Even pauze

U merkt het al: ik kom er niet toe om hier nog iets te posten. Het is werkelijk te druk.

En die 296 emails in mijn mailbox, die u me gestuurd heeft: geeft u me aub wat tijd om daar doorheen te spartelen. Als deze hele storm overwaait, neem ik de tijd om u te antwoorden.

Excuus voor de vertraging

35 thoughts on “Even pauze

  1. Bruno,alle begrip.
    Gelukkig hoor ik je zeer regelmatig live op:Met het Oog op Morgen.
    Sterkte daar in ons zo geliefde Griekenland.

  2. Deze blog-pauze is dik verdiend, en ik wens je alle succes toe in de nieuwe media-rol die je – hopelijk nog lang – mag vervullen met de verve en empathie die je eigen is om, als ‘chroniqueur’ van de Griekse Ziel, de keiharde dagelijkse realiteit van zowel heden als toekomst van je gastland te blijven duiden.

  3. τίποτα Μπρουνο…. dezer dagen hebben we voldoende andere kanalen om jou te horen en te lezen…. hopelijk blijft het voor jou (en je dierbaren) allemaal doenbaar. Voor velen ben je moeilijk misbaar geworden als go-between tussen het land (en zijn mensen) dat ons zo nauw aan het hart ligt en hier…..

  4. @Bruno. Je bent onze multi-media man geworden.Als je via diverse kanalen en media op Grieks nieuws zoekt, ben je bijna niet te missen.Keep the good work going, man!

  5. Bruno, ik heb er ook alle begrip voor. Met alles wat er nu te doen is kun je het bijna niet meer volgen. Zoals de Chinezen zullen zeggen, je leeft daar in interessante tijden.

  6. Uiteraard alle begrip – iedereen zou voor de betalende opdrachten kiezen; je hebt er ook hard voor gewerkt.

    Wel jammer dat net nu het interessant wordt, we het zonder discussie zullen moeten stellen. In je officiele optredens laat je toch minder je voorkeuren blijken.

    Ik had bv wel eens willen horen wat je ervan dacht dat je geliefde ERT nu een miljoenenverslindende spreekbuis voor de regering is geworden? Of hoe democratisch Tsipras’ Kolotouba is?

    Veel succes!

  7. @Hans.Dit soort simpele vraagjes zal hij(zeker ook van jou) op zijn FaceBook-pagina weten te beantwoorden.Gaat er daar snel en flitsend toe. Ik wissel soms een paar berichten per dag uit.Kort, maar wel krachtig en helemaal de echte Bruno.

  8. Ja, sorry @Hans. In deze woelige tijden moet je alert en kort heen en weer kunnen tikken. @Bruno legde een paar maanden geleden dáár het accent. Ik ook. Wel zo’n beetje politiek zelfde bloedgroep. Scheelt ook.

  9. Mis jouw altijd waardevolle inbreng overigens wel erg.Welkom @Hans!

  10. Neen hoor, als ik al op Facebook zou zijn, zou ik zeker geen politieke meningen etaleren… Linkse verzetsrakkers die zich overgeven aan het extreem-liberalisme van Facebook, doen me overigens erg denken aan de Griekse ‘revolutionairen’ die hun kinderen naar privescholen sturen (Tsipras en co): verzetje spelen, ipv zich verzetten… Veel pret op de speelplaats, maar braaf blijven, zodat de meester je niet straft!

  11. Nog een keer sorry Hans, maar je weet niet waar je het over hebt.Er zijn vele FaceBoeken.Op het stukje van @Bruno en omgeving is het juist een vrijplaats voor info en meningen van links naar rechts.Minder stijfjes en woordkunstig, met juist grote vrijheid om zonder ieder woord te hoeven wegen; kort en bondig, gevat(jouw fort) en lichtvoetig op de flitsende actualiteit(ook cultureel) reageren. En om je schroom weg te nemen vaak eerder rechts dan linkt qua inhoud. Het tegendeel dus van wat je hierboven neer pent.Je zou er zeer op je plaats zijn. Jammer toch, niet bang zijn.

  12. Ben het met Hans eens, never en nooit op facebook.
    tenzij je je privacy te grabbel wil gooien
    Mis Bruno ook juist in deze spannende tijd voor Griekenland. Waarschijnlijk zal er tezijner tijd toch schuldverlichting komen door kwijtschelding van tenminste een gedeelte van de schuld. Ik heb de indruk dat steeds meer mensen inzien dat het niet anders kan. Ik ben in ieder geval voor.

  13. Via twitter zie ik dat Bruno ook nog de tijd heeft gevonden om Yiannis te bezoeken. Bruno, je bent een bijzonder mens!

  14. @Lady.Vertel dat dan maar aan @Bruno.Hij heeft geen enkele schroom daar lang en intensief te verblijven om snel en puntig info en mening uit te wisselen.Je bent net zo privé als je zelf wil.Gooi het kind toch niey met het badwater weg. Je mist echt veel zó.

  15. Akkoord met Hans. Met nu we zeer interessante maanden achter de rug hebben, zitten we ook in de rustigste periode ooit op deze blog.

    FB, TV, … Zijn geen vervanging voor deze blog. Hier deed Bruno zijn verhaal. Nu is dit weggevallen net op een moment dat velen er nood of extra aandacht voor hebben. Jammer…

  16. Star, star.De Grieken worden gedwongen hun maatschappij in een ijltempo aan de moderne Europese normen en waarden aan te passen.Met z’n goede en slechte kanten. Griekenland wordt nooit meer hetzelfde als voor 2008. Als je dat denkt en nastreeft blijf je uitzichtloos in het romantische Griekenland van vroeger steken. Dat is echt voorbij, de tijden worden niet rustig meer.Griekenland en Europa zijn in een rap tempo aan een omwenteling bezig. Dit blog wordt heus nooit meer zoals het ‘vroeger’ was. Dat kan gewoon niet meer. @Bruno zag dat tijdig in; ik helaas ook.

  17. Julie Smit van Eftalou op Lesvos, waar zij en anderen nog steeds per dag honderden vluchtelingen van ‘de overkant’opvangen en zo goed en kwaad naar het centrale kamp toehelpen voor verder transport naar Athene, schrijft als Smitaki over onze Bruno:

    I thought about Greetings from Greece, a book by the Belgian journalist Bruno Tersago (Groeten uit Griekenland, only available in Dutch), who explains the Greek crisis in clear words, interlacing this story with sad stories about the hard life in the Greek cities. Bruno used to be a blogger from Piraeus who described with great entertainment Greek life, talking about all kinds of things. But he started to write more and more about the politics and when the crisis really hit, his writings became alarmingly sad, highlighting more and more abuses of power. Eventually there was no more laughing about his blogs, his humour drowned in all the sadness; but he did become an expert of the current Greek tragedy.

    Ja, ik bedoel maar: “used to be”, volgens een collega. Moven!

  18. zo zie je maar hoe de toestanden ginds op die jaren veranderd zijn, ook op website j smit kan je dat duidelijk zien aan haar bijdragen… enkel spijtig dat je daar niet kan reageren…

  19. @Aleko, dat kan wel zijn hoor, van die omwenteling (en op sommige vlakken is dat wel echt hoogtijd, bv afvalverwerking etc…), maar al die miserieberichten over Griekenland… dat is toch wel eerder een mediahype: humanitaire crisis, hongersnood, …. Komaan zeg…. in de weekends liggen de stranden als vanouds helemaal vol, iedereen lekker ontspannen, de taverna’s zitten vol (en niet enkel in Glyfada; gisteren in Pireus stonden er rijen aan te schuiven in het restaurantje waar we zaten). In de cafe’s moet je zoeken naar een tafeltje, enz enz… Ik ben enkele dagen naar Chalkidiki geweest, en daar zaten de hotels vol en was iederen zich gewoon geweldig aan het amuseren. De crisis is er, ik ben ook niet blind, maar dat betekent niet dat iedereen hier hele de dag loopt te mokken over die kwade Schauble en meester Dijsselbloem… Er is heus geen revolutie aan de gang. Hooguit een stevige kater na een uit de hand gelopen feest.

    Terzijde, wat die omwenteling betreft: de Grieken zelf zijn alvast niet veel veranderd. Bv de eigenaar van het restaurant zei ons dat hij oude werkloze schoolkameraden wilde inschakelen voor de bediening, de keuken, enz… maar dat de meesten hun neus ophaalden voor dat werk aan een klein loontje. Later vertelde mijn schoonvader me ook over de kleinzoon van vrienden van hem, die geen werk zoekt, maar wacht tot de mist optrekt om dan , jawel, in de ‘dimosio’ een plekje te vinden… Een omwenteling van 360 graden misschien: terug naar af!

  20. @Hans.Het is niet dat ik bijdraai of je naar mond wil praten, maar ik ben(ook?) uiterst kritisch op heel veel Griekse maatschappelijke instituties en een slechte, a-sociale mentaliteit van het merendeel van de Griekse mensen. En ben daarmee dus erg pessimistisch over de sociaal-economische toekomst van het land.Op een maandagochtend krijg je 8 miljard zwaar bevochten euros binnen en voor je met je ogen kunt knipperen staan ze alweer op de bankrekeningen van ECB en IMF. Met mijn hollandse boerenverstand kan ik toch niet goed begrijpen hoe dat dit op iets langere termijn zo kan doorgaan.Via ELA komen dan ook nog wat millioenen naar de banksector om (volgens jou) de suckers (waaronder de gepensioneerden?) uit de samenleving spoonfed in leven te houden.

    Jouw beleving van het flanerende en alle regels te slim af zijnde Griekenland is hier eerder aan de orde geweest. Het was @Bruno zelf die toen constateerde dat jij kennelijk in een ander Griekenland leefde dan hij. Ik kan en wil daar niet met jou over in discussie gaan, ik heb helaas al in geen tien jaar mijn geliefde land kunnen bezoeken om enige persoonlijke observatie in te kunnen brengen.

    Wel hoor en lees ik hier in Noord-Europa(je weet over welke landen ik het heb) een ijskoude Noordelijke super Meltemi aanzwellen welke zich volgens de natuurwetten op enige termijn in en over het Zuidelijke afvoerputje zal (uit)storten. Ik hoop van ganser harte( en dat meen ik echt, ik ben niet zo’n Calvinist) dat het door jouw beschreven en beleefde Griekenland dáár tegen bestand zal zijn.
    Uiteindelijk heeft het land toch ook eeuwenlang – karakter- en mentaliteit-vormend – de bloedhete Oostelijke waai-wind doorstaan. Ik hoop het maar: Jouw Griekenland lijkt me veel leuker dan @Bruno’s. Maar wat is de realiteit? T.a.t. A.

  21. Misschien is het voor gr helemaal niet zo slecht als de duitsers en co hier de boel komen opkopen? Dat is in belgie decennia geleden al gebeurd ( en recent ook weer met delhaize). De belgen zijn er niet slechter van geworden… Ik weet in elk geval wel 100% zeker dat wie hier voor een buitenlands bedrijf mag werken vele malen beter af is dan wie het de pech heeft voor een lokale werkgever te moeten werken. Misschien is dat een indicatie?

  22. Wat die ‘andere wereld’ betreft: ik was gisteren in pireus, waar bruno woont, en het was daar ‘volle bak’. Misschien is het ook een kwestie van wat iemand wil zien?

  23. @Hans.You might be right on both points.Schrijf een mooie fltsende novella: “Full house in Piraeus”.
    Ik weet dat je het kan.

  24. @Hans. Geintje: @ Bruno tien jaar geleden:

    De Grieken hebben geen geld
     09/04/2005  Bruno

    Althans, dat is wat de media ons wil doen geloven. En dat mag misschien wel het geval zijn voor een aantal mensen, gisteren heb ik daar absoluut niets van gemerkt. Vrijdagavond is uitgangsavond (eigenlijk is elke avond uitgangsavond voor de Grieken), maar gisteren in Psirri was het wel heel erg. Psirri is natuurlijk dé uitgangsbuurt van Athene, maar je kon deze keer echt over de koppen lopen. Gelukkig hadden we een taxi genomen, want met een auto is er geen doorkomen aan. Bovendien kun je nergens parkeerplaats bemachtigen na 22u. Alle taverna’s zaten vol en er stonden lange rijen te wachten aan de ingang van de verschillende clubs. Dat doe je niet als je geen geld hebt, he?

