de democratie hadden uitgevonden.

Is dit Griekenland?

Is dit Griekenland?

De verwijzing naar de Spelen van Hitler, is niet het enige probleem met de video. Zo rond minuut 5:25 verschijnt het beeld dat u hier links ziet. Een schrandere kijker beweert dat het hier gaat om een beeld van The Twelve Apostles in Australië. Het ziet er aannemelijk uit, maar ik laat het aan u over om de conclusie te trekken.

Ik ben persoonlijk niet onder de indruk van het resultaat. Het heeft naar Griekse ministerienormen niet al te veel gekost (volgens het officiële document 73.246,50 euro), en misschien is het resultaat daarom zo pover? Maar er zijn andere initiatieven die met een beperkt budget echt wel betere video’s hebben afgeleverd, die volgens mij de mogelijke bezoeker van Griekenland veel sneller kunnen weten te overhalen.

Zoals deze:

Komaan Olga, dit moet toch beter kunnen?

15 thoughts on “Land van goden, niet van mensen

  1. Ben het wel met je eens Bruno…hoewel ik moet zeggen dat veel van het gezegde in de video voor een groot deel de aantrekkingskracht was van mijn aanvankelijke liefde voor Griekenland…
    Ik betwijfel echter zeer of de video het gros van de toeristen zal aanspreken, die willen gewoon zand, zee en lekker eten en die ‘gastvrije Griek’.. Bovendien veel van het moois uit de video, zoals vogels, natuur, sneeuw, skieen, water, bossen… de natuurlijke rijkdom van het land wordt juist in diverse opzichten bedreigd door de ongeinteresseerde houding en foutieve beslissingen van de regering en ‘de Griek’…Wij mogen dan misschien in bomen hebben gehangen toen zij al tempels bouwden, nu heeft het westen zeer vele ‘tempels’, en staat Griekenland, staat de Griek, met lege handen en probeert zich vertwijfeld te meten met de Goden en filosofen uit de oudheid. Gespletenheid dat is een woord wat opkomt bij het zien van de video.

  2. Wanneer een Griek in een spiegel kijkt ziet hij zichzelf als Alexander de Grote, Kolokotronis of ten minste Onassis. Nooit als een Karagiosis. (Nikos Dimou)

  3. Wanneer je de aftiteling van het filmpje bekijkt, dan blijkt dat een groot deel van het beeldmateriaal reeds langer bestond. 80% van de film is dan ook een eerder knullige collage van andermans beelden. De flauwe “goden”effecten zijn eerder kitcherig en belachelijk.
    Het reisje naar NY en misschien Australië namen waarschijnlijk de grootste hap uit het budget.
    Het Aegean filmpje vind ik wel zeer ok. Maar bedenk wel dat we daarvan het kostenplaatje niet (willen) kennen.
    Het drama is voorts dat aan de echte Griekenlandfanaat weinig verdiend is. Hij houdt van rust, een leuke taverna, het plattelandsleven, de eigenzinnigheid van de bewoners en de sfeer die de antieke sites uitstralen. Delphi bijv. is zoveel meer dan de armzalige resten die ons blijven. Het zijn de oude verhalen en de ligging die ons treffen. Ik herinner me een maanverlichte nacht in Delphi waarin een herder met zijn kudde schapen de heuvel afkwam. Kiekenvlees gegarandeerd met Pan in het decor vermoed.
    De dure resorts, de zuipstranden, de all in ghetto’s, weg ermee. Maar spijtig genoeg zijn deze blijkbaar nodig om er bij te horen op de toeristische kaart.
    Santorini, schitterend natuurspektakel, maar voorts verworden tot een clean filiaal van Disneyland, waar de dagelijkse stroom toeristen zijn inkomgeld betaald met loungemuziek op de achtergrond.
    En vreemd genoeg houden de toeristen het sprookje in stand door van de meest groezeligste plaatsen kaartjes naar huis te sturen met foto’s van Folegandros, Serifos of andere stille witte oorden.
    Griekenlands charme ervaar ik eerder in zijn koterijen, noodoplossingen en de eigengereidheid van zijn bewoners en vooral in de vaak nog ongetemde natuur.
    Een degelijke opleiding en ietwat belangstelling voor geschiedenis zouden moeten volstaan om interesse voor Griekenland op te wekken. Zo’n promofilmpje helpt weinig, vrees ik.

  4. Ben het helemaal met je eens @Penimeni

  5. Het verbaast me dat TV5Monde (frans sateliet) de laatste tijd zoveel programma’s over Griekenland geeft en ze zijn waarlijk genietbaar en aantrekkelijk.
    Woensdag weer een nieuwe om 22,00uur.

  6. Ondertussen blijkt dat de hele video aan elkaar hangt van gestolen beelden. Damian heeft het allemaal uitgebreid uitgevlooid: http://damomac.wordpress.com/2014/11/10/controversial-greek-tourism-video-hit-by-plagiarism-claims/

    Hij heeft gesproken met de maker van de beelden, die al bij al nog redelijk rustig bleef onder het feit dat de Griekse overheid zijn beelden gebruikt. Oh ja, en dat beeld is inderdaad van The Twelve Apostles in Australië.

    En ondertussen zijn ze in het noorden van Griekenland niet blij met de beelden van de blote voeten die de druiven fijn trappen om wijn te maken. Die zijn ook gestolen: http://thrakinet.tv/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%80%CE%BF%CF%84-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BF%CF%84-%CE%BC%CE%B5-%CE%BB%CE%B1%CE%B8%CF%81%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CF%80/

    En de inwoners van Macedonië zijn dan weer boos dat er geen verwijzing naar de naam van hun provincie is gemaakt.

    De promotiefilmpje lijkt zo stilaan wel op een blaam uit te draaien voor het ministerie van Toerisme.

  7. χρειαζεται η Ελλαδα διαφημιση;;; οπως ειπε και ο Ιωαννης ,ΟΧΙ. οποιος γουσταρει ας κοπιασει ,για τους αλλους
    https://www.youtube.com/watch?v=weyK5MQI3ng

  8. Να κανω εγω λιγη διαφημιση, εχουμε τα καλυτερα κρασια και τσιπουρα,
    https://www.youtube.com/watch?v=6mwlq8HhlYs

  9. een echte HELLAS liefhebber en kenner hoeft deze reclame niet en zal ook geen kritiek geven …. Hellas is en blijft Hellas met of zonder crisis en als het iemand niet aanstaat kan hij nog altijd de ardennen of de belgische kust gaan bezoeken of andere mooie en minder mooie plaatsen in Europa … “vijanden” van de Griekse cultuur kunnen beter weg blijven… daar zijn al genoeg int Griekse parlement … grt

  10. Όντως, ωραίο τσίπουρο. Ακόμα και με το γλυκάνισο.

  11. En ondertussen is het duidelijk geworden dat er inderdaad een time lapse van The Twelve Apostles in Australië is gebruikt. Hoe reageert de Griekse regering?
    “Η μυθολογία του Ουρανού, σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης είναι Ελληνική.” – de mythologie van de lucht, op alle plaatsen op aarde, is Grieks.

  12. een standpunt waar geen speld is tussen te krijgen !! slimme jongens, die Grieken !!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *