Sinds een paar weken zijn een aantal anarchisten bezig met het bezetten van verschillende overheidsgebouwen, maar ook kantoren van de regerende partij SYRIZA. De eis van de manifestanten is steeds dezelfde: vrijlating van de politieke gevangenen en het afschaffen van de hoge veiligheidsgevangenissen van het zogenaamde Type C. Dit soort gevangenissen waar een zeer zwaar regime wordt opgelegd aan de gevaarlijkste gevangenissen, stond in de steigers onder de regering Samaras, maar de nieuwe regering heeft gezegd dat ze zouden worden afgeschaft en dat de bouw niet verder gaat. Voorlopig is er nog geen wetswijziging in die richting en de anarchisten lijken een beetje zenuwachtig te worden.
Wat betreft de politieke gevangenen: het is maar hoe je die mensen bestempeld. Het gaat in de eerste plaats om mensen die veroordeeld zijn omdat ze behoren tot de gewapende groep “Revolutionaire cellen van het Vuur”, een groep die door de vorige regering (en die niet alleen) als “terroristisch” werd bestempeld. De manifestanten willen niet enkel dat deze mensen worden vrijgelaten, maar ook dat een van de leden van de terroristische groepering 17 November, met name Savvas Xiros, zou worden vrijgelaten omdat hij sukkelt met zijn gezondheid.
De laatste weken komt het regelmatig tot een handgemeen met een klein groepje anarchisten in de buurt rond de Polytechnio. Het lijkt er op of deze gemaskerden, die 10 jaar geleden bijna hetzelfde gedrag tentoon spreidden, aan het testen zijn hoe ver ze met deze regering kunnen gaan. De regering Samaras was bijzonder repressief en trad hard op tegen elke vorm van protest. Dat doet de regering van Tsipras niet. Daar is misschien wel iets voor te zeggen, maar de meerderheid van de Griekse burgers zou toch wel liever willen dat deze anarchisten niet telkens het nieuws beheersen.
Dat deden ze trouwens vorige week. Een groep actievoerders stormde toen het grondgebied van het Parlement op en aan de ingang waar de parlementsleden naar binnen komen, ontvouwden ze een spandoek en gooiden ze strooibriefjes in de lucht.
ALlemaal vrij onschuldig, maar het feit dat een groepje mensen op die manier op het domein van het parlementsgebouw binnen kon, dat werd vooral door de oppositie aangekaart. Het zou onder Samaras niet waar zijn geweest, want toen stonden de dranghekken permanent voor het parlementsgebouw. De inval zorgde voor wat onrust binnen de regering.
Via twitter kreeg Alexis Tsipras al reactie dat hij de politie zo liet optreden tegen mensen die voor zijn partij hadden gestemd. Zijn partij, die overigens heeft gezegd dat de mijnbouwactiviteiten in Chalkidiki moeten stoppen. Nu dien je bij de berichtgeving over Skouriës wel op je hoede te zijn. Een van de partners in het consortium dat naar goud delft, is tevens mede-eigenaar van de grootste privé televisiezender en die leek gisteren een paar figuren te hebben ingeschakeld die de gewonde moesten spelen, en zo op televisie moesten verschijnen.
In ieder geval ziet het er naar uit dat de regering Tsipras moeite heeft om zich een houding aan te nemen tegenover alle manifestanten die met geweld proberen hun standpunt duidelijk te maken. Wil deze regering het vertrouwen behouden van de bredere lagen van de bevolking, dan zal ze toch af en toe eens een kordaat optreden moeten laten zien. Een duidelijke boodschap. Dat wordt niet makkelijk.
Betogen,democratisch recht maar wat met de bescherming van de burgers? Ik stond toch te kijken gisteren met die rellen rond Polytechion met uitbrandende wagens,stukgeslagen ruiten,molotovs,en politie die op afstand alles volgt en niet optreedt. Zelfs geen brandweer in de buurt!
Dat is de interne strijd binnen Syriza die op straat wordt uitgevochten…
Zo te zien willen bepaalde landgenoten niet dat het land beter wordt … Ofwel is dit niet goed of wel is dat niet goed het is nooit niet goed, soms moet je gewoon de slechte weg of de moeilijke weg volgen of zelfs bepaalde ”wetten” overtreden ten koste van de maatschappij ,natuur, en noem maar op of je geraakt er niet …
Hoe dan ook: Christos anesti! Kalo Pascha 🙂
Alithos o kyrios ….. Xronia polla, kalo Pascha , xristos Anesti
Hoelang gaat de huidige regering het nog trekken ?