Sinds oktober 2017 organiseert Solidariteit Piraeus elke zondag een marktje op het pleintje net voor hun uitvalsbasis met het principe “zonder tussenhandel”, onder de naam Η τιμή του Καταναλωτή. Het concept is u wellicht bekend van mijn boek, maar ik begrepen dat vergelijkbare initiatieven ook bestaan in Nederland en België: producenten brengen zelf hun producten aan de man, zonder enige tussenhandelaars.
De gemeenteraad heeft haar goedkeuring gegeven voor dit marktje. De prijzen liggen beduidend lager dan de prijzen in de winkels en de supermarkten en trekken niet alleen de minderbedeelden, maar ook bredere lagen van de bevolking.
Misschien ging het daar fout? Maar afgelopen weekend kwam de politie op het marktje af en beval de organisatoren om op te kramen. Het marktje zou illegaal zijn. Heel vreemd, want alle papieren waren in orde. Wat niet kan worden gezegd van een rommelmarktje dat wat verderop in Piraeus wordt gehouden naast de spoorweg die Piraeus met Athene verbindt. Daar komt de politie nooit tussenbeide.
De mensen van Solidariteit Piraeus leggen het uit in dit radio-interview.
Het marktje is een marktje van consumenten en geen marktje van handelaars. Dat zorgt voor ander papierwerk, en blijkbaar is daar nog geen wettelijk kader voor. In ieder geval was de Vereniging van Handelaars in Piraeus niet blij mee. Blijkbaar is er ook druk uitgeoefend op het gemeentebestuur om het marktje als illegaal te bestempelen.
Volgens Solidariteit Piraeus is het marktje compleet wettelijk en de organisatie roept nu op om een petitie te ondertekenen die wordt afgeleverd op de gemeenteraad. Mocht het u wat zeggen, dan kunt u hier ook uw handtekening zetten.