Zelfs in mijn afwezigheid merk ik dat er flink wat bedrijvigheid is op deze blog. Zelf probeer ik tijd te vinden om eerst te volgen wat er allemaal gaande is, en dan pas moet ik zien of er nog tijd over blijft om er ook effectief iets over te schrijven. Feit is: het nieuws zit in een enorme stroomversnelling. Er gebeuren zo veel dingen, dat het afwegen is waarover ik eerst zou willen berichten.
Gezien het feit dat ik de laatste weken bitter weinig tijd heb, probeer ik meerdere thema’s in 1 blogpost te zetten. En dit keer leek het me goed om in te gaan op de spanningen die groeien tussen Duitsland en Griekenland. Veel heeft te maken met de uitspraken die beide kampen over elkaar doen. Die dragen absoluut niet bij tot een constructief klimaat.
Kotzias
Neem nu minister van Buitenlandse Zaken Kotzias. Die was vorige zaterdag in Riga en gaf daar een interview aan de Duitse zenders ARD en ZDF. Kotzias vond dat Duitsland moest ophouden met het vermanende vingertje naar Griekenland op te steken en te zeggen wat Griekenland precies moest doen. Tenslotte had Duitsland, aldus de minister, op directe en indirecte manier ongeveer 80 miljard (ja miljard) euro verdiend aan de Griekse crisis. De Duitse media (en ook de Nederlandse) hebben het vaak over het geld dat ze zijn kwijtgespeeld door het aan Griekenland te geven. Die berichtgeving is volgens Kotzias fout. En daar heeft hij ook wel ergens gelijk in: Duitsland leent geld op de financiële markten tegen een lagere rente dan de rente die het land aan Griekenland aanrekent.
Verder vond Kotzias dat de Duitse media maar eens moeten stoppen met het verspreiden van de stereotiepen dat Grieken lui zijn, en liegen en stelen. De cijfers spreken dat in ieder geval tegen. En hij nam de gelegenheid te baat om het te hebben over de financiële schandalen in Griekenland waar Duitse multinationals bij betrokken zijn. Hij had het met name over het smeergeld dat o.a. door Siemens aan Griekse politici is gegeven. In het interview viel de naam van Michalis Christoforakos, de Duitse Griek die contactpersoon was en alle Griekse politici had benaderd. Toen Griekenland een proces wilde voeren naar het smeergeld van Siemens, vroeg het aan Duitsland om Christoforakos uit te leveren, maar het Duitse gerecht weigerde op die vraag in te gaan. Wie wat meer wil lezen over de rol die Siemens heeft gespeeld in Griekenland, kan ik volgende link aanbevelen.
Tenslotte zei Kotzias dat Europa tegenover Griekenland een “cultureel racisme” tentoon spreidt. Hij riep de EU op tot een andere houding tegenover Griekenland (dat doet The New Yorker overigens ook) want het land heeft volgens Kotzias een geostrategisch belang. Als Europa de linkse Griekse regering wil doodknijpen (dat woord heeft hij gebruikt), dan dient Brussel te weten dat er in de plaats enkel chaos en een extreem-rechtse regering in de plaats komt. Daarop heeft Yianis Varoufakis ook al gewezen. De Grieken zullen bij volgende verkiezingen niet geneigd zijn om terug te gaan naar de traditionele partijen. Kotzias ging nog een stap verder: als Griekenland in de chaos stort, wordt het een toegangspoort voor Jihadisten en migranten die Europa gaan overspoelen die zo Europa binnen komen. Misschien niet echt diplomatisch sterk, en dit soort uitspraken zal in Brussel wel zijn ontvangen als een ononwonden dreiging. In het kader van deze uitspraak vond ik het volgende artikel wel bijzonder interessant.
Kammenos
Minister van Defensie Panos Kammenos gooide nog wat meer olie op het vuur en ging op de gekende populistische toer. Hij is sowieso een ongeleid projectiel die de sterke uitspraken niet schuwt, maar zolang het voor een binnenlands publiek bedoeld is, berokkent hij daar weinig schade mee. Afgelopen week was zijn uitspraak niet voor een binnenlands publiek bedoeld: indien er aan Griekenland geraakt zou worden, zou het land 300.000 migranten naar Berlijn sturen, zo luidde het. Met dit soort uitspraken is niemand gebaat, hoewel ik heel veel mensen de afgelopen week heb horen zeggen dat Kammenos er goed aan gedaan heeft om de Duitsers zo eens de mantel uit te vegen. Ik vrees dat de gewenning van Griekse politieke gekibbel en de navelstaarderij van de Griekse media er voor gezorgd hebben dat vele Grieken niet begrijpen dat dit geen verstandige uitspraak is. Als je daar dan ook nog eens bij vermeld dat Griekenland het hek zal openstellen dat is gebouwd op de grens tussen Griekenland en Turkije, dan is het duidelijk dat de man in de Europese straat dit ook als een dreiging ziet.
Ik vind het wel een absolute noodzaak dat het vluchtelingenprobleem op de Europese agenda moet worden gezet. Daar heeft Griekenland wel een punt. Maar op dit moment wordt er onderhandeld over het “hulpprogramma” en ik weet niet of het van Griekse kant zo verstandig is om alle kaarten meteen op deze manier op tafel te gooien. Nu lijkt het in Brussel of Berlijn dat Griekenland zijn grenzen open gooit en dat het dreigt om Europa te laten overspoelen met Jihadisten. Wie de situatie kent, en zich geïnformeerd heeft, weet natuurlijk dat dit niet het geval is, maar dat zal toch maar een minderheid zijn in Europa. Het hek tussen Griekenland en Turkije is maar 10 km lang en de grens is veel langer. Migranten komen sowieso Griekenland binnen, maar dan via de eilanden. En Jihadisten zitten daar in ieder geval niet tussen. Die lijken te worden gekweekt in de Europese landen zelf, waar ze de tweede of zelfs derde generatie inwijkelingen zijn.
Het is niet de enige aanval van Panos Kammenos, de voorzitter van ANEL (Onafhankelijke Grieken). Net als Nikos Kotzias heeft hij het ook een paar keer gehad over de smeergeldaffaires waarbij Duitse bedrijven zijn betrokken. Kammenos zoekt in zijn hoedanigheid als defensieminister naar dossiers waar duidelijk blijkt dat Griekenland te veel heeft betaald voor aankopen van defensiematerieel. Gisteren nog in een tweet haalde hij uit naar Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz die hij verweet dat hij een parlementaire vraag van SYRIZA Europarlementslid Nikos Choundis over Duitse corruptie in Griekenland in 2014 onaanvaardbaar heeft genoemd. Om maar te zeggen: Duitsland heeft ook boter op het hoofd, maar schijnt daar makkelijker mee weg te komen dan Griekenland op dit moment. Hij heeft daar natuurlijk wel een punt, maar de manier waarop Kammenos dat aanpakt, is niet meteen fijnzinnig en daardoor dreigt hij op een muur van onbegrip te botsen. De tweet kwam er nadat Martin Schulz in de Frnakfurter Allgemeiner had gezegd dat de samenwerking tussen SYRIZA en ANEL een “fout” was. Dat had hij overigens ook al tegen premier Tsipras gezegd en hij noemde Kammenos een olifant in een porseleinenwinkel.
Kammenos was op dreef: hij verwees ook naar het feit dat Wolfgang Schäuble in 2000 als partijleider van de CDU is opgestapt om de partij te redden van de gevolgen van een financieringsschandaal. Allemaal geldige punten, maar het is moeilijk om de link te leggen met de huidige situatie waarin Griekenland zich bevindt.
Duitsland
Ondertussen blijft Duitsland ook uitlokken. Wolfgang Schäuble blijft hardnekkig naar de trojka refereren, wanneer het gaat over de “instituties”. Op dit moment zitten de afgevaardigden van die instituties in Athene, en worden ze de Brussels Group genoemd. Je kunt er natuurlijk wel wat meewarig om doen en je afvragen hoe verschillend dit nu is van de trojka, maar door hardnekkig de oude benaming te hanteren, krijg je natuurlijk ook een reactie in Griekenland.
Verder blijft de Duitse media Griekenland flink schofferen, met het populaire BILD op kop. Een paar weken geleden hadden ze een exemplaar gedrukt waarin Duitsers werden opgeroepen om selfies te maken waarin ze vragen om Griekenland uit de euro te gooien. Het zegt veel over de kwaliteit van BILD. Ondertussen worden Grieken in Duitsland ook voortdurend gejend en vliegen de stereotiepen heen en weer.
BILD is overigens in Griekenland op bezoek om een reportage te maken over de crisis. En bij wie komen ze op bezoek? Bij de uitgever Georgos Kouris, de koning van de riooljournalistiek die de touwtjes van vele media in handen houdt. Hij wordt geassocieerd met interne corruptieschandalen waar ook heel wat PASOK-leden bij betrokken waren. BILD ging ook langs bij Andreas Kouris, eigenaar van MAD TV, de organisator van de Griekse finale van Eurovision, die nog achter de tralies heeft gezeten en zijn voormalige werknemers nog maanden achterstallig loon moet, maar die vrijuit blijft gaan. Of bij Themos Anastasiadis, de uitgever van Proto Thema, die met plastic zakken met 5 miljoen euro aan de Zwitserse grens is tegengehouden. Of bij Panos Panagiotopoulos, de voormalige minister van Cultuur die zich als journalist opgewerkt heeft. Allemaal weinig betrouwbare figuren. BILD vertikt het om met de man in de straat te gaan praten.
Oorlogsschuld
En tenslotte is er nog de kwestie van de oorlogsschuld die Duitsland nog aan Griekenland zou moeten. Dat thema komt niet voor het eerst aan bod, ik herinner me in 2000 nog dat het al een punt was. Eest even een korte geschiedenisles.
Op 6 april 1941 vielen de Nazi’s Griekenland binnen. Tienduizenden Grieken werden daarbij gedood, 60.000 burgers en 70.000 Joden werden gedeporteerd. Het Duitse leger eiste het voedsel op en als gevolg zouden tussen de 100.000 en de 600.000 Grieken de hongerdood zijn gestorven (daar is een film over gemaakt: Het Blootsvoetse Bataljon, die u hier integraal met Engelse ondertitels kunt zien). Er was hyperinflatie, de economie lag plat en de infrastructuur was aan diggelen geschoten.
In 1953 was er een schuldenconferentie in Londen, waar Duitsland de schulden van na WOI kreeg kwijtgescholden. Voor de terugbetaling van de schulden van de Tweede Wereldoorlog kreeg Duitsland uitstel tot het land weer verenigd zou zijn (wat in 1990 gebeurde) en tot het land een officiële vredesovereenkomst ondertekende. Tot op heden is er geen vredesverdrag ondertekend tussen Duitsland en Griekenland.
Premier Tsipras zegt dat Duitsland nooit de lening die het aan het bezette land had opgelegd, had terugbetaald. De Nazi-bezetter verplichtte Griekenland er toe om een lening aan Duitsland te geven zodat de oorlogsmachine er mee kon worden bekostigd. Duitsland beweert dat de kwestie is opgelost, omdat het land 2 miljard euro heeft terugbetaald aan de Griekse staat en aan de slachtoffers van de Nazi-agressie. Het lijkt alsof Duitsland het niet wil hebben over de lening die het Griekenland heeft opgelegd. De Duitse academicus Hagen Fleischer, die in Athene doceert, heeft Duitse documenten uit 1945 gevonden die er op wijzen dat Duitsland een lening van Griekenland heeft gekregen ter waarde van 476 miljoen Riechsmark. Nu omgerekend ongeveer 228 miljard dollar. In de Griekse archieven heeft Fleischer documenten gevonden die melding maken van 238 miljard dollar. Fleischer heeft in februari een interessant artikel geschreven in The Guardian over de hele kwestie. In 2011 heeft de Duitse historicus Albrecht Ritschl al gewaarschuwd dat de kwestie van de terugbetaling van de oorlogsschuld een punt zou worden in de Duits-Griekse relaties.
Verzetsheld en europarlementslid Manolis Glezos heeft er zijn levenswerk van gemaakt om de hele kwestie van de oorlogsschade te berekenen. Het is dan ook geen toeval dat Tsipras deze man in janui 2014 naar Brussel heeft gestuurd nadat SYRIZA als overwinnaar van de Europarlementsverkiezingen uit de bus was gekomen.
Verder is er nog het volgende punt: minister van Justitie Nikos Paraskevopoulos zei afgelopen week dat hij er geen graten in zag om de beslissing van het Hooggerechtshof tegen te houden die zei dat de nabestaanden van de slachtoffers van de Nazi-slachting in Distomo moeten worden vergoed.
Die kwestie was al actueel in 2000, zoals gezegd. Indien Duitsland geen geld ophoestte, dan mocht Griekenland Duits onroerend goed in beslag nemen, zo luidde het toen. De regering Simitis verzette zich daar toen tegen en de nabestaanden van de slachtoffers trokken nadien naar Italië om daar hun gelijk te halen. In ieder geval zou Griekenland het Goethe-Instituut in beslag mogen nemen (en NIET de vakantiehuizen van Duitse toeristen, laat dat vooral duidelijk zijn!).
Het moet gezegd dat de Duitse media heel objectief en fair zijn geweest over de kwestie. Zowel ARD als ZDF hebben een reportage over de Duitse oorlogsschuld getoond. Vorige week toonde ZDF fragmenten uit de documentaire over de Distomo-slachting “Een Lied voor Argyris“. En ARD toonde afgelopen donderdag deze reportage. Duitsland zit natuurlijk nog steeds met het verleden een beetje gewrongen en wil daarom ook niet gezien worden als het land dat Europa leidt, hoewel het dat de facto op dit moment wel doet.
Nu hoor ik links en rechts zeggen dat het geen goede timing is om de kwestie nu weer naar boven te brengen. Maar de vraag is natuurlijk: wanneer is het wel een goede timing? Er zal altijd wel een reden te vinden zijn waarom Griekenland de claim niet mag maken. En niet alleen dat: het zou zelfs van arrogantie getuigen om over de oorlogsschuld te spreken. Ik zie niet goed in waarom Griekenland het niet ter sprake zou mogen brengen. Wat ik dan wel weer dom vind, is het idee dat in de regering speelt, om de scholen en het leger te informeren met flyers waarover het precies gaat. Het geschiedenisonderwijs in Griekenland is sowieso al van een bedenkelijk niveau en allerlei belangengroepen (ik denk nu aan de kerk) willen graag dat hun versie van de geschiedenis wordt onderwezen. Dit hoeft verder niet nog eens op deze manier te gebeuren.
Hoe het verder moet tussen Duitsland en Griekenland weet ik niet, maar ik heb het gevoel dat er actie zal komen van Angela Merkel en Jean-Claude Juncker om de druk van de ketel te halen. Afwachten hoe daar door de Griekse bevolking zal worden op gereageerd, want ik heb het gevoel dat een aantal Grieken hier toch wel enig plezier aan beleven.
AUB: het woord media is MEERVOUD!!!!! Verder weer goede info!
In verband met de oorlogsschuld bestaat niet enkel onenigheid over de legitimiteit van de eis, maar ook over de hoogte ervan. Ik las dit in Forbes.
http://www.forbes.com/sites/timworstall/2012/09/12/does-germany-really-owe-greece-a-etrillion-in-war-reparations-probably-not-no/
Ooit las ik dat mensen uit de Griekse upper class tijdens de bezetting een wettelijk kader creëerden om de bewuste gedwongen lening een schijn van wettelijkheid te geven. Ik vind dit artikel echter niet meer terug. Wie weet hier meer over?
Hoe dit ook uitdraait, ik vrees dat deze discussie verwezen wordt naar de Griekse kalender of bis wenn die Hunde mit dem Schwanz bellen, zoals de Duitsers zeggen.
Dank voor de verbetering @Biene: heb het ondertussen al aangepast
http://greece.greekreporter.com/2015/03/15/greece-to-be-excluded-from-eu-funds-for-the-first-time-since-1981/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
http://greece.greekreporter.com/2015/03/15/german-chancellor-merkel-examines-the-model-of-cyprus-as-a-solution-for-greece/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
De druk wordt opgevoerd.
SPOED-SPOED-SPOED!
Vanavond (Zondagavond 15 maart) om 21:45 west europese tijd wordt Yanis Varoufakis per straalverbinding kritisch ondervraagd door Duitsland’s kwaliteits praatprogramma van Gunther Jauch op het eerste Duitse net: ARD 1. Door echte intellectuele mensen, geen schreeuwers.
Kijk als je kan via satelliet of streaming. Succes!
http://programm.ard.de/TV/Programm/Suche?suche=G%C3%BCnther+Jauch
Sorry, ik kan niet met die html links overweg.
Haha, dank Bruno! Blijf wel doorgaan he met al die goede info over Griekenland. Zeker nu is het allemaal spannend.
Dank voor de update @Aleko. Het was absoluut de moeite waard. Nu is het wachten op een vergelijkbaar programma aan Griekse zijde, maar ik vrees dat we weinig Griekse journalisten gaan vinden die hier kunnen aan tippen.
Waar maken wij ons druk over.
Varoufakis verklaart bij G. Jauch o.a.
Het gaat om “unbedeutende Liquiditätsprobleme”
en geld i.v.m. de oorlogslening wil hij ook al niet.
“Varoufakis lobt Deutschland für die Ausrottung des Nazitums. Griechenland sei das nicht gelungen. Die drittgrößte Partei im Parlament sei eine Nazi-Partei im engsten Sinne. Es tue ihm weh, dass das Thema des Zwangskredits noch nicht geklärt sei. Es gehe nicht um Geld, sondern sei eine moralische Frage. “Von mir aus zahlen Sie einen Euro.”
Ik spreek zelf behoorlijk goed Duits. Wat je hierboven neerschrijft, vertaalt zich niet in “geld wil hij ook al niet”.
Hij zegt toch dat hij tevreden is met één Euro, dat het eerder om de morele verantwoordelijkheid gaat. Of niet?
Ik vraag me af of dezelfde boodschap verkondigd wordt tegenover de Griekse kiezers.
Het gaat om het principe, dat is ook de boodschap van Manolis Glezos. En het is ook de manier om te laten zien dat de kwestie van de oorlogsschuld niet in verband mag worden gebracht met de Griekse schulden. Hoewel dit argument door de timing waarop de kwestie wordt aangekaart, toch wel aan kracht verliest.
Veel erger is dat Varoufakis op de Duitse televisie heeft gezegd dat er met de video is geknoeid waar hij de middelvinger opsteekt naar Duitsland. (zie hier, op minuut 40:30)
https://www.youtube.com/watch?v=MEUWxNifJJ8
Waarom niet toegeven en de context verklaren?
Inderdaad waarom niet toegeven, zeker omdat hij toen nog helemaal geen minister was.
Op het internet is het intervieuw te zien via:
http://www.ardmediathek.de/tv/G%C3%BCnther-Jauch/Der-Euro-Schreck-stellt-sich-Varoufaki/Das-Erste/Video?documentId=27075316&bcastId=8109878
interview natuurlijk.
Even los van de relatie met Duitsland. Wat mij ‘zorgen baart’ is de houding van de Syriza parlementsleden. Van de 149 zouden er 144, ondanks dat Tsipras het sterk ontraadde omdat het niet past bij wat Syriza wil (uitstralen), toch een auto van de staat hebben opgeëist. Slechts vijf parlementsleden zouden er van afgezien hebben. Klopt dat? Dat verontrust mij zeer, want het laat zien dat ze even inhalig zijn als alle parlementsleden van de oude partijen, waarvan er overigens ook een aantal hebben gezegd deze auto niet te willen. Waarom heeft, in hemelsnaam, een parlementslid een overheidsauto nodig. De chauffeur ontbreekt hopelijk. Wat een imago laat je hiermee zien.
De miljarden worden de Griekse regering op een presenteerblaadje aangeboden, maar blijkbaar hebben ze geen interesse.
Dit is toch een uitgelezen kans voor Syriza om inderdaad het geld bij de rijken weg te halen:
http://greece.greekreporter.com/2015/03/15/die-welt-the-greek-govt-ignored-800-bln-in-black-money-transferred-to-swiss-banks/
@Biene: in totaal hebben 67 parlementsleden een parlementaire wagen geweigerd. Onder hen 47 leden van de SYRIZA fractie.
Gaat het om Duitse auto’s?
Varoufakis heeft blijkbaar een mooi luxe optrekje in Athene. Niets op tegen denk ik dan maar moet hij daarmee nu echt te koop lopen… Fotoreportage incluis..neen je moet niet arm zijn om voor de armen en minderbedeelden op te komen maar je moet je rijkdom ook niet in de etalage zetten en de mensen schofferen. Weer een stuk van de geloofwaardigheid die doorgespoeld is. Meer en meer krijg ik de smaak van oude wijn….
Het huis van Varoufakis is het familiehuis van zijn vrouw. Haar vader is een bekende naam in de textielindustrie, een ‘gegoede’ familie, met een neo klassiek huis in de oude wijk rondom de Acropolis. Haar familie woont daar ook, en Varoufakis en zijn vrouw bewonen een verdieping van het huis. Eigenlijk geheel volgens Griekse traditie dus, veel families wonen zo boven elkaar. Er is dus helemaal niets aan de hand, dat huis was er lang voor hij minister werd, alleen was de stijl van de foto’s te glossy, en hij heeft inmiddels zijn spijt betuigd.
Ik vind dit niet de smaak van oude wijn, voor zover ik weet hebben deze mensen altijd hard gewerkt voor hun geld en er is mij geen enkel schandaal bekend.
Kammenos is degene die we in de gaten moeten houden, uit zijn mond komt geen wijsheid.
Verder zijn het natuurlijk amateurs, in die zin dat ze geen regeringservaring hebben, na 40 jaar steeds dezelfde 2 partijen, ze zitten nog in hun rol van oppositie lijkt het, dat kan ik ze niet kwalijk nemen, ze zullen daar fouten maken. En iedereen zit te wachten op de kleinste fout, omdat daarmee ook hun boodschap over de aanpak van de crisis kan worden overschaduwd.
Juist Bea, ik volg je volledig maar je mag toch verwachten dat in deze ingewikkelde situatie waarin veel gevoeligheden liggen er iemand is binnen de organisatie die dit alles moet in de gaten houden. Dit zijn slechte signalen naar de bevolking en zoals Tzipras aangeeft steed uw energie in de het werken naar een oplossing. De meerwaarde van dergelijke veruiterlijkingen ontgaat mij volledig. Natuurlijk gaan anderen daar garen bij spinnen en nog enkele stomme stoten als deze en de trend is gezet met een vervormde beeldvorming tot gevolg.
Ze mogen dus dringend hun PR uitlijnen en misschien wel iemand daarvoor aanwerven om :
– Duidelijk in mensentaal te communiceren wat zij gaan doen.
– Op welke manier zij dat willen bereiken.
– Waarom zij bepaalde zaken doen en andere dan weer niet.
– Waarom bepaalde zaken momenteel niet mogelijk zijn.
– Zorgen voor een eenduidige communicatie en ophouden met het kakelen en egotripperij.
Zelf geloof ik dat Griekenland een grondige verandering nodig heeft naar mentaliteit en organisatie. Wil ook nog wel geloven dat de huidige beleidsmakers van goede wil zijn om te slagen en dat zij dat ook in zich hebben. Alleen moet je daarvoor de meerderheid van de Grieken achter je staan hebben en met onduidelijke communicatie en windowdressing zoals deze kom je er niet aan toe. We volgen het met zijn allen op de voet, ieder met zijn eigen invalshoek en mening. Ik hoop van ganser harte dat Griekenland en bij uitbreiding Europa er op middenlange enj lange termijn beter uitkomen.
Ik ben het met je eens Achilles, maar ben bang dat het een bijna onmogelijke opdracht is.
