Vanochtend zag ik de Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt op de Vlaamse televisie zeggen dat er geen toegevingen kunnen komen aan de Grieken. De Europese muntunie is namelijk gebaseerd op afspraken en discipline en als Griekenland zijn zin krijgt, dan is volgens Van Overtveldt, het hek van de dam. Afgelopen vrijdag hield premier Tsipras in het parlement een toespraak waarin hij duidelijk maakte dat de eisen van de leenheren absurd of irreëel waren (afhankelijk van hoe je het woord “παÏάλογος” vertaalt). Het voorstel dat Jean-Claude Juncker aan Tsipras voorschotelde vorige week, wilde een verhoging van de BTW op de Griekse eilanden (niet prettig voor de vakantiegangers) en een verder inkrimpen van de pensioenen.
Taksen verhogen in een recessie, lijkt nochtans voor elke weldenkende econoom niet echt een goed idee, zeker niet voor Stiglitz en Piketty, onder andere. Op dit moment overleven hele families, 3 generaties, op de pensioenen van de grootouders. En hoewel het pensioenstelsel in Griekenland zeker aan hervorming toe is, lijkt het toch geen goed idee om daar nu een prioriteit van te maken.
Tsipras vroeg op vrijdag ook een schuldherschikking, en daar hikt Van Overtveldt, en met hem vele anderen, zeker tegenaan. Persoonlijk geloof ik niet dat Griekenland ooit deze crisis te boven komt zonder schuldherschikking of -kwijtschelding. Indien die er niet komt, wordt het land langzaam doodgewurgd en volgt er decennialange austeriteit. Maar ik ben geen econoom. Van Overtveldt vindt dat Griekenland zich aan de afspraken moet houden en verder met het opgelegde programma moet gaan.
In het voorjaar van 2012 leek Van Overtveldt er toch enigszins andere ideeën op na te houden, zeker wat de oplossing voor de Griekse crisis betreft. Hij kwam toen de Griekse vertaling van zijn boek “Het einde van de Euro” voorstellen in de boekhandel Public, op Syntagma. Ik was er toen bij. Hij werd toen ingeleid en geflankeerd door Kostas Vaxevanis, journalist die nog werd vervolgd wegens het publiceren van de namen van de Grieken die op de Lagardelijst stonden, en door een universiteitsprofessor economie, genaamd Yianis Varoufakis. Of Van Overtveldt zich dat nog herinnerd, weet ik niet.
Ik weet ook niet of hij zich nog herinnert wat hij toen in een interview met Vaxevanis heeft gezegd. Gelukkig hebben we YoutTube, om dat nog eens te herbeluisteren. Jammer genoeg is het interview in het Grieks nagesynchroniseerd, maar ik heb er een paar fragmenten uitgehaald en vertaald. De vette passages hieronder zijn van mijn hand.
Aan het begin van het interview vindt Van Overtveldt dat Duitsland heel veel voordeel heeft aan de eurozone. Het feit dat het land deel uitmaakt van de muntunie, zorgt er voor dat het goedkoop kan uitvoeren en dat is een motor voor de Duitse economie. Nadeel is dat er veel geld gaat naar het ESM – European Stability Mechanism. En een groot deel daarvan wordt bekostigd door Duitsland. Als je daarmee kleine landen moet redden, is de kost beheersbaar. Als je echter grotere landen moet redden, zoals Spanje of Italië, dan wordt de kost heel erg hoog.
Van Overtveldt heeft het nadien over de strategie van Mario Draghi, de voorzitter van ECB, die tot enorme kosten zal leiden voor Duitsland, indien ze niet werkt.
 Minuut 3:34 – Euro of drachme?
“Ik herhaal mijn argument over Griekenland. Griekenland moet interne bezuinigingen doorvoeren en heeft daarom veel nood aan economische ontwikkeling. De enige methode om snel een hoge economische ontwikkeling te kennen, is via een interne devaluatie. Dus ja, ik vind dat Griekenland de beslissing moet nemen om de eurozone te verlaten en om zijn eigen munt weer in te voeren. Dat heeft ook Argentinië gedaan in 2001-2002. Het land kende een recessie, gelijkaardig aan die van Griekenland de voorbije 2 jaar, en liet de verbinding met de dollar schieten, en devalueerde haar eigen munt. En wat weinigen weten, is dat in de periode 2003-2010 China de snel evoluerende economie was. En de tweede snelst ontwikkelende economie was die van Argentinië.”
“Dus, als Griekenland een economische ontwikkeling wil, en ik geloof dat de Griekse politici daar goed moeten over nadenken, dan moet het land zelf de beslissing nemen om uit de eurozone te stappen. Dat is geen eenvoudige beslissing. En die zal zeker een kost met zich meebrengen. Maar in godsnaam, de kost van de politiek die tot vandaag wordt gevolgd, is nu al enorm. Griekenland zal tegen eind 2012 een krimp van 15% tot 20% hebben gekend van het begin van de crisis tot nu. De grootste krimp in de geschiedenis kende de Verenigde Staten met de grote economische krach, toen de economie kromp met 30%. Griekenland zit nu al op 20%. We spreken dus nu al niet meer over recessie maar over een krach. En u moet met drang en voorzichtigheid alternatieve oplossingen vragen in verhouding met de huidige strategieën die, in tegenstelling tot de verklaringen, nergens toe leiden.”
Minuut 5:27 – De twee memoranda en de PSI lossen het probleem niet op
“Er is veel te zeggen over de recente overeenkomst om de obligaties om te wisselen, zoals Griekenland met de trojka is overeen gekomen [de PSI – Public Sector Involvement, waarbij aandeelhouders van Grieks waardepapier hun geld opeens in rook zagen opgaan]. We moeten allemaal toegeven dat met die overeenkomst een bankroet van Griekenland is vermeden die op 20 maart zou hebben plaats gevonden. Dat is al iets, maar volstaat het ook? Ik denk het niet. En lost dat het probleem van de Griekse economie op en dat van de Griekse deelname aan de muntunie? Het antwoord is : nee.”
“Want de toestand waarin de Griekse economie zich bevindt, is de volgende : Griekenland moet in ieder geval de controle herwinnen over zijn financiële toestand, het tekort is veel te groot, en neemt verschrikkelijk snel toe. Met de PSI is het probleem van de schuld voor een deel afgenomen, maar het zal binnenkort weer snel de kop opsteken. En ik zal u zeggen waarom: de economie bevindt zich in een recessie. En Griekenland wordt gedwongen om in zijn uitgaven te snijden, en om de taksen te verhogen, wat de ideale manier is om de recessie te verergeren. En het probleem van hogere recessie is dat de staatsuitgaven verhogen, de werkloosheid toeneemt, en de inkomsten voor de staat verminderen. Wanneer de economie in een recessie zit, verminderen de staatsinkomsten. Het is alsof Griekenland zichzelf in de voet schiet. U wordt gedwongen om maatregelen te nemen die de recessie doen toenemen. U dowrdt dus gedwongen om meer maatregelen te nemen op korte termijn. Dat is natuurlijk geen ongebruikelijke situatie: heel veel landen in de recente geschiedenis zijn in een dergelijke situatie terecht gekomen. Laat ik het volgende opnieuw onderstrepen: de volledige economie, de begroting, dient te worden hersteld. Dat moet sowieso gebeuren. Dat soort maatregelen gaan gewoonlijk gepaard met een devaluatie van de munt. Die devaluatie is nodig, want wanneer de economie in recessie is, en om een begrotingsconsolidatie door te voeren, voorziet de devaluatie ademruimte tegenover het buitenland. De internationale concurrentiepositie verbetert, en de uitvoer wordt goedkoper. En de uitvoer neemt dus toe, wat de motor van de economie weer in gang zet. Bovendien neemt de sterkte van de Griekse ondernemingen toe om het hoofd te kunnen bieden aan de uitvoer. Dus, aan de ene kant moet Griekenland het tekort beperken, en de schuld, en moet het dus de uitgaven beperken en de taksen verhogen. Maar aan de andere kant, zonder de concurrentiële devaluatie van de munt die de recessie van de economie zal uitvlakken, kan er geen ontwikkeling zijn. En zal de toestand van kwaad naar erger gaan.”
“Daarom zijn de voorspellingen dat met het nieuwe pakket, de PSI, de schuld zal verminderen van 160% van het BBP tot 120% van het BBP in 2020, totaal niet realistisch. Het zal niet gebeuren. De economie krimpt enorm, en de economische ontwikkeling die nodig is om de economie weer aan te zwengelen, komt niet. Dus ja, er zullen onderhandelingen komen voor een derde hulppakket aan Griekenland. Ik kan niet met zekerheid zeggen wanneer precies, maar ik geloof dat die er komen binnen het jaar. En de Duitse minister van Financiën Schäuble zegt het al onomwonden: zeer waarschijnlijk zal er een derde hulppakket aan Griekenland nodig zijn.”
Minuut 8:43 – In het buitenland gelooft men dat de Griekse politici corrupt zijn
“Wat betreft het Griekse volk, geloof ik niet dat er een probleem is. Ik ken niemand in Europa die problemen heeft met de Griekse burger. Noch in Duitsland, noch in Duitsland, noch in Frankrijk, noch in België. Wat betreft de politici: dat is een heel andere kwestie. Wat dat betreft, geloof ik dat de gemiddelde mening in de meest geregelde landen is dat er een probleem is met de Griekse beleidsmakers wat corruptie betreft. Corruptie is overal, maar het heeft te maken met de graad van corruptie. En ik geloof dat de Griekse politici zich bovenaan de schaal bevinden, in vergelijking met de politici in de rest van Europa. Dat is een thema.”
“Een ander punt voor de burgers buiten Griekenland, is dat het duidelijk is dat Griekenland in de muntunie is gekomen met vervalste gegevens. De Griekse leiders wisten dat, maar we hebben de laatste maanden vernomen dat de leiders van de rest van de eurozone er van op de hoogte waren. En voor de meeste mensen in Duitsland, Nederland, Frankrijk, België, is dat gewoon onaanvaardbaar. Want dat betekent dat iedereen, niet alleen de Griekse leiders, maar alle Europese leiders, leugens hebben verteld aan het Europese volk. En een van de gevolgen van die leugen, is het probleem dat we vandaag kennen. En heel wat mensen voelen zich daar heel slecht bij.”
Minuut 10:10 – Er is geen echte muntunie zonder politieke unie
“Iedereen heeft nu natuurlijk de mond vol van de crisis in Griekenland, en in minder mate in Portugal, Ierland, en ook Spanje en Italië. Dus worden er veel vragen gesteld wat de werkelijke oorzaak is van deze crisis. En zo blijkt dat de crisis niet meteen te maken heeft met de manier waarop elk land zijn problemen heeft aangepakt, maar heeft ze vooral te maken met de manier waarop deze muntunie is opgebouwd. Er zijn een paar essentiële zaken die we toen wisten, in 1999 en die we nu weten: wat moet er worden gedaan zodat een muntunie correct functioneert. Het essentiële thema is, zoals de geschiedenis heeft aangetoond, dat een muntunie niet langdurig kan functioneren zonder politieke unie. We zijn begonnen met een muntunie, en de toppolitici aan het begin van de eeuw beweerden dat een muntunie vanzelf een politieke unie zou met zich mee brengen. Dat was een omgekeerde logica. Vandaag, in 2012, zijn we tot de conclusie gekomen dat het zo niet werkt. En de huidige crisis heeft niets te maken met de beheer in Griekenland of in de andere landen, maar het is de crisis van een monetaire eenmaking, die niet correct is georganiseerd.”
Minuut 11:40 – De vergelijking met de Verenigde Staten is erg handig
Vervolgens maakt Van Overtveldt de vergelijking met de Verenigde Staten waar de politieke unie een monetaire unie met zich meebracht. Deze unie is heel effectief, met duidelijke regels.
“Maar in verband met de Griekse crisis worden er voortdurende gesprekken gehouden, zonder dat er echte regels zijn. Daardoor functioneert een en ander niet goed en wordt een onzekerheid gecreëerd die op haar beurt er voor zorgt dat de markten wantrouwig staan tegenover de euro en de muntunie.â€
 Minuut 13:40 – In de EU suddert er een conflict tussen Frankrijk en Duitsland
Van Overtveldt besluit met een historisch overzicht hoe de Europese Unie tot stand is gekomen. En vooral welke tekortkomingen deze unie heeft.
Kaliopi, waarom een grote nul? Welke aanwijzingen?
Als ik naar volgende kijk https://www.youtube.com/watch?v=OY3Qxm6BoUI bv., zie ik niet in wat van hetgeen Varoufakis zegt mij tot de conclusie kan leiden dat hij een grote nul is; in feite zie ik iemand die meestal meer steek houdt dan de meeste, maar wordt niet echt naar geluisterd, en als er naar geluisterd wordt dan wordt er meer aandacht besteedt aan hoe hij zich kleedt of hoe arrogant hij overkomt en andere relevante opmerkingen, dan naar wat hij eigenlijk zegt.
Alvast bedankt voor verdere verduidelijking.
moedige gedurfde houding/beslissing regering/bevolking om tegen europa op te staan maar wat nu ? de minister van financiën had al topjob, heeft altijd gezegd dat deze politieke stap tijdelijk was en heeft zijn rol gespeeld !
CNN maakt gehakt van crisis aanpak: https://www.youtube.com/watch?v=fcICfVkUF18&feature=youtu.be
en
Varoufakis’ meesterzet…..?? http://m.tijd.be/9628529.art?sid=8671030
Kostas Vaxevanis, journalist die nog werd vervolgd wegens het publiceren van de namen van de Grieken die op de Lagardelijst stonden, en door een universiteitsprofessor economie, genaamd Yianis Varoufakis. Of Van Overtveldt zich dat nog herinnerd, weet ik niet.
Beter zo geschreven: zich dat nog herinnerT
Verder interessante bijdragen!
Dank u.
Beste Nes,
Wil je je repliek eens -nederlandskundig- herbewerken .
Want ik begrijp je echt niet.
Met dank.
Eindelijk : nu maandag is het zover……
De nieuwe goden Alexis en Janis hebben nuttig werk verricht.
Of niet soms ????????
Ik vraag mij af hoe de Grieken uit hun droom zullen ontwaken.
Ik vrees het ergste.
Wie durft nog te voorspellen hoe dit alles afloopt?
Hoe dikwijls werden we al op het verkeerde been gezet?
Intussen moeten de definities van “ultiem” voorstel” en “vergadering van de laatste kans” herzien worden.
Ik stoorde me gisteren vooral aan het monkellachje van Tsipras in Brussel.
Dat terwijl de ellende in het thuisland schreeuwt om een oplossing. Wanneer je de mensen ziet rondscharrelen in vuilcontainers mag het sprookje van de trotse Griek ook al opgeborgen worden.
Ik zie eigenlijk enkel heil in een crisisregering die zich niet meer bezig houdt met politieke spelletjes en desnoods met volmachten regeert.
ik begrijp je reactie ergens wel penimeni maar ik vond de reactie van tsipras schitterend na deze toch wel lage aanval van verhofstad… de man die de politiek in belgië ontvluchtte om 20.000 euro per maand in “europa” op te strijken en liever in zijn villa in toscanië verblijft… die mee aandrong om griekenland in “europa” op te nemen… en dus mee verantwoordelijk is voor de huidige toestand ! en die zakkenvuller gaat nu zeggen dat de pensioenen omlaag moeten ? dat de btw omhoog moet ?
alleen zijn manier van communiceren deed me het beeld van hitler oproepen !
@René,
Maar dan wel de Adolf uit “The Great Dictator”..
René,
En wat vind je dan van dit artikel, vandaag, in DIMOKRATIA :
Rennl&u=http://www.dimokratianews.gr/content/49823/sklira-metra-gia-toys-syntaxioyhoys-enopsei-symfonias&usg=ALkJrhhWWoiXnBZkgzoOA8M_aiVwiJ6oFwé,
tl=nl&u=http://www.dimokratianews.gr/content/49823/sklira-metra-gia-toys-syntaxioyhoys-enopsei-symfonias&usg=ALkJrhhWWoiXnBZkgzoOA8M_aiVwiJ6oFw
http://www.dimokratianews.gr/content/49823/sklira-metra-gia-toys-syntaxioyhoys-enopsei-symfonias&usg=ALkJrhhWWoiXnBZkgzoOA8M_aiVwiJ6oFw
the requested page cannot be found…
De reactie van Verhofstadt vond ik ronduit schandalig en vernederend… wordt er nog aan de gewone mensen gedacht door die Europese kasteelheren?
Als elke parlementair met zijn talloze voordelen en onverantwoord hoog loon eens de helft ervan in een steunfonds zou storten om mensen in hun zogenaamde unie te voorzien van de meest elementaire levensbehoeften of schamen die zich echt niet in al hun weelde en macht?
Hetzelfde trouwens in België, een klein landje met 7 parlementen en 6 regeringen waar we nu al 40 jaar aan het beknotten en besparen zijn.
Heeft er al eens iemand nagedacht hoeveel dat aan de belastingbetaler kost?
Om dan nog te zwijgen van de meestal lege stoelen in alle parlementen… ook in het Europese.
Als ik niet op mijn werk kom word ik niet betaald, zo simpel is dat… maar de heren verklaren dan zonder blozen, zelfs als ze op het strand liggen te zonnen, dat ze altijd met hun werk bezig zijn.
Daarbij dan nog eens de belachelijke verhuis van het Europees parlement 2 maal per jaar van Brussel naar Straatsburg, die honderden miljoenen euro’s kost.
Ik hoop echt dat Alexis Tsipras de eer aan zichzelf houdt en Griekenland terug naar de drachme brengt. Alle doemscenario’s ten spijt zal dit na een aantal devaluaties de Griekse economie terug interessant maken en zal er tenminste uitzicht zijn op een toekomst. Willens nillens in de eurozone blijven is volgens mijj alleen maar wat tijd rekken. Hoe kunnen mensen die al vijf jaar als citroenen uitgeperst zijn met een werkloosheid die alleen maar toeneemt nog meer offers gaan brengen om de bodemloze putten te gaan vullen?
René,
Sorry, René, mijn URL wordt blijkbaar niet aanvaard op de site van Bruno.
Het artikel is een uurtje geleden verschenen in DIMOKRATIA.
Het betreft de pensioen- besparingen die Griekenland wil voorleggen aan de Eurogroep.
René,
Ook in KERDOS online daarnet nog een hele sliert besparingen die deel zouden uitmaken van het Grieks besparingspakket dat aan de Eurogroep zou voorgelegd worden.
Blijkbaar is Tsipras zijn “ochi” reeds aan het begraven.
Tsipras, een man waarop de Grieken kunnen rekenen……..
kritiek als hij “neen” zegt, kritiek als hij gedwongen wordt toe te geven, wat wil je dat hij doet ?
René,
Waarom zou hij zich nu meer gedwongen moeten voelen als 10 dagen geleden ?
Of gaat hij straks ook Janis volgen (en dit zou dan niet meer als normaal zijn) ?
@rené,
Misschien toegeven, dat de vorige ploeg niet 100% slecht bezig was, toch minstens enig resultaat boekte (dat nu in hoog tempo verkwanseld werd), dat de profiteurs ongemoeid bleven en blijven, dat de doorsnee burger blijft bloeden, ongeacht links of rechts gedachtengoed.
De heilige Varoufakis verdween ondertussen op zijn moto met vrouwtje (zonder helm) richting duurbetaalde lezingen, de gelovigen in wanhoop achterlatend. Het verwondert me dat hij niet ten hemel steeg.
alternatief is terugkeren nr vorige corrupte politici ? zie boek bruno ! europa geeft tsipras geen kans wegens duidelijk groter belang met die corrupte voorgangers…
Ja, Penimeni.
Maar Alexis zal niet met zijn vrouwtje kunnen wegrijden want hij heeft beweerd dat, als hij niet slaagt, zijn vrouwtje van hem weggaat…..
begrijp het leedvermaak niet dus ga mij van verder commentaar onthouden…
René,
Zeker van mijn kant geen leedvermaak. Ik zag gisteren op ARD (zogezegd een zender van de vijand) nog een schrijnende reportage over de leefomstandigheden van de meest getroffenen in Griekenland. Mensonwaardig en een schande voor de samenleving, minder kan ik het niet vinden.
Maar de mensen zijn toch zo hardleers. Dan komt zo’n stelletje luxe communisten beweren dat zij de problemen eventjes zullen oplossen en de schaapjes volgen lijdzaam, met de vuist omhoog en hun Ché Guevara T-shirt om de bast.
De lichaamstaal van de nieuwe minister van financiën al bestudeerd?
Een lagere bediende, die ongevraagd gebruikt wordt als bliksemafleider.
denk toch dat iedereen akkoord is dat de verstikkende opgelegde maatregelen door europa/troika en de voorgaande regeringen de grootste oorzaak zijn van de situatie waarin griekenland zich bevindt of is het de schuld van tsipras ??? willen jullie terug naar de vorige politieke leiders ? hij wil verandering maar wordt daarin duidelijk getackled door brussel want hun belangen liggen bij de banken en multinationals of niet ? dus waarom tsipras verwijten dat hij op enkele maanden niet slaagt daar waar anderen tientallen jaren na elkaar faalden ? of hij nu een communist, moslim hindoe of weet ik wat is, hij krijgt geen enkele kans !
Hoeveel deadlines zijn niet al gemist?
Dat Tsipras geen enkele kans heeft gekregen is een hallucinante bewering, hij heeft er tientallen gekregen en krijgt er ook nu nog, maar het zijn wel de laatste.
Als je opduikt op een vergadering zonder voorstel (zoals deze week) dan wijs je gewoon kansen af, keer op keer, nu maanden aan een stuk.
Tsipras weet heel goed waar de rode lijn van de Eurogroep ligt, maar als hij nog niet in de buurt wil komen, maar dan onverwacht een referendum uit de hoed tovert en dan nog negatief stemadvies geeft. (en ondertussen leugens verkoopt over toenadering) dan lach je de andere partijen gewoon uit in hun gezicht.
De huidige opinie van velen is dat Tsipras in feite geen akkoord wil, maar een grexit.
Al deze spelletjes hebben maar 1 doel : De zwarte piet hiervoor doorschuiven naar de andere partij.
hij wil beterschap voor griekenland en het volk niet langer uitmelken daarom wijst hij de voorstellen af dus hij komt zijn kiesbeloften na en daarvoor kreeg hij mandaat ! dus jij wil dat hij kiesbeloftes breekt en alzo handelt zoals zijn voorgangers ? ok en als hij dan nog corrupt wordt ook dan ben je terug aan af. met andere woorden : kies dan maar eender wie van welke partij dan ook als je bereid bent alles wat door de strot geduwd wordt door brussel, europa, banken en multinationals te slikken ! hij werd gekozen omdat het volk niet nog meer wil lijden dus laat hem dan maar voor een grexit gaan, en even een nog moeilijkere periode doormaken maar er beter uitkomen (zie argentinië) ! en na griekenland zullen er in de toekomst nog landen uitstappen !
@René,
Ook een nieuw verkozen politicus dient verplichtingen van vorige regeringen mee te nemen.
Of waren deze vorige regeringen misschien niet democratisch verkozen?
Kies mij en de ellende is afgelopen, de schulden vergeten. Zo’n onmogelijke kiesbelofte ruikt sterk naar kiezersbedrog.
Sinds het aantreden van Syriza zijn alle parameters slechts onheilspellender geworden.
En door haar wispelturige houding heeft de Griekse regering het voor de andere Europese politici alleen maar moeilijker gemaakt steun te verantwoorden voor hun thuiskiezers. Niet iedereen draagt zoals de meesten op deze blog de Grieken nog een warm hart toe.
Morgen weten we meer. Laat ons hopen dat eindelijk een kantelpunt bereikt wordt.
Het grootkapitaal wint toch altijd, let maar op Tsipras’ voorstellen vanavond of vannacht en hoe hij a.s. zondag groenlicht zal krijgen van de 28 EU leden. Tsipras will join the congregation of the non-democrats. Arm Griekenland, Arm Europa. De nacht valt.
Tsipras doet knieval voor Troika.
Troika terug aan de macht in Griekenland.
Beloven kan iedreen,ze nakomen is iets anders.
Tsipras heeft de hemel op aarde belooft en ieder logisch mens wist toch dat hij dat niet aankon. Was het voor de verkiezingenal niet duidelijk dat Gr niet uit de beerput kon zonder zware inspanningen.Het geleuter over de vorige schuldenaars heeft nu geen zin. HET IS GEBEURD en kwestie HOE eruit te komen.
En dan weer die dagdromers dat de Drachme een oplossing is . DAN zullen we eens weten wat armoede is . Import onbetaalbaar en export non existant tenzij fruit en groenten het zullen oplossen .
Mijn persoonlijke hoop was dat we zowatuit de fraude zouden geraken en dat de bureaucratie zou verbeteren maar dat was wishfull thinking. het zit er allemaal TE diep ingeankerd.
@ Rene, je zegt dit: “denk toch dat iedereen akkoord is dat de verstikkende opgelegde maatregelen door europa/troika en de voorgaande regeringen de grootste oorzaak zijn van de situatie waarin griekenland zich bevindt of is het de schuld van tsipras ??? ”
Neen dus, daar is totaal niet iedereen mee akkoord. Zoals al vaak uitgelegd, ligt de schuld in de allereerste plaats bij de Grieken zelf (ja, de mannetjes die nu staan te janken aan de ATM-machines). Zij hebben hun eigen land om zeep geholpen, De samenleving vergiftigd, solidariteit geweigerd, de grote Janis uitgehangen. De econonmische malaise is maar een symptoom van een onderliggende verrotting van de eigenlijke samenleving, die door en door corrupt, opportunistisch en verstard is. Ik woon hier al lang genoeg om te zien wat er echt gaande is. Daarna hebben de troika’s daar slechte medicijnen aan toegevoegd en de situatie nog verergerd. Maar aan die onderliggende oorzakenis nog geen knijt veranderd, zoals ook @jenny zegt, die hier ook al vele decennia woont.
Akkoord, geen akkoord, drachme, geen drachme, bitcoins, whatever: het zal allemaal weinig verschil maken. Wat het akkoord betreft: we zijn er nog niet. Vergeet vooral niet dat hij zijn zoontje Ernesto heeft genoemd. Weinigen verloochenen hun jeugdheld.
Tenslotte: Syriza is even corrupt als de anderen. Daar zijn zelfs na 5 maanden al genoeg aanwijzingen voor (bv de minister van arbeid die ambtenaren terug aanwierf die hij zelf verdedigde als advocaat? De nieuwbenoemde hoge ambtenaar van Syriza-strekking die zichzelf een loonsverdubbeling toekende? etc..)
hans, kunnen we het eens zijn over feit dat iedereen hier het beste wil voor griekenland?
feit dat je ernesto vernoemd wijst naar vooringenomendheid>… , als ik mijn zoon dolf zou noemen ben ik duits of nazi-gezind ? wat als ik het een leuke naam vind <? of ik van dolfijnen hou ?
als je de feiten die je opnoemt over syriza corruptie noemt hoe noem je dan al wat voorgaanden deden of las je boek bruno nog niet ?
dus de oorzaak ligt niet bij brussel/europa die hen toelieten tot europa en dan verstikkende regels oplegden ? ook niet aan voorgaande regeringen ? ook niet aan de banken en multinationals ? dus aan de bevolking ??? aan tsipras die enkele maanden bezig is en die wil ingaan tegen de banken en multinationals maar wordt teruggefloten ?
nee de mensen die aan de bankautomaten staan volgens jou ? ik krijg hier ook geen bonnetje bij bakker, slager, frituur, op de markt, bij de tandtechnieker, de ruitenwasser; de tuinier, de kapper… moet ik verder gaan…
@Rene, het gaat helemaal niet over de bonnetjes. Het gaat over een systematiek van bedrog, diefstal, misleiding, opportunisme, egoisme en strak conservatisme, die overal op elk niveau speelt, in de openbare en in de prive-sector, in het beroeps- en in het sociale leven. En ja, inderdaad, de Grieken hebben zelf hun land om zeep geholpen. Natuurlijk hebben hun politieke leiders eraan meegewerkt, maar uiteindelijk heeft elk land de leiders die ze zelf kiezen. Vervolgens hebben ‘de instellingen’ een fout medicijn toegediend. Van alle leiders is Kostas Karamanlis de meest foute: hij is zes jaar aan het bewind geweest, zag de storm komen, en is dan op de vlucht geslagen.
En ja, als jij je zoon Dolf zou noemen en de leider zou zijn van een extreemrechtse partij, zou ik vermoeden dat je die naar Hitler vermoemd hebt. Uiteraard.
Tsipras wordt door helemaal niemand teruggefloten. Integendeel, zijn kiezers hebben hem vrije baan gegeven. Maar zelf blijkt hij nu niet te durven, want hij doet net hetgene waar zijn kiezers in de raadpleging niet voor gekozen hebben…
Ik snap er echt helemaal niks meer van. Nu accepteren ze opeens een plan met nog meer bezuinigen dan vorige week? Waar was al die poeha dan voor nodig? Kan iemand het uitleggen of… is het iedereen geheel onduidelijk inmiddels?
larissa : lees artikel ferd.de ville in de morgen en je zal lezen dat het een weloverwogen weldoordachte strategische (meester)zet was van tsipras !
Hmm, kweenie hoor. Dat artikel beweert dat: “Griekenland blijft niet alleen in de eurozone met vooruitzicht op een schuldherschikking, maar er is ook een debat ontstaan over de gebreken van de muntunie waarin iedereen kleur heeft moeten bekennen”.
Dat debat heeft niks concreets opgeleverd en van die vage schuldherschikkingsbeloften zie ik ook niet zoveel komen, zeker niet op korte termijn. Ondertussen moet Griekenland nog meer bezuinigen, waarvan we weten dat dat een falend beleid is. En dus.. nee, sorry, ik begrijp er nog steeds niks van… 🙁
@Hans heeft natuurlijk volkomen gelijk. Het is mijn overtuiging en was dat al vanaf 2008 dat de meest vergaande en ingrijpende maatregelen in de Griekse maatschappij in al zijn geledingen door troïka opgelegd of voorgesteld – inclusief wat nu voor zondag a.s.ter tafel ligt – nog lang niet de helft is van wat er eigenlijk ingrijpend hervormd zou moeten worden. Je hoeft de postings van zowel @Bruno als @Hans van voor en na 2008 maar door te lezen en puntsgewijze de hemeltergende misstanden te noteren om die lange, lange lijst van hoe Griekenland nu echt op de schop moet zo maar op tafel te kunnen leggen. Vanaf 1974, of nog meer vanaf 1946 een door en door verrot niet deugend politiek-sociaal systeem, dat nu na 50 jaar gewoon geen recht van bestaan meer heeft en opnieuw gemaakt zou moeten worden.
@Hans ik heb dit altijd geweten , maar had geen zin om het toe te geven en in mijn verzet simpel over de top ging.Nu is mijn spel uit. Griekenland is gewoon een loose-loose situatie, waar het voor een aantal bevoorrechte mensen overigens nog steeds buitengewoon goed toeven is.Dit hoef je je nietpersoonlijk aan te trekken hoor! Schrijf nog maar eens een paar van je mooie stukken proza om het bestaan van Griekenland überhapt, te rechtvaardigen.
zo zie ik het ook, een loose-loose situatie… als de corruptie zo ingebakken zit en alle politici in een wurggreep zitten van banken, oligarchen en multinationals is het een verloren zaak, met of zonder de euro, met of zonder europa, met of zonder reddingsplan… voel me er héél slecht bij.
Ik heb de laatste dagen met nogal wat grieken gepraat over het voor ons erg vreemde gedrag van tsipras na het grote ‘neen’ (nl het omgekeerde doen en erger). De grieken vinden dat geen verraad, ze vinden dat het neen een vertrouwensstem was voor tsipras en die nu dus mag doen wat hij wil… Erg vreemd allemaal.
Opvallende anecdote toch op Kreta waar ik tussen de allerliefste mensen ter wereld woon: tot tweemaal toe werd ik gisteren verbaal aangepakt, ja zelfs uitgescholden omdat ik een ‘verrader uit Brussel’ zou zijn en van een land kom ‘dat op de Grieken spuwt”. Mensen die ik bijna dagelijks cotoyeer. Zéér on-Grieks als reactie, iedereen die hier ooit was weet dit. Maar het toont wél het steeds groeiend gevoel van onmacht en radeloosheid bij een groot deel van de bevolking. Onmacht en radeloosheid die een weg zoeken om zich op een of andere manier ‘uit te drukken’, het weze via een al bij al onschuldige tirade.
Ik denk Marc, dat het eerder een uiting van frustratie is,een gevoel geisoleerd te zijn met iederen tegen hen. De modale Griek is erg geinteresseerd in politiek maar reageert gevoelsmatig en ze zijn snel op hun tenen getrapt omdat ze gen afstand kunnen nemen en voelen zich tekort gedaan.
Vergeet niet dat ook ZIJ een supervolk zijn .de bron van alle beschaving en nakomelingen van geleerden,artiesten,helden en vul het rijtje zelf maar aan!
tsipras moet door het stof, griekenland verliest zijn autonomie en wordt vernederd… hoe gaat hij dat programma verkocht krijgen in athene ? verkiezingen zullen volgen want europa onderhandelt liever met de corrupte politici uit het verleden en wil syriza weg.
persconferentie rutte : het ging tot eind vorig jaar véél beter met griekenland, minder werkloosheid, één van de snelst groeiende economiën… syriza heeft dus op 6 maand tijd al de ellende veroorzaakt ????? het is duidelijk dat syriza in de weg van europa staat…
Syriza implodeert, maar lijkt toch schuldverlichting gekregen te hebben. Voor de rest… tja Is Schäuble de bezetting van het Rijnland en Saarland vergeten (als onderpand van Duitse afbetalingen) en de effecten die dat had op Duitsland? Toch bitter dat net Duitsland per se een morele boetedoening lijkt na te streven :-/
Bon, Tsipras heeft blufpoker gespeeld tot op het laatst en hij heeft verloren,
Het was duidelijk : het land onder curatele of Grexit.
Hopelijk is het in griekenland duidelijk waarom er geen andere opties meer waren.
In 2008-2010 namen de staten, w.o. Griekenland de schulden over van de onverantwoordelijke banken. Nu blijkt dat tenminste Griekenland dat eigenlijk helemaal niet aankan én dat de banken alsnog failliet dreigen te gaan.
Tijd voor een scheiding van Bank en Staat?
Morgen staking van ADEDY.
Ik vrees @Peter dat heel wat Grieken het niet willen aannemen. Ik snap niet dat men niet wil begrijpen dat er geen andere mogelijkheden zijn. De staat is blut,heeft geen kaarten in de handen en geen argumenten meer om te riposteren,
Wat de KKE eigelijk wilt,zeggen ze niet.Afbreken wel maar een positief voorstel komt er nooit. Ja,het volk aan het hoofd en wat gaat het volk doen? Bij Poetin gaan bedelen is ook niet optimaal. Die heeft ook gaten in z’n broekzakken.