    In onze favoriete taverna konden we vrij snel een tafel vinden. I Taverna tou Pssiri is een aanrader ook voor toeristen. Je zit op een steenworp van de Akropolis en de prijs is de helft van wat je betaalt in Plaka. Ik kan ten zeerste hun courgetteballetjes aanraden (“kolokythokeftedes” in het Grieks) en de lamsribbetjes zijn om duimen en vingers bij af te likken. Na het eten hebben we nog een drankje genuttigd, en rond 2.30u in de ochtend besloten we om terug naar Piraeus te keren. We konden vrij snel een taxi vinden, maar het duurde wel een tijdje voor we uit het centrum van Athene waren, want het was er echt filerijden. Het viel me weer op dat je heel vaak Porsche Cayenne ziet. Ik heb me laten vertellen dat Griekenland de grootste afzetmarkt is voor deze wagen. En de Griek heeft dus geen geld?

    @Hans: “Those were(are?) the days, my friend, I thought they’s never end?”
    Ik hoop dat @Bruno hier niet boos over wordt.Toch niet hè Bruno. Was een inkoppertje.

  25. wij komen regelmatig in gr.onze schoon is griek
    de vraag die ik mij altijd stel is WAAR KOMT DIE ENORME SCHULD VANDAAN?

  26. Wel,ik heb ook dezelfde bedenkingen als Hans. In dit provinciegat zitten ook lelke avond de strandrestaurants bomvol. Overdag zijn de cafetaria’s al van ‘s morgens vroeg bezet.
    En het wagenpark is de laatste jaren ook vernieuwd met heel wat 4×4 , Mecedessen,BMW’s,enz.
    Er schijnt dus een grote kloof te zijn tussen de welstellende en bloedarme griek.
    Of,…een Indier zei me ooit dat je de armoede van een land kunt opmerken aan het aantal cafe’s.
    Hoe meer,hoe armer het land.
    Denk niet dat het hier opgaat wat de prijzen zijn niet bepaald gunstig.

    En een persoonlijke ervaring :m’n man is 2jaar geleden met pensioen gegaan en wou de zaak overlaten met de ganse stock plus de bedrijfswagen voor 20.000Euro. De stock en uitrusting waren veel meer waard en men kon met periodieke afbetaling overnemen. De zaak had een geregeld clienteel maar niemand scheen het aan te durven , Ze waren liever werkloos met een maandelijkse uitkering.
    Het tij is gedraaid en nu zeggen ze allemaal,’wie had Dat nu gedacht?’

  27. En je vraagt je af waarom Griekenland, zoals beschreven in de vorige reacties nergens in de media getoond wordt.
    Dat is toch ook een vorm van censuur en manipulatie.
    Wie heeft hier baat bij?

  28. @Penimeni:
    De mensen bij de μέσα μαζικής αποβλάκωσης και παραπληροφόρησης (massamedia van bedwelming en desinformatie zoals de Grieken dit meer en meer terecht beginnen te noemen) die er geld voor krijgen wellicht.
    Zie in die context zeker ook de publieke confessie van Udo Ulfkotte dat hij bewust leugens en desinformatie verspreidde en ervoor werd betaal. In het artikel lees je door wie:
    http://www.globalresearch.ca/editor-of-major-german-newspaper-says-he-planted-stories-for-the-cia/5429324
    *Vreemd* dat dit niet vermeld werd in de media van desinformatie.
    Zie ook, is er enigszins aan gerelateerd:
    https://www.youtube.com/watch?v=_tf1FA3gqWE

  29. Heeft men de banken ooit beschuldigd dat ze goed bijgedragen hebben tot de crisis?
    Ze waren toch ZO gul met het geven van leningen zonder waarborg en dat voor de gekste uitgaven zoals op vakantie gaan. Jawel,daar kon men een lening voor uitschrijven.
    We kregen hier telefoontjes van de bank :
    “Mijnheer,komt u even langs. We habben een lening voor U van 30.000Euro’s klaarliggen.”
    ‘ HEB IK om een lening gevraagd???”
    “Nee,maar U kunt die komen ophalen!”
    Een weigering konden ze moeilijk verteren.
    Dan de bankdirecteur “Gaan we aan jou nooit een lening kwijtraken?”
    Antwoord “”Waarom? Bevalt m’n huis jullie zo erg?” Dat was ook niet verstaanbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *