Partijvoorzitter van Mera25, de Griekse tak van DiEM25, Yianis Varoufakis, zorgde gisteren voor beroering in het Griekse parlement. Tijdens de parlementaire zitting overhandigde hij een USB-stick met de opnames die hij gemaakt had tijdens de vergaderingen van de Eurgroep in 2015 aan de voorzitter. Die opnames dienden als materiaal voor zijn boek “Volwassenen onder elkaar” en voor de film “Adults in the Room” van Costa-Gavras. Varoufakis wilde dat de parlementsleden zouden horen wat er tijdens de vergaderingen was gezegd.

Voorzitter Konstantinos Tasoulas weigerde om de USB stick aan te nemen. “Het Parlement zal geen lakei worden voor zijn [Varoufakis] verantwoordelijkheden”, zo luidde het.

De voormalige minister van Financiën reageerde meteen op Twitter – in het Engels, want hij wil hier duidelijk een breed publiek mee bereiken.

Image may contain: possible text that says 'Yanis Varoufakis @yanisvaroufakis Quite remarkable how oligarchic gvts fear transparency. Today I submitted to the Speaker a USB with all my (perfectly legal) 2015 Eurogroup recordings, asking him to make them available to MPs and the public. Panicked, he sent it back! Worry not. MeRA25 will let light in. Soon! 6:31 PM 14, 2020 Twitter Web App 128 Retweets 395 Likes'

Bemerk de twee woorden tussen haakjes: perfectly legal. Varoufakis maakte jaren geleden al heel wat ophef toen hij vermeldde dat hij de vergaderingen had opgenomen. Er werd toen al gezegd dat zoiets niet is toegelaten, maar er zijn nergens regels die het verbieden. Een en ander heeft ook te maken met het feit dat de Eurogroep een beetje in een schemerzone opereert: het is geen institutie van de Europese Unie, maar desondanks kan de Eurogroep wel een beleid bepalen in een lidstaat.

De zender SKAI – geen vriend van Varoufakis – ging meteen in de verdediging en journalisten kwamen gisteravond al uitleggen dat de opnames illegaal zijn en dat ze ons niets interesseren.

Het lijkt me toch wel vreemd dat iemand die zich journalist noemt, niet eens een klein beetje nieuwsgierig is naar wat er op de opnames staat. Laat staan dat ze al dan niet illegaal verworven zouden zijn. Hoeveel mensen hebben zich niet bezig gehouden met de Lagardelijst, toch ook een product van een illegale handeling. Oh, wat even, dat dossier is in Griekenland verticaal geklasseerd omdat het net om die reden niet kon worden gebruikt (hoewel de Lagardelijst in andere landen tot arrestaties en acties hebben geleid).

Vandaag mocht vice-voorzitter van Nea Dimokratia en minister van Economische Ontwikkeling en Investeringen vandaag (zoals elke dag) op SKAI ook nog eens zijn mening komen verkondigen in een programma waar hij ondertussen vaste gast is. Daar bevestigde ook hij nog eens dat de opnames illegaal zouden zijn en dat hij zich schaamt dat Varoufakis zijn land ooit heeft vertegenwoordigd op de Eurogroep.

Je vraagt je toch af waarom ze daar bij SKAI zo rabiaat tegen het op?nbaar maken van de opnames zijn. Je kunt problemen hebben met de figuur Yianis Varoufakis, maar die opnames zijn toch op zijn minst een interessant document?

Voormalig parlementsvoorzitster Zoi Konstantopoulou reageerde gisteravond een beetje later ook op Twitter. Zij vindt dat Varoufakis te laat is met het publiceren van de opnames, maar ze reikt de hand naar hem om te kijken of ze er samen iets mee kunnen doen. Voor zover ik weet, wil Varoufakis niet samenwerken met Konstantopoulou (zo had hij me een keer toevertrouwd). Konstantopoulou van haar kant, wil niets meer te maken hebben met Tsipras, maar ze wil ook niet in de partij van Varoufakis stappen.

No photo description available.

Varoufakis zal dus voor het eind van de maand de opnames openbaar maken. Je kunt je afvragen waarom hij er zo lang mee heeft gewacht. Zelf geeft hij het antwoord in een post op de site van Mera 25 (ik omschrijf het kort):

Ten eerste, omdat Nea Dimokratia nu de wetgeving rond tewerkstelling en pensionering nu gaat aanpassen, en omdat de partij systematisch de leugens van de Eurogroep gebruikt om de nieuwe wetgeving die gericht is tegen de werknemers, te verrechtvaardigen.

Ten tweede, omdat ook SYRIZA de leugens van de Eurogroep heeft gebruikt om haar politiek van na 2015 te verrechtvaardigen.

En ten derde, omdat Mera25 en DiEM25 zich er toe hebben verbonden om transparant te zijn. Beslissingen die invloed hebben op het leven van de kiezers, moeten openbaar worden gemaakt.

Of dit allemaal nog spannend gaat worden, zal moeten blijken.

Overigens nog een leuke uitsmijter: Panagiotis Lafazanis, de voorzitter van de partij LAE (Volkseenheid) die zich van SYRIZA heeft afgescheurd in de zomer van 2015, schrijft een boek over de eerste 9 maanden van 2015, toen SYRIZA in de regering zat en Lafazanis met zijn Links Platform nog deel uitmaakte van de partij. Of daar een publiek voor te vinden is, weet ik niet. De partij haalt in ieder geval de kiesdrempel niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *