Tsja, dat mag eigenlijk geen nieuws zijn, en het is het lot van politici om niet vertrouwd te worden. Maar het is wel eens interessant om de cijfers van ELSTAT, de Griekse statistische dienst, te bekijken. 45% van de Grieken vertrouwens het politieke systeem voor geen meter, 19,2% vertrouwt justitie niet en 12,5% heeft geen vertrouwen in de politie. Met dergelijke cijfers kun je niet meteen spreken van een moderne rechtsstaat.
Slechts 0.6% van de Grieken zou een blind vertrouwen hebben in het politieke systeem. Dat is verdorie nog minder dan het aantal Grieken dat actief is in het Griekse politieke systeem. En als we dat uitvergroten naar de hele Griekse samenleving, dan mogen we er vlotjes van uit gaan dat zelfs hun naaste familie de politici niet vertrouwt.
ELSTAT heeft ook gekeken naar het vertrouwen van de werkloze Grieken in hun overheid. Dat plaatje is ook niet bepaald fraai. 50,6% van hen vertrouwt de politic niet, 24% twijfelt aan justitie en 16,6% verwacht geen heil van de politie. Bij mensen die nog wel een job hebben, liggen de cijfers op: 46,2%, 18,1% en 12,5%.
Als je kijkt wie zijn complete vertrouwen geeft, dan ziet het plaatje er lichtjes anders uit. 21,6% van de werklozen gelooft dan nog in justitie, en 29% in de politie. Bij de gepensioneerden staan de percentages op respectievelijk 26,2% en 37,9%. Het vertrouwen in de politiek staat bij gepensioneerden en werklozen op 42%.
Het vertrouwen van de mannen in politiek, justitie en politie staat op 46,4%, 20,3% en 13,7%. Bij vrouwen is dat 43,7%, 18,2% en 11,5%. Bij mensen onder de armoedegrens 47,4%, 22,8% en 15,3%, en bij mensen boven de armoedegrens 44,3%, 18,2% en 11,8%.
ELSTAT heeft ook de tevredenheid van de bevolking gemeten. Zoals verwacht wordt daar ook niet al te hoog gescoord. 5,1% van de totale Griekse bevolking is zeer tevreden met zijn leven. 5% van de werkende bevolking is tevreden met zijn baan. 3,3% van de totale bevolking is totaal niet tevreden met zijn leven, en 2,9% van alle werkenden haat zijn baan.
1,4% van de Grieken is tevreden met de economische situatie (ik zou ze echt willen leren kennen) tegenover 11,7% die het absoluut niet zien zitten. Bij de werklozen is 31,7% totaal niet blij met de economische situatie.
7,8% van de ondervraagden verklaarde dat ze zich de voorbije 4 weken voor de bevraging zeer neveus en angstig voelden en 10,4% voelde zich zeer ongelukkig.
38,3% van de mannen en 24,8% van de vrouwen voelt zich erg veilig wanneer ze over straat lopen in de duisternis, en 10,5% van de mannen en 21,4% van de vrouwen voelt zich absoluut niet veilig. 29% vindt de steden veilig, 40,3% zegt dat over het platteland.
Niet al te rooskleurig dus… al moet ik zeggen dat ik dit soort ondervragingen niet erg vertrouw…de werkelijkheid van alle dag is vermoedelijk nog minder rooskleurig…
Ik wil hier niet een tegengeluid laten horen “to pick up a fight”, maar ik vind de bovengenoemde cijfers ronduit verbijsterend. Op slechts één uitzondering na blijkt geen enkele van de – door mij als ongunstig ervaren – parameters – meer dan 50% te scoren, maar vaak daar aanzienlijk onder blijft. Het is mij een raadsel als ik deze blog en een aantal andere volg, hoe gunstig de cijfers voor het huidige systeem en de situatie in Griekenland kunnen uitvallen.
Als advocaat van de duivel zou ik kunnen zeggen: Waar hebben jullie het nu eigenlijk over? Natuurlijk onrust en ontevredenheid zullen er altijd blijven. Maar die blijkt door EL.STAT gemeten altijd ruim onder de 50%. En we leven toch in een democratie; niet de minderheid beslist. Alles in orde dus, waar hebben jullie het over met je stemmingmakerij?
Ik had dezelfde bedenking toen ik de cijfers voor het eerst zag, @Aleko. Die zijn toch echt nog wel flatterend voor een dergelijke gehate club. Tenzij het weer eens gaat om “Griekse statistieken”.