Toen Griekenland in de zomer van 2015 een nieuw hulppakket aanvroeg – de mensen op het Syntagmaplein waren nog aan het dansen nadat “nee” gewonnen had in het referendum – stond daar tegenover dat het land heel wat meer belastingen moest gaan innen en “de taksbasis moest uitbreiden”. In gewone taal vertaald, betekent het dat het belastingsvrije plafond naar beneden moet en dat ook de armsten nu belastingen moeten betalen. Sindsdien staat Griekenland in de top 15 van landen waar inwoners het meeste belastingen betalen, naast landen als Duitsland, België en Nederland. Alleen krijgen de Grieken daar heel wat minder “staat” tegenover. De taksen worden namelijk gebruikt om een primair surplus te genereren, en als dat niet gehaald wordt, treeft een automatisch mechanisme in werking dat nog meer taksen gaat heffen tot het streefcijfer is gehaald. Zoals opgelegd door de leenheren.
Dat de belastingdruk voor de Grieken bijna ondraaglijk is geworden, is een open deur intrappen. Aan het einde van de maand hou je nauwelijks nog wat over, als je alle belastingen moet betalen.
De televisiezender SKAI, in handen van de oligarch Yiannis Alafouzos, die geen vriend van de huidige regering is, probeerde afgelopen weekend duidelijk te maken dat de belastingsdruk zo hoog is, dat je zelfs meer moet gaan betalen dan wat je verdient. “Journalist” Georgios Aftias, die de populistische ondervoorzitter Adonis Georgiadis als vaste gast in zijn programma heeft, en die vooral veel wordt bekeken door de Griekse gepensioneerden, deed iets wat heel erg lijkt op fake news.
Bekijk de foto boven dit artikel. Het gaat om een som van taksen op een inkomen van 1000 euro. Volgens de heer Aftias bedraagt de som van alle taksen voor een dergelijk inkomen 1135,50 euro. Hij telt het volgende op:
Pensioenbijdrage: 158,61 euro
Bijdrage aan sociale zekerheid en speciale pensioenen: 110, 63 euro
Bijdrage aan de werkloosheidskas: 41,72 euro
Verhoogde bijdrage aan speciaal pensioen, met terugwerking voor 2016: 55,51 euro
Verhoogde bijdrage aan werkloosheidskas, met terugwerking voor 2016: 31,72 euro
Speciale beroepstaks: 274,16 euro
U mag het me altijd zeggen als u aan 1135,50 euro komt.
Had ik u al gezegd dat de Grieken nauwelijks vertrouwen in hun pers hebben? Ik vraag me trouwens af hoe die pers overleeft. Links ziet u de cijfers van de meestverkochte zondagskranten (in Griekenland verschijnen er ook op zondag kranten). Die verkoopscijfers zijn niet om over naar huis te schrijven. Als een kapitaalkrachtige investeerder daar zijn schouders niet onder zet, zijn die kranten ten dode opgeschreven. Als die kapitaalkrachtige investeerder zijn werknemers dan ook nog dwingt wat ze moeten schrijven, is het plaatje gauw compleet.
En toch slikt elke simpele ziel het hier als zoete koek…
Inderdaad Wim, triestig.
Wat die zondagskranten betreft: hoe worden die talloze cd’s, dvd’s, boeken, etc. dan betaald?