Neen aan de premier van de armoede en het autoritairisme

Neen aan de premier van de armoede en het autoritairisme

Op voorstel van de burgemeester van Nafplio, is premier Samaras gisteren tot ereburger van de eerste hoofdstad van Griekenland benoemd. Het was niet helemaal duidelijk waarom Samaras die eer kreeg: hij komt zelf uit Kalamata, maar zijn vrouw is wel van Nafplio. Misschien vond de burgemeester dat de premier iets speciaals voor de stad of de streek heeft gedaan. Maar daar is ook niet meteen een aanleiding voor te vinden.

Een groot aantal van de bewoners van Nafplio was niet te spreken over de beslissing van de burgervader. De crisis heeft hard toegslagen in de Argolida, de streek rond de stad, bekend vanwege de 12 werken van Herakles. Ze zagen dan ook niet in waarom een premier die ze verantwoordelijk achten voor een beleid van verarming, daarvoor moest worden beloond met de gouden sleutel van de stad.

Zaterdag werden er al spandoeken opgehangen en werd er opgeroepen om zondag te komen protesteren. Volgens actievoerders zou de ceremonie en het hele circus er rond ongeveer 6.000 euro kosten. Geen enorm bedrag, maar voor een stad waar veel mensen hun eten moeten vinden bij een sociale supermarkt, en waar er medicijnen moeten worden ingezameld, omdat sommige zieken ze niet meer kunnen betalen, komt het wel als een slag in het gezicht.

f16En blijkbaar mocht het toch nog wel wat gekost hebben. Als eerbetoon kliefde er gisteren een F-16 door het zwerk van Nafplio. Om zo’n ding in de lucht te krijgen, heb je zeker meer dan 6.000 euro nodig. Het zou dus best kunnen dat de belastingcentjes van de Grieken gebruikt zijn om de F16 rondjes te laten vliegen.

Op het centrale plein van Nafplio, dat ook Syntagma heet, kwamen gisteren een aantal actievoerders bijeen om te protesteren tegen het feit dat Samaras de gouden sleutel van de stad in ontvangst heeft genomen. Hoewel we op de televisiezenders de premier zagen glunderen met de sleutel, was er nergens een beeld te bekennen van het protest. Gelukkig hebben we nog de sociale media. Het zijn er geen duizenden, maar er kwamen in het kleine stadje toch nog wel genoeg mensen de straat op om hun ongenoegen te uiten. De premier was voor hen ongewenst in hun stad. Natuurlijk kon ook de oproepolitie niet op het appel ontbreken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *