Ook weer een nieuwtje dat al een paar dagen oud is: op 24 maart werd de uitspraak verwacht in de rechtszaak tegen voormalig minister van Financiën Papakonstantinou. Die was door een parlementaire commissie naar de rechtbank doorverwezen voor de rol die hij zou gespeeld hebben in de zaak met de Lagarde Lijst. Ik hoef u niet meer uit te leggen hoe de vork precies aan de steel zit, maar ter herinnering verwijs ik graag naar deze post van alweer twee jaar geleden.
Papakonstantinou werd er van beschuldigd dat hij bewust de namen van zijn familieleden van de Lagardelijst had gewist. Die lijst lag stof te vergaren in de lade van zijn opvolger Venizelos, die de oorspronkelijke lijst (ontvangen op CD) niet meer had kunnen vinden. Ik vind het nog steeds een zeer eigenaardige zaak: Papakonstantinou kan niet verdacht worden van dom te zijn. Waarom zou hij dan enkel de namen van zijn eigen familieleden van de lijst hebben verwijderd? Maar goed, de zaak is nu voorbij.
Een speciale rechtbank verklaarde Papakonstantinou onschuldig voor het misdrijf van poging tot ontrouw tegenover de staat, en enkel schuldig voor de misdaad van vervalsing van documenten. De vrijspraak voor het eerste misdrijf was unaniem. Een meerderheid van de juryleden bevond de voormalige minister schuldig aan vervalsing van documenten.
De plastic sandalen van Pater Païsios
De ex-minister is veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf, en moest 30.000 euro borg betalen. Ook moet hij zich 1 keer per maand aanmelden bij het politiekantoor in zijn buurt. Zoals verwacht leidde dat tot heel wat reacties bij de Griekse bevolking, die het proces van de politicus al had gemaakt. De straf zou veel te licht zijn, en de rechtbank zou niet onpartijdig zijn geweest. Het is inderdaad wel een feit dat bijvoorbeeld de jongeman die een parodie had gemaakt op Pater Paisïos met zijn facebookpagina Pater Pastitsios een zwaardere straf kreeg: 18 maanden voorwaardelijk. Tussen haakjes: de plastic sandalen van Pater Païsios zijn dezer dagen te bewonderen in een kerk op Cyprus, waar ze door de gelovigen kunnen worden vereerd. De parodie schrijft zichzelf, zou je kunnen zeggen.
Ook werd verwezen naar een werkloze moeder, die al 5 jaar zonder baan zat, en dan maar op eigen initiatief de gekende koulouria, de cirkelvormige broodjes met sesamzaden, verkocht in Nea Smyrni in een poging om zo de eindjes aan elkaar te knopen. In het zwart, en zonder vergunning. Wat natuurlijk niet kan, maar de vrouw kreeg door het stadsbestuur prompt een boete aangesmeerd van 5000 euro. Wat als klassejustitie werd gezien.
Maar niemand schijnt zich de vraag te stellen wat er nu eigenlijk met die Lagardelijst gaat gebeuren. De soap duurt nu al jaren en eigenlijk is er geen enkele doorbraak, en de Griekse staat heeft nog niet 1 cent weten te recupereren, in het geval dat het geld op de Zwitserse rekening zou zijn vergaard door belastingen te ontduiken. En ik zie weinig beweging in deze nieuwe regering om het onderzoek nieuw leven in te blazen.
Â
Is de conclusie dat ‘de machtigen’ nog steeds stevig de touwtjes in handen hebben? Of heeft de nieuwe regering iets meer tijd nodig…
Wie een brood steelt komt in de gevangenis, wie een kroon steelt komt in de geschiedenis.
Dat is een mooie Jef…die houden we erin…
Als je een iemand ombrengt ben je een moordenaar als je meerdere ombrengt ben je een held 🙂
Die van jou mag er ook zijn Europa…wat een wereld toch waarin we leven…
Dosotjevski’s “Misdaad en straf” is nog steeds actueel…
*Dostojevski* dus.
Hoofdpersonage Raskolnikov (~Schismatopoulos) begaat zijn moord ook omdat Napoleon nu eenmaal een held is die de dood van duizenden op zijn geweten heeft, en hij meer wil zijn dan een luis.
Agios Païsios dacht ik.
@ ina van delden ” wat een wereld toch waarin we leven ” familie backeljau zeker ??????????? 🙂 🙂