Gisteren werd er in het parlement gedebatteerd over het milieu. Ik geloof dat het de eerste keer is dat dit echt ernstig wordt genomen. Het debat kwam er op vraag van de voorzitter van de partij SYRIZA, de enige politieke partij die bij de afgelopen verkiezingen het milieu voorop had gezet in haar programma.Het grootste pijnpunt tijdens de hele discussie bleek weer het feit dat Griekenland geen landregister heeft. De minister van Openbare Werken en Milieu wil daar nu werk van maken, maar om dat te doen vraagt hij om het grondwetartikel 24 te veranderen: daarin staat dat luchtfoto’s uit 1945 als basis moeten worden genomen om te beslissen wat bos, bouwground en landbouwgrond is. Zijn argumentatie is het Griekse landschap vooral in de jaren 50 en 60 zo erg is veranderd, dat het zinniger is om luchtfoto’s van 1975 (de recentste foto’s zijn toen gemaakt) te gebruiken. Maar daar moet dus het grondwetartikel voor worden aangepast. De oppositiepartijen weigeren categoriek om daar in mee te gaan. Dus zit het probleem weer helemaal vast, vrees ik.
Wat wel hoopgevend klinkt, is het feit dat men een apart Ministerie van Milieu wil creëren. Dat zou nog wel 2 tot 3 jaar duren, maar het feit dat het nu ter sprake komt, is een ander geluid dan wat we net na de verkiezingen hoorden.
En laat nu het meest zinnige punt van het hele debat van extreem-rechts komen: voorzitter Georgos Karatzaferis (zijn naam is van Turkse oorsprong en staat voor “zwarte overwinning” – ironisch?) van LAOS vindt dat er in het onderwijs een aparte les over milieubewustzijn moet worden ingevoerd. Lang geen slecht idee in een land waar ouders hun kinderen nog steeds niet vertellen dat ze niet alle afval op straat moeten gooien, of dat ze kunnen recycleren.