Costas Lapavitsas: The Syriza strategy has come to an end
In a joint interview with German daily Der Tagesspiegel and ThePressProject International, Syriza MP and economist Costas Lapavitsas says that the time has come for Greece and its partners to understand that “they are flogging a dead horseâ€. Instead, they should work together on “an exit that will be negotiated and consensualâ€. The first step? “After 5 years of scaremongering and misinformation, there has to be at last a genuine public debateâ€.
http://www.thepressproject.net/article/74530/Costas-Lapavitsas-The-Syriza-strategy-has-come-to-an-end
Geef Varoufakis wat Varoufakis toekomt.
Misschien volgt niet iedereen de tweets. De stinky finger video blijkt dan toch gemanipuleerd.
De vervalser gaf het toe. Ik ben benieuwd of dit vandaag in het Duitse tv nieuws te zien is.
Hier zie je alvast hoe ze het geflikt hebben.
De “specialisten” die de video voor echt verklaarden staan weer voor joker.
https://t.co/BSkYrbIIle
En nu zou de bekentenis en bewijs op zijn beurt fake zijn, dit nadat Varoufakis verontschuldigingen eiste.
Misschien was het wel “de hand van God” zoals bij Maradonna.
Een gelukkige wereld waar geen ergere problemen bestaan.
Ten allen prijze zal Syriza moeten wijken voor het neoliberaal Europees project. Het Griekse volk heeft “verkeerd” gekozen en zal verder moeten boeten. Al was het maar om Spanje en Portugal (en de rest) te vrijwaren… Dat heet het gevaar van het goede voorbeeld (cfr. N. Chomsky).
Duitsland kreeg na de tweede wereldoorlog schuldkwijtschelding. Waarom Ellada nu niet? En wie zegt dat wie onverantwoord ontleent tegen onverantwoorde tarieven moet klagen als het geld niet terug komt?
Wie gisteren het protest in Frankfurt zag, mag en kan niet verwonderd zijn: wat hebben de miljoenen werklozen in Europa nog te zoeken?
Griekenland verlegt nu al een steen in de rivier, maar de rechtse krachten zijn
sterk en vooral uitermate rijk…
Ti na kà noume;
Mario,
Alexis heeft , deze nacht na de minitop, inderdaad moeten buigen.
En, volgens u, zal ” het Griekse volk dan verder moeten boeten”.
Was dit alles niet te voorspellen ?
ja ja Griekenland buigt al zoveel om geld te krijgen … maar in de praktijk is iets anders …
http://www.telegraaf.nl/watuzegt/23828955/___Negatief_reisadvies_voor_Griekenland___.html
Kaliopi, ik begrijp werkelijk niet wat jij wilt bijdragen aan deze zeer gewaardeerde blog van Bruno. Dit stukje van de Telegraaf heeft slechts tot doel om volken tegen elkaar op te hitsen en past beter in een pvv-campagne.
Een ieder die gefrusteerd is of boos die mag (geheel terecht) zijn eigen politici aanspreken over de situatie waarin Europa terecht is gekomen ipv burgers uit verschillende landen tegen elkaar op te jutten.
bea ik wil hier geen rellen ontketenen… kaliopi zegt toch niet dat ze hiermee akkoord gaat ? of mis ik iets ? het is toch niet zo, hoop ik, dat alleen tags die positief zijn voor mijn geliefde griekenland mogen gepost worden…
@Bea
De reacties onder het bewuste artikel bewijzen trouwens dat deze boycot gedachte niet echt populair is.
Voor de rest schiet niet de pianist, noch op de boodschapper.
‘Ruzie Duitsland Griekenland over oorlogsschuld’, op 1vandaag vanaf minuut 6 ongeveer, met oa. Jesse Frederik, journalist van De Correspondent, de Duitse historicus Hagen Fleisher, en Stelios Perakis, professor aan de Universiteit in Athene (iemand die we hier wel meer op tv zien tegenwoordig): http://www.uitzending.net/gemist/300475/Nederland-1/EnVandaag.html
1. In de herstelconferentie van Parijs in 1946 werd de som van de herstelbetalingen niet vastgelegd, maar wel het percentage dat Griekenland zou krijgen.
2. In de schuldenconferentie van Londen in 1953 werden slecht de vooroorlogse en naoorlogse schulden geregeld. Vanwege de koude oorlog en vanwege de kennis wat het verdrag van Versailles na WOI had aangericht, besloten de grootmachten USA, Engeland, Frankrijk, Sovjet-Unie de herstelbetalingen tot aan een in de toekomst ongekende moment te verschuiven, tot het â€gedeelte†Duitsland weer herverenigd zou worden. Daarmee kon geen enkel staat juridisch aanspraak doen op herstelbetalingen.
Alle uitstaande vorderingen van herstelbetalingen werden dus in de Londense Schuldenovereenkomst uitgesteld totdat men een definitieve regeling hierover had bereikt (artikel 5 lid 2); deze zouden daarmee tot aan het afsluiten van een vormelijk vredesverdrag worden uitgesteld, na de “Wiedervereinigung” van Duitland, dat echter nooit werd gesloten.
Aan artikel 5 lid 2 van de Londense Schuldovereenkomst kwam daarbij een sleutelrol voor de gehele toekomstige behandeling van de vraag tot schadevergoeding in de Duitse rechtsbepaling en rechtspraak toe: „Eine Prüfung der aus dem Zweiten Weltkriege herrührenden Forderungen von Staaten, die sich mit Deutschland im Kriegszustand befanden oder deren Gebiet von Deutschland besetzt war, und von Staatsangehörigen dieser Staaten gegen das Reich und im Auftrage des Reichs handelnde Stellen oder Personen […] wird bis zur endgültigen Regelung der Reparationsfrage zurückgestellt.“ (Bundesgesetzblatt (BGBl.) II (1953), p. 333).
3. In 1990 werd na de “Wiedevereinigung” het zogenaamde Twee-plus-Vier-verdrag “in plaats van een vredesverdrag” (“anstatt eines Friedensvertrages”) ondertekend.
Volgens een deel van internationale Juristen wordt deze verdrag i.p.v van een vormelijk vredesverdrag afgesloten tussen de toenmalijke Grootmachten en Duitsland om de herstelbetalingen uit de weg te gaan. Dat is het punt wat een internationaal Gerechtshof zou moeten bepalen, als Griekenland de confrontatie echt zou aangaan, wat ik betwijfel.
Sommige Juristen zien dit verdrag als een manoeuvre van Duitsland om aan de uitgestelde betalingen van de Londense schuldovereenkomst van 1953 onderuit te komen.
5. Alle Griekse regeringen hebben ook onder de era Kohl en de era Schmidt de herstelbetalingen gevorderd, maar werden teruggewezen omdat er zoveel jaren verstreken waren. Maar die waren verstreken, vanwege de clausule van de “Wiedervereinigungâ€.
Professor Andreas Fischer-Lescano, Internationaal Recht van de Universiteit in bremen kritiseert de houding van de Duitse regering. In het ARD politiekprogramma “Kontraste” zegr hij dat de argumentatie van de duitse regering over verjaring heel mager is en anvechtbaar. De 2+4 verdrag kan voor Griekanland niet bindend zijn, omdat ze geen partner van het verdrag waren. In het internationaal recht is het niet toegelaten, een verdrag ten laste van een derde te ondertekenen, in die geval Griekenaland.”
http://www.nachdenkseiten.de/?p=25386#h02
Met de harde taal en onbuigzaamheid van Schäuble, kan hij verwachten, dat hij op gewezen wordt, dat zijn land in 1953, hoewel het de agressor was, het grootste humanitaire programma en de grootste schuldenkwijtschelding in de geschiedenis heeft gekregen (geen misverstand over, terecht, omdat we weten wat WOI en de Versailler Verdrag heeft aangericht) en zich daarna zelf niet eens aan de clausule van “herstelbetalingen†van het verdrag van 1953 heeft gehouden. De regering in Duitsland heeft zich door trucjes met de 2+4 verdrag uit zijn verplichtingen gedrukt. Maar nu spelen ze de arrogante leermeester. Ja terecht wijst Griekenland op hun hypocrisie!
Aangaande de Duitse oorlogsschulden lijkt het mij zinvol om hiervoor een internationale rechtbank in te schakelen (in Den Haag staat nog een goede) en dat los te trekken van de huidige Griekse schulden. Ook als de Griekse claim terecht is, duurt dat nog jaren voordat de boel afgehandeld is.