Op 1 juli heeft Griekenland de grenzen open gesteld voor reizigers vanuit een heel aantal landen. De bedoeling was om het toeristische seizoen toch nog enigszins te redden. Het lage aantal besmettingen en coronadoden moest duidelijk maken dat Griekenland een veilige bestemming was.

En om het allemaal nog veiliger te maken, had Griekenland ook een aantal gezondheidsprotocollen aangenomen waaraan iedereen zich diende te houden: zowel bezoekers als werknemers in de toeristische sector.

De eerste dagen waren er meteen al een paar incidenten waarbij je je afvroeg hoe efficiënt die protocollen dan wel zijn. Zo mogen er voorlopig nog geen directe vluchten landen vanuit Groot Brittannië of Zweden. En wat zagen we: Stanley Johnson, vader van Boris, postte vorige week een video van zichzelf in Griekenland, in een dorp in de Pilio, waar hij zijn buitenverblijft heeft. De man stelde er ook nog bij dat hij via Bulgarije het land was binnen gekomen. Geen rechtstreekse vlucht dus, wat wellicht perfect mogelijk is. Hij was hier om zijn vakantiewoning in Pilio covid-vrij te maken, aldus de vader van de Britse premier. Het zal allemaal wel in orde zijn, maar het toont aan dat protocollen te omzeilen zijn.

Er was ook spanning met de touroperator TUI. De Griekse overheid had eind juni met het bedrijf een overeenkomst afgesloten waarbij TUI gegarandeerd 1,5 miljoen toeristen naar hier zou brengen. Daardoor stond TUI blijkbaar redelijk sterk in haar schoenen, want het bedrijf liet meteen weten niet akkoord te gaan met de protocollen die zeiden dat iedereen die in Griekenland aankomt, voor 36 uur in quarantaine moest. Toegegeven, de communicatie van de Griekse overheid was zeer onduidelijk en veranderde ook voortdurend (de meeste bezoekers dachten dat het om 24 uur quarantaine ging). Hoe dan ook: volgens een verslag van het Duitse blad BILD had TUI gedreigd om alle reizen naar Griekenland te annuleren als de quarantainemaatregel niet werd aangepast. Dat werd later door Deutsche Welle bevestigd. Dat kan natuurlijk de onduidelijke communicatie van de Griekse overheid verklaren. Momenteel dien je 24 uur in quarantaine te blijven als je bent getest bij aankomst. Als je geen bericht krijgt, betekent het dat de test negatief was.

Het was niet het enige incident met TUI. Op 1 juli kwam er een TUI vlucht vanuit Stockholm aan op Rhodos. Inderdaad, een rechtstreekse vlucht, maar het zou naar verluidt gaan om journalisten en personeel van TUI. Maar wat bleek: er zaten ook gewone toeristen op de vlucht en die stapten gewoon van het vliegtuig. Minister van Toerisme Charis Theocharis mocht het komen uitleggen op televisie. Hij bleek geen weet te hebben van het feit dat er toeristen op de vlucht zaten en hij verdedigde zich door te zeggen dat het niet verboden is voor mensen uit Groot Brittannië of Zweden om naar Griekenland te komen. Enkel niet met een rechtstreekse vlucht. Theocharis zag het probleem niet, want de vlucht was toegestaan door de Griekse regering. Het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dan weer dat het had gehoord van Griekse autoriteiten dat het land open was voor vluchten vanaf 1 juli. Het boezemt allemaal niet veel vertrouwen in.

Maar goed, dat zijn incidenten die natuurlijk goed scoren in de pers. De cijfers zijn belangrijker. We zijn ondertussen ruim een week verder en hoe staat het eigenlijk met corona? En ook wel met het toerisme?

De cijfers van vandaag: 193 doden (vandaag was er geen dode) en 33 nieuwe corona-besmettingen. En dat boezemt wel angst in. De voorbije dagen is het aantal besmettingen de hoogte in gegaan en de meeste besmettingen zijn “geïmporteerd”. Dat betekent niet meteen dat het allemaal om toeristen gaat, maar de meeste nieuwe besmettingen zijn wel opgetekend bij controles aan de grenzen. En daarmee bedoel ik: luchthavens, ferryhavens en landsgrenzen. Hoewel op dit moment enkel de grens met Bulgarije open is.

En laten daar nu heel wat besmettingen zijn opgetekend. Griekenland lijkt corona te importen vanuit de Balkan. De voorbije dagen waren er incidenten met mensen uit Servië die besmet waren. Serviërs bezoeken traditioneel de streek Chalkidiki en het eiland Kerkyra (daar zit een heel verhaal achter) en daar zijn besmettingen genoteerd. Vandaag waren er eveneens besmettingen op Evia en Thassos. Een en ander zorgt er voor dat de bevoegde minister Chardalias heeft aangekondigd dat de kans bestaat dat de maatregelen weer gaan worden verstrengd.

Hoewel, ik hoor vandaag dan weer dat klanten in kleinere winkels niet langer mondmaskers hoeven te dragen. En de regel dat er niet meer dan 6 mensen aan een tafel in een taverna mogen zitten, wordt ook losgelaten.

Nu is het wel zo dat bijna niemand de facto mondmaskers droeg. Je ziet ze nauwelijks op straat. En als iemand ze binnen draagt, dan zijn het meer ornamenten voor de kin dan wat anders. En misschien zorgt de versoepeling er voor dat er meer mensen naar de taverna’s gaan.

Τι αποκαλύπτει ο βουλευτής της ΝΔ που βρέθηκε στο πανηγύρι στην ...

Ik merk het rond me: iedereen is bang, en is ook aan het aarzelen of ze wel met vakantie gaan. “De buitenlanders” brengen corona mee, zo luidt het. Hoewel de Grieken zelf nu ook niet meteen oppassen. Zo was er een grote panigyri (een traditioneel dorpsfeest) in Aliartos, niet ver van Livadia, waar honderden mensen met elkaar dansten. Social distancing werd niet gevolgd. Er waren 2 parlementsleden op het feest aanwezig.

Ο Μητσοτάκης παρουσίασε 3 σταθμούς μετρό ως επιτυχία της ΝΔ ενώ ...

En eergisteren huldigde premier Mitsotakis 3 nieuwe metrostations op de blauwe lijn in: Agia Varvara, Korydallos en Nikaia (het is nog even wachten voor Piraeus open gaat, maar de halte is dan vlak naast mijn deur). Mooi allemaal maar de mensenmassa wilde Mitsotakis – zonder mondmasker – zien. Weer werden geen regels van social distancing in acht genomen. Het is dubbel: Grieken lijken met het idee te leven dat zij wel OK zijn en wellicht geen corona hebben, maar ze zijn bang voor buitenlanders, die misschien wel meer op de regels letten dan zij zelf.

Maar het feit blijft: het aantal besmettingen stijgt aan een hoger tempo dan dat we hier ooit hebben gezien. Toch komen er niet zo veel toeristen; er zal wel de vrees voor besmetting zijn. Een groot deel van de hotels heeft de deuren niet geopend. Op Santorini en Mykonos is het nog steeds bijzonder kalm. AirBnB stuikt in elkaar (daar zullen vele buurtbewoners vooral in Athene niet rouwig om zijn). En in Athene zag ik heel weinig toeristen. Ik hoorde eigenlijk vooral Grieks. Het is een vreemd jaar. Griekenland heeft het toerisme nodig want anders gaan mensen deze winter echt honger hebben.

Athene was nog nooit zo rustig in de zomer. Dit is in Thisseio, met de Acropolis links op de achtergrond.

Toch probeert de Griekse overheid nog een en ander te redden. Zo is er sinds begin deze week een website: Destination Greece, Health First – die moet tonen dat het veilig is in Griekenland.

En er is een kleine verandering wat betreft de Passenger Location Form, waarover ik in een vorige post al had geschreven. Iemand die naar Griekenland wil reizen (dat geldt dus niet enkel voor toeristen maar ook voor Grieken die bv. het vliegtuig nemen), moet dat formulier invullen. Dat doe je op de site travel.gov.gr. Je krijgt dan normaal gezien een QR code toegestuurd die je op de smartphone kunt bewaren. En wie geen smartphone heeft, print het papier gewoon uit. Sommige mensen bleken geen QR code te ontvangen. Ik weet niet of er problemen zijn met het systeem, maar je moet er ondertussen rekening mee houden dat de code uiterlijk 24 uur voor afreizen komt. En misschien word je getest in Griekenland, misschien ook niet.

5 thoughts on “Griekenland 1 week nadat de grenzen zijn open gegaan

  1. Griekenland is gelukkig gespaard gebleven van al te veel coronabesmettingen, in vergelijking met andere Europese landen. Is daar een verklaring voor?
    Lina

  2. Je klinkt terecht heel ongerust, Bruno. Ik heb een voorgevoel dat Griekenland op weg is naar een nieuwe crisis, een Corona kettingreactie.

  3. Je klinkt terecht bezorgd, Bruno. Ik heb een naar voorgevoel dat Griekenland afstevent op een nieuw crisisavontuur, een Corona kettingreactie.

  4. Hopelijk hebben ze het al gedaan…maar anders moeten ze per direct vluchten uit Servie stoppen…daar zijn meer besmettingen, ziekenhuisopnames en doden dan ze ooit hebben gehad. Alles is daar veel te vroeg weer open gegaan vanwege (stemmen vergaren) presidentsverkiezingen. Hoe dat bij de grens moet weet ik niet, want ze kunnen natuurlijk daar ook makkelijk binnenkomen met auto of bus…

  5. Hi Bruno
    We zitten nu op de ferry van Bari naar Igoumenitsa. Voor we dinsdag vanuit Nederland vertrokken hebben we het formulier ingevuld en de aanvraag grprint. De QR kwam niet. Bij het inchecken werd gezegd dat het systeem het niet aankon en dat we ter plekke opnieuw moesten aanvragen maar dat we nu samen op 1 formulier konden. Gedaan, QR kwam meteen.
    Op ferry wordt strikt gelet op mondkapjes, passagiers in autos moeten deze verlaten terwijl de chauffeur hem wegzet. Het ziet er redelijk betrouwbaar uit wat betreft maatregelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *