Afgelopen week werd het toneelstuk “Het uur van de duivel” van Fernando Pessoa opgevoerd in het Aristoteleion in Thessaloniki. Dat was niet naar de zin van een aantal ultra-orthodoxen, die met ongeveer 50 mensen kwamen protesteren. Karakteristiek aan deze mensen, is dat ze nog steeds de oude kalender (de Juliaanse kalender) volgen. Het lijkt me dat ze niet meteen de Europese christelijke waarden omhelzen, want een van de protesteerders droeg een spandoek met de slogan “Orthodoxie of Dood”.

In het groepje stond onder meer ook Pater Kleomenis, een man die het tot een soort internethit heeft geschopt, dank zij het feit dat zijn video’s in satirische programma’s werden getoond. De man is ultra-orthodox, heeft een afkeer van nieuwe technologieën zoals ATM’s en zendmasten van telecom-operatoren (die hij de hoornen van de duivel noemt), maar hij gebruikt wel You Tube om zijn boodschap de wereld in te sturen. Faut le faire.

Het hele protest zou eigenlijk niet meer dan een frivole randvertoning moeten zijn, ware het niet dat onze vrienden van Gouden Dageraad er zich ook mee moesten bemoeien. Deze brave orthodoxe Grieken, die garen spinnen bij dit soort protesten, vonden dat ze mee moesten gaan protesteren, met parlementslid Yiannis Lagos voorop. Even ter herinnering: het proces tegen de partij die wordt beschuldigd van een criminele organisatie te zijn, loopt nog steeds. En de neonazi’s zetelen nog steeds in het Griekse parlement. En de moordenaar van Pavlos Fyssas (rapper Killah P.) zit niet achter de tralies, maar mag gewoon vrij rondlopen.

Vier parlementsleden van Gouden Dageraad (onder wie dit figuur) en een gemeenteraadslid van de partij (bassist van een neonazi punk groep genaamd Pogrom) dienen nu een klacht in tegen het theatergezelschap dat het toneelstuk opvoerde wegens godslastering (want het zijn zulke goede christenen). Hun protest doet een beetje terugdenken aan het protest tegen de opvoering van het theaterstuk Corpus Christi, in 2012, waarbij Gouden Dageraad ongestoord haar gang mocht gaan.

De openbare aanklager in Thessaloniki heeft een vooronderzoek gestart om na te gaan of er wel degelijk godslastering in het spel is bij de opvoering van “Het uur van de Duivel”.

One thought on “De Middeleeuwen op bezoek in Thessaloniki

  1. “God huilt om onze fouten”
    (Luc De Vos, aka Gorki)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *