Grote delen van Griekenland hebben af te rekenen met grondverschuivingen, wateroverlast en schade door natuurfenomen, maar de regering van premier Karamanlis vond het opportuun om zich eerst bezig te houden met een wetsvoorstel waarin de Griekse kieswet wordt aangepast. Ik heb u ooit al eens in het kort die kieswet beschreven, maar ik herhaal het hier nog eens: in 2000 heeft PASOK een kieswet voor parlementaire verkiezingen gestemd die er als volgt uitziet. In het parlement zijn 300 zetels. 260 daarvan worden verdeeld volgens de normale analogie; dus volgens het percentage stemmen dat een partij (die de kiesdrempel van 3% heeft overschreden) heeft behaald. De overige 40 zetels gaan naar de partij die ten minste 42% van de stemmen heeft behaald (niet toevallig het percentage dat PASOK behaalde in de nationale verkiezingen van 2000). Met 42% van de stemmen zou de meerderheid in het parlement te krap zijn, en een goocheltrucje maakte dat er zonder al te veel oppositie kon worden geregeerd. Toenmalige oppositiepartij (en huidige regeringspartij) Nea Dimokratia steigerde toen en vond de nieuwe kieswet anti-democratisch.
We zijn ondertussen meer dan 7 jaar verder en Nea Dimokratia heeft na de parlementaire verkiezingen van 16 september 2007 haar meerderheid in het parlement te danken aan bovengenoemde kieswet. Het feit dat die meerderheid echter erg krap is (153 zetels, de partij haalde maar nauwelijks de 42% van de stemmen) en wellicht te krap om grondwetswijzingen door te voeren (daarvoor zijn 180 stemmen nodig), en ook het feit dat de 2 grote politieke partijen alsmaar minder op de stem van het volk kunnen rekenen (in de hand gewerkt door jaren van corruptie en onkunde), zorgt er voor dat regering het nodig vond om de kieswet aan te passen. Heel simpel is het principe nu: in plaats van 260 zetels, worden er slechts 250 verdeeld volgens de simpele analogie. 50 zetels gaan automatisch naar de partij die 42% van de stemmen heeft behaald. Het is nog maar een wetsvoorstel dat zal worden gestemd voor de kerstvakantie, maar verwacht wordt dat er geen probleem zal zijn om het om te zetten in wet.
Uiteraard is het nu PASOK die vindt dat dit niet kan. Dat protest was te verwachten. Dat heet namelijk oppositie voeren (u dient zich hier een sarcastische toon bij voor te stellen). Dat de andere oppositiepartijen het niet eens zijn met dit voorstel, hoef ik hier niet te vermelden. Gaan Grieken nu eindelijk eens wakker worden en zien dat ze telkens weer worden belazerd door de grote politieke partijen? Ik mag het hopen.