Geschiedenisboek wordt geschiedenis

Biblio Onderwijs in Griekenland wordt georganiseerd door de overheid. Het is ook de overheid die voor de schoolboeken zorgt. Die boeken worden geschreven door een groep van mensen en het resultaat moet dan worden goedgekeurd door de regering. Doorgaans is dat een eenvoudig proces, zonder al te veel problemen. Er was echter een probleem met het geschiedenisboek voor het zesde leerjaar, dat de geschiedenis beschrijft van 1453 tot nu. Dat daar gevoelige Griekse thema’s in aan bod komen, spreekt voor zich. Tot voor kort werd de Griekse geschiedenis zeer nationalistisch beschreven. De Turken werden afgeschilderd als de grote vijand. Hoewel er natuurlijk de nodige spanning is, kan het niet de bedoeling zijn om extreme nationalisten te kweken. Dus besliste de regering 2 jaar geleden om een nieuw geschiedenisboek te schrijven. Zoals ik u een half jaar geleden al vertelde, was er veel tegenstand tegen de manier waarop de thema’s aan bod kwamen in dat boek. Er zou niet genoeg zijn benadrukt hoe erg de Grieken hebben geleden toen ze Smirni/Izmir in 1922 moesten ontvluchten. Er zou niet genoeg aandacht zijn besteed aan de geheime, ondergrondse scholen, die de Grieks orthodoxe Kerk, orgniseerden tijdens de Turkse overheersing (wetenschappers beschouwen die hele geheime scholen-kwestie hoe langer hoe meer als een gefabriceerde mythe). Er gingen stemmen op om het boek niet langer te gebruiken in de les, maar toenmalig minister van Onderwijs Marietta Giannakou gaf niet toe. Ze zei wel dat bepaalde passages zouden worden herschreven.

Ondertussen is mevrouw Giannakou voor haar standpunt (en wellicht ook voor de hervormingen die ze in het onderwijs wilde doorvoeren) in de stemhokje afgestraft. Ze is geen lid van de regering, meer zelfs, ze is niet eens verkozen als parlementslid.
De nieuwe minister van Onderwijs, Euripides Stylianidis, moet nu het hervormingswerk (zoals door het Bologna-decreet opgelegd) verder zetten. Maar makkelijk zal dat niet zijn, en dat bleek gisteravond al, toen hij aankondigde dat het geschiedenisboek in kwestie dit jaar niet zal worden onderwezen in het zesde leerjaar. Men zal terug de oude (nationalistisch gekleurde) schoolboeken gebruiken, zoals de Grieks Orthodoxe Kerk suggereerde. De beslissing wordt beschouwd als een toegeving aan de Kerk, maar ook als een gebaar naar de extreem-rechtse partij LAOS die nu in het parlement zetelt. De komende dagen moet namelijk een nieuwe parlementsvoorzitter worden gekozen, en Nea Dimokratia kan alle steun gebruiken voor hun kandidaat. Van PASOK kan alleen maar tegenkanting worden verwacht, en op de linkse partijen hoopt men niet, dus moet de steun bij extreem-rechts worden gezocht. En zo blijkt dat LAOS nu al voor een deel de agenda van de regering stuurt. De achterban zal blij zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *