Sinds dinsdag heeft Griekenland een nieuwe regering. De nieuwe premier is Kyriakos Mitsotakis, telg van een grote politieke dynastie en leider van de partij Nea Dimokratia. Mitsotakis is verkozen op een platform van ruwweg belastingverlaging (voornamelijk voor bedrijven), een economisch vriendelijk klimaat voor buitenlandse investeringen en van privatiseringen.

Sinds het aantreden van de nieuwe regering hebben de volgende mensen al ontslag genomen:

  • De directeur van de openbare omroep ERT
  • De directeur van het officiële persbureau AMNA
  • Het hoofd van de politiediensten
  • De Secretaris-Generaal voor Gelijkheid van Mannen en Vrouwen
  • De Secretaris-Generaal van het Ministerie van Scheepvaart
  • De Secretaris-Generaal van het Ministerie van Openbare Orde
  • De Secretaris-Generaal van het Ministerie van Openbare Gezondheidszorg
  • De directeur van de openbare elektriciteitsmaatschappij DEI

En wellicht zullen er nog meer volgen. Dit is niet ongewoon: de meeste van deze posities worden steeds ingenomen door getrouwen van de regerende partij, maar zo krijg je natuurlijk geen stabiliteit of continuïteit in een beleid. Het zal een tijd duren voor de vervangers ingewerkt raken en ondertussen heerst er onzekerheid, wat zijn invloed heeft op het openbare leven. Volgens Mitsotakis moeten mensen worden beoordeeld op hun waarde, en niet op hun getrouwheid aan een partijlijn. Laat ons hopen dat hij dan inderdaad mensen aanstelt op basis van hun verdienste.

Mitsotakis had beloofd dat hij voor vernieuwing gaat zorgen (dat zeggen alle politici). Zijn ploeg bestaat uit 50 ministers, van wie er 5 vrouwen zijn. Vernieuwing? In een interview met BBC beweert dat het komt omdat vrouwen veel meer aarzelden dan mannen om van zijn regering deel uit te maken.

Wel nieuw: Mitsotakis brengt via een presidentieel decreet de Nationale Inlichtingendienst (EIP) rechtstreeks onder de bevoegdheid van de premier. De krant To Vima heeft begrepen dat een voormalig kaderlid van het security bedrijf G4S de nieuwe directeur van de Nationale Inlichtingendienst zou worden.

Nog nieuw: met datzelfde decreet komt het Secretariaat-Generaal voor Pers en Communicatie ook onder de bevoegdheid van de premier. Mitsotakis zal dus de informatiestromen sterker gaan controleren en beïnvloeden. Laat ons wel wezen: die waren in het verleden nooit echt onafhankelijk, maar dit is toch wel een duidelijk signaal.

Nog een verandering: onder Mitsotakis wordt het Ministerie van Migratie opgeheven. Toegegeven, het was een puinhoop op dat ministerie. De regering Tsipras kreeg het nieuwe ministerie niet naar behoren georganiseerd, maar het is toch merkwaardig dat het nu weer wordt afgeschaft, terwijl Griekenland nog steeds in de eerste lijn van de migratie ligt. De bevoegdheden voor migratie worden overgedragen aan het ministerie van Openbare Orde, de politie, zeg maar. Het zal wellicht een andere aanpak inluiden. Opvallende eerste actie: gisteren viel de politie al meteen binnen in het gekraakte hotel City Plaza in Athene, waar al jaren kwetsbare vluchtelingen worden opgevangen. Blijkbaar was de inval aangekondigd, want het hotel was door vrijwilligers al ontruimd op dinsdagavond.

Wetenschappelijk onderzoek valt niet langer onder de bevoegdheid van het ministerie van Onderwijs, maar onder het nieuwe ministerie van Economische Ontwikkeling en Investeringen. Een duidelijk signaal dat Mitsotakis graag de privésector wil betrekken bij het wetenschappelijk onderzoek.

De nieuwe regering heeft ondertussen al de buitenlandse verslaggevers tegen zich in het harnas weten te jagen. In de Franse krant Libération stond een artikel “De Mitsotakis dynastie: de kleine “Koulis” (verkleinwoord voor Kyriakos) wordt aan de macht geroepen“. Dat artikel schoot bij het nieuw verkozen parlementslid Babis Papadimitriou in het verkeerde keelgat. Papadimitriou was jarenlang journalist bij SKAI radio en televisie, waar hij de kritiek voor de regering Tsipras niet spaarde. Papadimitrou gebruikte zijn relaties bij SKAI om het artikel uit de Franse krant te bekritiseren. Dit is de vertaling van wat hij zei:

De correspondenten van heel wat Europese kranten schreven over een Griekenland dat niet bestaat. Over een Griekenland waarover hen verteld werd in de berookte kantoren van de ambtswoning van de premier door kaderleden van het ontheemde SYRIZA. Niet allemaal. Er zijn ook correspondenten van de buitenlandse pers die excellent werk leveren en de thema’s kennen, en als ze die niet kennen, dan zetten ze zich neer en bestuderen ze op een juiste manier. Maar er is jammer genoeg een plebs van journalisten – correspondenten die de schoenen likken van de SYRIZA-ers in de berookte kantoren – rook van hasjiesj zowaar – van de ambtswoning van de premier en die dan schreven wat hun brein, beneveld door de hasjiesj, hen nog toeliet.

Niet echt een manier om de buitenlandse pers te vriend te houden, en de uitspraak is Libération ook niet ontgaan. De vereniging van Buitenlandse Perscorrespondenten overweegt om een klacht in te dienen tegen Papadimitriou. Vanuit de nieuwe regering is voorlopig nog geen reactie gekomen op het hele verhaal. Misschien waait het wel over, maar een goede start is dit zeker niet.

Een en ander wordt vandaag uiteraard wel naar de achtergrond verdrongen, nadat een tropische storm gisteren minstens zes mensenlevens heeft geëist in Chalkidiki en honderden mensen heeft verwond.

2 thoughts on “Machtswissel: wat verandert er met de nieuwe Griekse regering?

  1. Het zal wel een utopie zijn dat Griekenland na 40 jaar lidmaatschap van de EU eens beseft ,dat de Europese wetten, mede door hun zelf ondertekend eens in de praktijk gaat brengen. Ook het bericht dat de verzekerden bij IKA geen premie voor gezondheidszorg hoeven te betalen klonk mij vreemd in de oren. Is de Griekse schatkist dan zo goed gevuld?

  2. ALs je je IKA bijdrage (en je bijdrage bij eender welk fonds) betaald hebt, dan kun je in de openbare ziekenhuizen en bij dokters die bij IKA aangesloten zijn, gratis worden behandeld, inderdaad.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *