Het zat er aan te komen, en het is uiteindelijk ook gebeurd: sinds vanochtend is heel Griekenland opnieuw in lockdown. Premier Mitsotakis had vorig weekend nog strengere maatregelen aangekondigd en nog 2 regio’s uitgeroepen: 1 regio die onder toezicht stond (in gele kleur) en 1 regio met verhoogd risico (in het rood). Een dag na de aankondiging ging het aantal coronabesmettingen in Thessaloniki en Serres zodanig de hoogte in dat er een nieuw kleur bijkwam: grijs, en dat betekende alarm. Beide regio’s gingen daarom afgelopen maandag al in lockdown.
Toch bleef het aantal besmettingen onrustwekkend stijgen:
- 1152 op maandag 2 november
- 2166 op dinsdag 3 november
- 2646 op woensdag 4 november
- 2917 op donderdag 5 november
- 2448 op vrijdag 6 november
- 2556 op zaterdag 7 november
Het lijkt er op dat het aantal niet zo snel meer onder de 1000 zal komen. Als we deze cijfers vergelijken met België of Nederland, dan zijn deze cijfers misschien wel laag, maar het probleem is dat er heel wat mensen dagelijks op Intensieve Zorgen terecht komen. En het aantal bedden op Intensieve Zorgen dat voorbestemd is voor corona, is relatief laag: 348 voor heel Griekenland. Maar meer dan 65% van de bedden zijn ondertussen al bezet en de laatste dagen ging het wel erg hard. Afgelopen 24 uur zijn er nog eens 295 mensen op Intensieve Zorgen opgenomen.
Sinds vandaag staat heel Griekenland dan ook op grijs (de kaart wordt hier dagelijks aangepast).
Met de lockdown hoopt de Griekse regering het aantal besmettingen (en vooral het aantal mensen dat op Intensieve Zorgen terecht komt) te laten dalen. Zeker nu de temperatuur aan het dalen is en mensen binnen zitten, is de kans op besmetting groter. We zagen al een opwaartse trend in het noorden van Griekenland, waar het kwik al redelijk gezakt is.
De lockdown is afgekondigd voor 3 weken. Premier Mitsotakis hoopt namelijk alles weer open te hebben, met relatief goede cijfers, tegen Kerstmis. Dit is de belangrijkste periode van het jaar waar een goede omzet misschien nog een horrorjaar kan redden voor een aantal sectoren.
De lockdown werd donderdagmiddag aangekondigd en dat leidde eergisteren en gisteren tot een stormloop op de winkels. Waar in andere landen vooral toiletpapier lijkt te worden gehamsterd, ging iedereen hier opeens massaal kledij kopen. Dit weekend zijn per uitzondering de kapperszaken nog open gebleven, maar die gaan maandag ook op slot, tot 30 november. Nu al wordt gezegd dat het mogelijk is dat de periode van lockdown wordt verlengd. Wellicht leidde dat tot paniek en ongezien files en verkeersopstoppingen. Heel wat inwoners van Athene verlieten de stad gisteren om de lockdown in de dorpen op het platteland te gaan doorbrengen. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat ze het risico op besmetting van hun dorpsbewoners (ouders, grootouders) hiermee aanzienlijk hebben verhoogd.
Op donderdag kondigde minister van Openbare Gezondheidszorg Kikilias aan dat er (eindelijk) 500 artsen extra zullen worden aangenomen. 300 zouden bestemd zijn voor de COVID-bedden. We zullen het nog moeten zien. Tegelijk zal de overheid bedden voor Intensieve Zorgen van privé-ziekenhuizen opvorderen, misschien zal ze zelfs hele ziekenhuizen opvorderen. Om hoeveel bedden het gaat, is nog niet gezegd: ze zullen worden opgevorded wanneer het nodig is. De maatregel blijft alvast van kracht tot 28 februari.
Wat betekent deze tweede lockdown in de praktijk? Alle winkels, behalve apotheken, supermarkten en voedingszaken blijven gesloten. Middelbare scholen en universiteiten blijven gesloten (lessen zouden via internet worden gegeven, maar dat zie ik voor de middelbare scholen niet gebeuren), maar lagere scholen en peutertuinen blijven wel open. We moeten opnieuw een SMS sturen naar het nummer 13033 om naar buiten te mogen. Net zoals tijdens de eerste lockdown zijn er 6 redenen om naar buiten te mogen:
- Naar de apotheek gaan of na afspraak naar de dokter gaan.
- Naar de supermarkt of voedingszaak gaan.
- Naar een openbare dienst of bank gaan na afspraak, voor het geval dat de nodige transactie niet online kan worden gemaakt.
- Hulp bieden aan mensen in nood, of jonge kinderen van/naar de school begeleiden.
- Naar een begrafenis gaan (waar slechts een beperkt aantal mensen toegelaten is). Eveneens van tel wanneer gescheiden ouders de straat op moeten voor hun kind(eren).
- Wanneer je buiten een wandeling wil maken of je huisdiet moet uit laten. Indien meerdere mensen dit tegelijk doen, moet er een afstand van anderhalve meter worden bewaard.
Je stuurt een SMS met het juiste cijfer, je naam en adres naar 13033 en wacht tot er een reactie komt. Dan mag je de straat op. Dit is overigens enkel mogelijk van een Griekse SIM kaart. Je dient altijd je telefoon en identiteitskaart bij je te hebben voor het geval je wordt gecontroleerd. Tegelijkertijd moet je in heel Griekenland zowel binnen als buiten een mondkapje dragen. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete van 300 euro.
Als je geen telefoon hebt en geen SMS kunt sturen, dien je een formulier uit printen van de site forma.gov.gr en de juiste reden aan te kruisen. Als je die mogelijkheid niet hebt, kun je nog een wit papier nemen en je naam er op schrijven, met adres en de reden waarom je op straat bent.
Na 9 uur ‘s avonds mag je enkel nog de straat op voor redenen 1 en 6. Als je de straat op moet voor je werk, dan dien je een bewijs van je werkgever voor te leggen. Wie naar de luchthaven moet, dient een vliegtuigticket bij zich te hebben, anders heeft hij daar niets te zoeken.
Over luchthavens gesproken: die van Thessaloniki is gesloten tot 15 november, maar de andere luchthavens blijven open. Passagiers van ALLE bestemmingen dienen een negatief resultaat van een PCR test voor te leggen. De test dienst maximaal 72 uur voor aankomst te zijn genomen. Dit geldt overigens ook voor mensen die via de weg of ferry Griekenland binnen komen.
Mensen die naar andere delen van Griekenland willen reizen, over de provinciegrenzen heen, kunnen dat enkel voor hun werk, voor gezondheidsredenen, voor familiehereniging of wanneer hun permanente woonst elders is. Er dient wel een bewijs te worden voorgelegd.
Het aantal passagiers in het openbaar vervoer en op ferryboten mag niet meer dan 65% van de capaciteit bedragen. Er mag slechts 1 passagier in een taxi (uitzonderlijk 1 begeleider extra in geval dat nodig is). En in een privévoertuig mogen niet meer dan 2 mensen zitten.