Waterschade

Het heeft de afgelopen dagen geregend in Griekenland. Heel veel geregend. U hebt wellicht de beelden gezien van beekjes die op een paar uur tijd in wilde kolkende stromen werden omgetoverd. 2 mensen zijn omgekomen, dorpen staan onder water, de schade is enorm, en oogsten zijn naar de vaantjes. Ik hoor hier Grieken zeggen dat deze regens tropisch zijn: de reden daarvoor is dat het vroeger nooit zo hard zou hebben geregend, en dat het ook niet bepaald koud is tijdens het regenseizoen. Zelfs ben ik 8 jaar in Griekenland en ik heb eigenlijk elke herfst/winter wel dergelijke wolkbreuken meegemaakt. Maar goed: het was echt wel een zondvloed. De gebieden rond Rodopi, Kavala en Komotini, in Noord Griekenland staan onder water. Als de dammen in Bulgarije het water daar niet meer kunnen houden, ziet het er nog veel slechter uit. Nochtans hebben ze daar bijna elk jaar dezelfde problemen. Ik vraag me dan af of ze daar niet aan preventie doen.
Ook veel problemen waren er in alle gebieden die deze zomer door de bosbranden zijn getroffen. Dat was te verwachten: er zijn geen bomen meer die het water tegenhouden en de huizen die nog overeind stonden na deze zomer werden nu getroffen door modderstromen. Wegen en bruggen werden weggespoeld. Toch waagt minister van Milieu en Openbare Werken te opperen dat de anti-overstromingenswerkzaamheden resultaat hadden. Inderdaad: de rivier Alfeus in Olympia is net niet buiten de oevers getreden en ook in Parnitha, hier ten noorden van Athene, waren er geen problemen. Maar dat is slechts op 2 plaatsen.
Ook dit keer weer spoedt de regering zich om financiële hulp te bieden. Maar als preventie niet hoog in het vaandel zal worden geschreven, dan zal de Griekse staat zich blauw blijven betalen aan schade door natuurfenomen. Nu al is uitgerekend dat de bosbranden van deze zomer 650 miljoen € zullen kosten. Hoe groot de waterschade is, kan nog niemand zeggen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *