GSM met kaart niet langer anoniem

De minister van Verkeer en Telecommunicatie Evripidis Stylianidis legt vandaag een bizar wetsvoorstel voor in het Parlement: vanaf nu kun je in Griekenland niet langer meer anoniem een GSM-kaart (dus een GSM zonder abonnement) kopen. Het wetsvoorstel zal bijna zeker worden goedgekeurd en vanaf volgende maand wet worden.

Er zijn in Griekenland 13,5 miljoen GSM-kaarten in gebruik. 9 miljoen daarvan worden actief gebruikt, maar van slechts 5 miljoen zijn de gebruikersgegevens bekend. Stylianidis wil nu de gegevens van alle GSM-kaart gebruikers kennen om zo de criminaliteit tegen te gaan. De reden voor deze maatregel wordt niet expliciet vermeld, maar het is duidelijk dat dit te maken heeft met de ontsnapping van Vassilis Paleokostas in feruari van dit jaar. Om die ontsnapping op touw te zetten werden telefonisch flink wat afspraakjes gemaakt met GSM’s zonder abonnement (waarvan er een in de cel van Paleokostas was binnengesmokkeld).

Volgens de minister druist het voorstel niet in tegen de bescherming van de privacy van de burger.

Hoe gaat dit nu praktisch in zijn werk? De GSM-kaart verkoper houdt de gegevens van de gebruiker bij en verbindt die met de SIM-kaart. Indien de SIM wordt doorgegeven of doorverkocht aan iemand anders, moet de gebruiker de gegevens van de nieuwe eigenaar doorgeven (ja, dat zal dus ongetwijfeld wel gebeuren). In geval van diefstal moet de eigenaar van de SIM-kaart de betreffende telecom-maatschappij op de hoogte brengen, zodat de SIM-kaart zal worden geblokkeerd (ook twijfelachtig: wie nog 3 euro op zijn SIM-kaart heeft staan, wil misschien niet eens de hele bureaucratie doorworstelen).

Verder voorziet het wetsvoorstel dat iedere SIM-kaart gebruiker zijn gegevens moet kenbaar maken voor 30 juni 2010, anders wordt de dienst onderbroken. Inwijkelingen die niet legaal in Griekenland verblijven kunnen verder ook geen GSM met kaart meer kopen.

Al bij al een controversieel voorstel, waarvan het nut zeer in vraag kan worden gesteld.

4 thoughts on “GSM met kaart niet langer anoniem

  1. Ok. je gaat naar Ote of Germanos en je registreert. ze zegen zelf van de ministerie dat er geen controle is over de waarheid van de gegevens. de ambtenaar of de medewerker van Germanis gaat niet controleeren of de paspoort echt is. nu denk ik ,poios eine o malakas,ego i o Ypourgos.
    deze griekse idiotishe praktijk waneer gaat een keer serious worden.
    ik zie de albanezen of de afganen een nieuw handeltje beginnen .prepaid te koop .

  2. Ach @kyros, nu kunnen ze zeggen dat ze maatregelen tegen het terrorisme hebben genomen, he!
    Je hebt het nu al perfect geanalyseerd en het zal zo nog uit komen, ook.

  3. Dat deze nieuwe maatregel er aan zat te komen was al een tijdje bekend. Ik moet er om lachen, ik zie het al helemaal voor me, in de rij om te registreren voor een GSM kaart. Ik heb ooit een artikel gelezen over hoe lang een Griekse burger in de rij moet staan…..bij de eforia, bij de bank, bij de IKA en nu dan met zijn alle in de rij voor een GSM-kaart. Gaat de periptero verkoper zich nu ook bezig houden met het registreren van van de prepaidkaart gebruiker? Het kan niet gek genoeg in dit prachtige land!

  4. Misschien zou een complicatie-makerij , die rage van GSM-men ietwat afremmen?:) Ik heb er geen en WIL er ook geen en schrik nog regelmatig als ik op straat iemand zie praten terwijl hij/zij alleen is ,of dan de gekste toeren uithalen achter het stuur van de wagen of bromfiets omdat ze aan de telefoon hangen. De Griek is toch ietwat snob, er zijn huisvrouwen die er twee hebben want je bent niet IN als je geen GSM hebt. Ik zit in verlegenheid wanneer men me het GSM nummer van m’n man vraagt !”WAT????GEEN GSM???”.
    M’n man heeft er wel een maar het ding blijft meestal thuis liggen en ik ben de enige die het nummer heeft in geval hij het meeneemt.
    Ik beklaag al die mensen die zo’n toestel nodig hebben voor hun werk en prijs mezelf gelukkig dat 20 jaar geleden zoiets niet bestond want als ferry boot agenten zouden we NOOIT eens rust gehad hebben. M’n haat voor telefoons dateert sinds dan : zowat 10 telefoons in huis,tot in de badkamer toe .Da’s genoeg!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *