“en die zullen we dienen tot het eind”. Het was een bewogen slotzin van een beleidsnota die nauwelijks afweek van het verkiezingsprogramma. Aan het eind van zijn toespraak in het parlement gisteren, trilde de stem van premier Tsipras, en leek het alsof er tranen opwelden in zijn ogen.
Is het gespeeld, of is het gemeen? Voor een volk dat nood heeft aan sleutelmomenten, had dit natuurlijk zijn belang. Een premier die er op staat om het volk te dienen en niet wil onderhandelen over de trots en de waardigheid van de Grieken, dat hoort een groot deel van de bevolking erg graag.
De voorstelling van het regeerprogramma door Tsipras gisteren, laat er geen twijfel over bestaan. Griekenland knippert nog niet met de ogen, althans niet in het openbaar. En de regering gaat voluit voor het SYRIZA-programma, zoals dat begin september is voorgesteld in Thessaloniki.
Wat ik er onder andere uit onhield? Tsipras bevestigde dat hij de plaats van Griekenland in de EU ziet, maar als gelijke partner. Speerpunt van zijn politiek zal de bestrijding van de humanitaire crisis zijn, en het invoeren van een programma om de economie weer op te starten. De crisis ziet hij als een europees fenomeen en niet als een Grieks fenoneem. Daarom ligt de oplossing volgens hem dan ook in Europa. Dat betekent niet dat er niets moet veranderen in Griekenland zelf. Hij wil de problemen in het land zelf aanpakken.
Maar dat is geld voor nodig. En Tsipras wil een overbruggingskrediet tot juni, om daarna een volledig programma uit te werken en met een heroplevende economie een surplus te creëren om zo de schulden af te betalen. Hij wil bij die onderhandeling zeker niet het evenwicht in Europa verstoren, maar Europa moet ook beseffen dat het geen geesten uit het verleden mag doen heropleven (een verwijzing naar het opkomende nazisme in Griekenland).
En dan een aantal de concrete maatregelen:
- gratis maaltijden en elektriciteit voor diegenen die het hardst zijn geraakt door 5 jaar barbaars regime
- overheidspersoneel dat besparingen overbodig was gemaakt, wordt onmiddellijk weer aangenomen
- minimumloon wordt opgetrokken naar 751 euro (geleidelijk, tot 2016)
- CAO’s die door de trojka zijn afgeschaft, worden weer ingevoerd
- geen speciale lage lonen meer voor jongeren die pas op de arbeidsmarkt komen – gelijke lonen voor gelijke prestaties
Tsipras herhaalde dat het de bedoeling is om de ethiek weer in de politiek te brengen. Daarom zal er ook door de parlementsleden worden bespaard. De helft van de luxewagens zullen worden afgeschaft en 1 van de 3 regeringsvliegtuigen zal worden verkocht. Tsipras zal een deel van het bewakingspersoneel voor de premier inzetten voor andere taken. Politieagenten die deze taken uitvoeren, horen dicht bij het volk te staan. Hij wil ook 30% besparen op de werking van zijn ambtswoning.
 En verder nog:
- onderzoeken hoe overheidscontracten worden toegekend en hoe relatie is tussen toeleveranciers en overheid
- speciale regime voor personeel van privatiseringsfonds afschaffen (die kunnen niet worden vervolgd voor misdaden)
- parlementaire onderzoekscommissie naar het memorandum (overeenkomst voor de noodlening)
- nieuw belastingsysteem invoeren dat taksen evenredig verdeelt
- zwaar optreden tegen belastingontduiking (rijke Grieken staan nog voor 72 miljard in het krijt bij de fiscus)
- onderzoeken voeren naar grote kapitalen – Lagardelijst moet worden onderzocht (is nooit echt gebeurd)
- eindelijk rechten voor migranten en Griekse nationaliteit voor migranten van 2de generatie
- TV & radiozenders zullen moeten betalen voor hun licenties (die kregen ze tot nu toe van de politici)
- afschaffen van speciale belastingen – vrijstelling van belasting voor inkomens onder 12.000 euro/jaar
- competitiviteit aanzwengelen, niet met lage lonen maar met hoge kwaliteit en innovatieve technologieën
- bankensysteem herstuctureren
- mensen kunnen niet langer uit hun huizen worden gezet als ze lening niet kunnen afbetalen
- geen verhoging van pensioenleeftijd
- 13de maand pensioen aan gepensioneerden die minder dan 700 euro/maand krijgen
- onderwijs zal worden hervormd en meer onderzoeksinitiatieven zullen worden geopend, zodat mensen met hersenen die Griekenland zijn ontvlucht, zullen terugkeren
En niet onbelangrijk: Griekenland zal de gedwongen lening die het heeft moeten afsluiten tijdens de nazibezetting, terugvorderen van Duitsland. Dat is nooit eerder gebeurd en dat zal nu gebeuren. Een ander overzicht van de beleidsnota vindt u hier.
Een zeer ambitieus programma dat zelfs in betere tijden al veeleisend zou zijn. En geld zal kosten. En dan heb ik het niet over het optrekken van een minimumloon of het verstrekken van gratis elektriciteit. Het herstuctureren van de overheid kost geld. En dat geld heeft Griekenland niet.
Of Tsipras op veel begrip kan rekenen bij de politici in de rest van Europa, weet ik niet. Maar voor de Grieken was het een verademing om een premier te horen die in zijn beleidsnota quasi zijn volledige verkiezingsprogramma herhaalde. Normaal gezien is een beleidsnota wel iets concreter dan wat Tsipras gisteren aankondigde, dus het is nog maar de vraag wat hij allemaal zal kunnen uitvoeren.
Of hij op de oppositiepartijen kan rekenen, verwacht ik niet. Een groot deel van de parlementaire fractie van Nea Dimokratia was trouwens niet eens komen opdagen. Dat hebben we nog niet eerder gezien: een premier die zijn regeerprogramma voorstelt terwijl er lege zitjes zijn. Er is heel wat rond te doen geweest in de Griekse pers, die dit een teken van gebrek aan respect vonden. Niet meteen gebrek aan respect voor Tsipras, maar wel gebrek aan respect voor de democratische instellingen.
Opvallend wel dat voormalig premier Mitsotakis was komen opdagen. De oude vos wilde de premier volgen. Na afloop zou hij tegen zijn dochter gezegd hebben dat de premier “ongelofelijk” was.
En ondertussen is Tsipras weer aan het reizen. Vandaag was hij in Oostenrijk waar hij de voorzichtige steun kreeg van kanselaar Faymann. Maar het gewicht ligt op de schouders van Yianis Varoufakis, met name op woensdag tijdens de speciale vergadering van de eurogroep. En die druk zal tot aanstaande maandag worden uitgeoefend.
De debatten in het parlement lopen verder tot de vertrouwensstemming morgen. Verwacht wordt dat de regering nadien de presidentskandidaat zal voorstellen.
En misschien toch nog dit vermelden: Tsipras liet gisteren duidelijk verstaan dat de Europese partners het “hulpprogramma” voor Griekenland wilden verlengen met zes maanden, tot in juni. Maar dat wilde de regering Samaras niet. Die zette het einde van het programma op 28 februari, om op die manier het leven van de volgende regering moeilijk te maken. Dat verklaart ook waarom Samaras de verlenging van het programma niet voor het Parlement bracht, maar als wettelijk decreet deed gelden. Niet dat Syriza had voor gestemd, natuurlijk.
In het totaal van alle gebeurtenissen is het een onbeduidend detail, maar als kattenliefhebber wil ik het toch weten: wat is dat met die kat van ND? Of is dat een Vlaamse uitdrukking om te zeggen dat ze er nadrukkelijk niet waren ?
“Europa mag geen geesten uit het verleden doen opleven” maar zelf gaat hij vol op het orgel van WW2 tegen Duitsland. Hij sorteert voor op een Grexit waarbij hij Merkel de schuld wil geven.
Is een grexit perse slecht? Is een exit van Duitsland beter?
Ik denk dat een Grexit even pijn doet in Europa en echt heel veel pijn zal doen in Griekenland. Maar de situatie van afgelopen jaren laten door-etteren is nog veel slechter voor iedereen, want met die zeer beperkte groei van nu kunnen we de probleemlanden ook niet echt helpen.
Terug naar D-mark en Gulden maakt zuid-Europese economie niet sterker, dus helpt ook niet.
Griekenland zal het echt zelf moeten doen met steun van de rest.
@Esmeralde: ze stuurden dus een oude vos 🙂
[zijn kat sturen = verstek laten gaan]
De kosten van de begrafenis van de Griekse euro vallen te becijferen. De eindeloze beademing van deze comapatient niet en daar komen achteraf de begrafeniskosten ook nog bij.
De twee nieuwe glamour boys kunnen alvast rekenen op wijde sympathie, maar vertrouwen is er nog niet meteen. Het hameren op de Duitse oorlogsschuldennagel werkt eerder contraproductief, jaagt de Duitse toeristen op stang en stemt Merkel ook niet gunstiger.
Het Duitsland dat schuld had aan WOII ligt achter ons. De generatie die daar nu de touwtjes in handen heeft treft hierbij geen verwijt.
Anders hebben wij hier in Vlaanderen nog een aardige stijver te trekken van de Hollanders, de Fransen, de Oostenrijkers en andere ongenode bezoekers die we met moeite buiten kregen.
Penimeni, dat van die Fransen en Oostenrijkers klopt, wij hebben ook nog een rekening met hen te vereffenen (hoeveel rente zou dat inmiddels zijn sinds 1672?). Maar de Belgen hebben Vlaanderen van Holland gestolen, dus hebben wij nog steeds recht op vele miljarden compensatie van jullie 😉
Wij zullen dan maar zwijgen over de plasschade aan onze historische gebouwen. Trouwens dat stuk braakland ten zuiden van de Schelde is duidelijk van ons.
Dankzij ons kunnen jullie nu opscheppen een weekend naar het Zuiden te genieten, terwijl jullie gewoon eens van de beschaving in Antwerpen komen proeven.
Het is overigens een troost dat de besten onder jullie eigenlijk Vlamingen zijn, die op de loop gingen tijdens de vervolging van de protestanten.😈
Hola, puur “legaal” gezien, zijn de Zuidelijke Nederlanden nooit “bezet” door de Spanjaarden of Oostenrijkers !! “Onze” Karel (hertog van Brabant, graaf van Vlaanderen, Holland, Henegouwen etc.) heeft het immers tot koning van Castilla en Aragon geschopt (en later tot Keizer van het Roomse Rijk der Duitse Natie).
Wat toen volgde, was misschien niet zo wreed als Alvas strapatsen, maar de Castillianen zijn HUN opstand tot op heden niet vergeten (zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Opstand_van_de_comunidades).
De “Spaanse” Philips II was de ZOON van Karel V, en die dynastieke bloedband liep door tot het einde van het Ancien Régime. Na de Val van Napoleon werd die “legitimiteit” hersteld door een ruil tussen de “Oostenrijkse” keizer en de kersverse koning der Nederlanden (die trouwens droomde van een Nederland tot aan de Rijn in Keulen, waar ze toch ook een soort Limburgs spreken?). Daar kwam een “wetteloos” einde aan door de Belgische Revolutie van 1830, die en passant de in Gent uitgeroepen Republiek Vlaanderen onderdrukte.
@Penimeni: je hebt gelijk voor Hulst, Sas van Gent en Sluis, maar in Terneuzen en zeker Axel denken ze daar toch anders over, en ja, Antwerpen is een GRENSSTAD, dus is het toch niet vreemd dat er behalve Midden- ook Noord-Brabanders langs komen? 😉
Dit alles terzijde 🙂
Een Griek zou zeggen: die plasschade is jullie eigen schuld, had je ons maar geen bier moeten schenken terwijl je weet dat wij daarvan moeten plassen.
ach ieder bekijkt dat van zijne kant, zoals gewoonlijk … deze generatie treft geen schuld , deze regering treft geen schuld deze wel, deze niet … schuld komt nooit van alleen, daar moet je altijd met twee voor zijn, in dit geval Griekenland en paar zogezegde bevriende landen …
Voila!!! Duitsland “plooit”!!
Vanavond in nieuwsuur een interview met Varoufakis!
De vraag naar schadevergoeding moet niet als een stoffig historisch verhaal gezien worden. Want dat zou ons te ver leiden en nog andere en oudere koeien uit de sloot halen. Er zijn sommigen die zelfs absurde eisen stellen zoals: auteursrechten, patentrechten, gebruikskosten, en dergelijke voor al de Griekse uitvindingen. Te zot om waar te zijn!
Maar Griekenland heeft in de eerste plaats al sinds haar onafhankelijkheid in diepe schulden gezeten. Logisch ook want een oorlog kost geld, en een onafhankelijkheidsoorlog die al 100 jaar duurde heeft zeer veel geld gekost. Een staat oprichten kost ook geld, veel geld. En daar hebben de grootmachten van de 19e eeuw Griekenland mooi aan geholpen … met leningen. De antropoloog Michael Herzfeld heeft een treffende paper hierover geschreven waarin hij de positie van GR beschrijft als crypto-kolonialistisch. Ondertussen werd het land lustig beroofd van antieke schatten. Maar dat is dan weer een ander verhaal. Dictatuur, wereldcrisis, WOII en burgeroorlog hebben het land nog dieper in de schulden geduwd. Het Grieks goud van de schatkist dat verscheept werd naar Groot-Brittanië om het uit de handen van de nazi’s te houden werd door de Britten daar gehouden omdat ze vonden dat ze er recht op hadden, als schadevergoeding. De schade die de Grieken geleden hadden was één van de grootste in Europa maar de vergoeding waarop ze recht hadden was van de laagste in Europa.
Het verhaal van de schadevergoedingen na WOII is echt niet zo gek. En zeker geen oud verhaal want sinds de jaren ’50 vraagt Griekenland al zeer regelmatig naar die schadevergoeding, zonder succes. Schuldeisers hebben het de Grieken moeilijk gemaakt de voorbije jaren omdat ze hun schulden niet konden afbetalen. Het is dan ook logisch dat de Grieken zeggen ‘En wat met onze schuldeisen? We willen het geld nu hebben!’
De voorbije weken hebben verschillenden die eis als verantwoord beschreven en het waren niet allemaal Grieken!
pesta re christo … ik denk dat de meeste wat hier zitten ellas haters zijn in plaats van ellas liefhebbers precies alsof ze dat Griekenland niet gunnen… bah bah
Keep calm and let Varoufakis handle it!
Natuurlijk Europa. Als je je kind een keer niet zijn zin geeft, maar het op de gevolgen van zijn eigen keuze om rotzooi te trappen wijst en het zelf zijn kamer laat opruimen, dan haat je je kind.
Ik denk niet dat Ellas-haters deze blog lang zouden volgen, Europa. Maar iedereen heeft zijn eigen mening, eigen ervaring en eigen kennis over Griekenland. Je moet het niemand zo kwalijk nemen als die anders denkt. Het is juist interessant en voedend om mekaars ideeën, meningen en kennis te delen.
Gelijk hebben jullie Henk en christos… maar ik denk dat de ouders zo moeten handelen dat het kind op den duur niet zijn ouders gaat beginnen haten …
Christos, nu je het hebt over leningen. Je moet het boek van Nikos Kotzias (ondertussen minister van Buitenlandse Zaken) eens lezen: Griekenland, Schuldenkolonie. http://www.politeianet.gr/books/9789601649665-kotzias-nikos-patakis-ellada-apoikia-chreous-222823
Ik ben er zeker van dat jij als historicus daar zult van smullen.
Ik heb mij reeds vroegtijdig hier en elders tot Alexis Tsipras en zijn SYRIZA bekend. Dat was voor mij niet zo’n grote stap omdat ik sedert de oprichting in 1974 lid van de Nederlandse SP(Socialistische Partij) ben.Deze partij heeft een communistische, marxistische, ja zelfs moaistische achtergrond.In de hedendaagse praktijk zijn het keurig nette linkse sociaal democraten. Met tussen de 15 en 20 zetels in het 150 leden parlement(tweede kamer der staten generaal).Nooit regeringsverantwoordelijkheid gehad, geen coalities of lijstverbindingen. Wél in Provincie en Gemeente op de werkvloer zeer actief en succesvol. Vanaf de oprichting storten alle vertegenwoordigers op welk niveau dan ook braaf en trouw 50% van alle inkomsten,vergoedingen, honoraria etc. in de partijkas.
Dit alles is een aanloopje om mij enige legitimiteit te verlenen ook eens wat kritiek op SYRIZA te geven.Het zou natuurlijk een godsend zijn als ook maar een gedeelte van de door @Bruno boven gegeven opsomming van maatregelen uitgevoerd zou worden.
Ik zie echter slechts twee kleine puntjes ( waar ook niet eens met de post-troïka over gebikkeld hoeft te worden) waarbij je zou kunnen spreken van “in eigen vlees snijden”, nl die regeringsauto’s en dat éne vliegtuig.
Het is met name @Bruno die mij door er keer op keer op te wijzen de ogen geopend heeft voor de ernstige financiële toestanden in om het parlement, het landsbestuur.
Niet alleen gaat het dan op de primaire beloning van de 300 parlementariërs, maar ook om de hoog opgestapelde extra vergoedingen, emolumenten, pensioenen en wat ik vergeet of niet weet. En dan gaat het natuurlijk ook om de verschillende lagere bestuurlagen, secretaresses, en ander personeel. Om maar niet te spreken over de krankzinnige bijdragen aan de partijen zelf.
Het gaat hier niet om kleine bedragen, maar om zoveel geld dat het zichtbaar van invloed is op de totale Staatsbegroting.
Tot aan het moment dat Tsipras hier eigener beweging substantieel in gaat snijden vraag ik mij af of SYRIZA niet na wat Europees gehandjeklap gewoon een Griekse pluche-partij wordt.
50% er af zoals bij mijn SP zou natuurlijk ideaal zijn ( er is prima van te leven met vrouw en kinderen), maar laten ze dan nu wel wel haast maken(ze kunnen daar geheel autonoom en met meerderheid van stemmen over beslissen) met het maken van een echt pijndoend, ingrijpend Gebaar! Ik wacht af.
Bedankt voor de tip, Bruno, ik ga er achteraan!
Een stukje van Makis Andronopoulos (schrijver van «Το ΓεÏμανικό ΣÏνδÏομο») als antwoord op de vraag van Guy Verhofstadt waarom de Griekse regering spoken uit het verleden wakker maakt:
http://www.koutipandoras.gr/article/133393/giati-oi-germanoi-den-ehoyn-ypograpsei-eirini-me-tin-ellada