Bent u nog mee waar we nu precies staan wat betreft lockdown maatregelen om de verspreiding van corona tegen te gaan? Ik ben het spoor een beetje bijster.

Op 7 november 2020 gingen we officieel in lockdown. Het idee was om te beginnen met 2 weken lockdown en dan zouden we wel zien. Aanvankelijk leek de aanpak te werken. Vervolgens mochten de winkels openen met een zogenaamde click away formule. Toen bleek dat het aantal besmettingen niet meteen de hoogte in ging, werd besloten om een formule toe te passen die click in shop werd genoemd. Dat betekende dat je een bestelling telefonisch of via internet kon opgeven en die nadien kon gaan ophalen in de winkel. Nadien gingen de winkels open, en mocht er een beperkt aantal klanten binnen. Kapsalons mochten weer open, en schoonheidssalons eveneens. De opening van de winkels viel samen met de koopjesperiode. Resultaat: veel volk op straat en lange rijen aan de winkels. En er volgde een lichte toename van het aantal besmettingen, terwijl iedereen zich begon zorgen te maken over mutaties van het virus die nu ook de kop opstaken in Griekenland.

Het click in shop dan maar weer afgeschaft en er werd teruggegrepen naar de click away. Je zou kunnen zeggen dat het kunst- en vliegwerk was, maar de televisiezender SKAI had er een ander begrip voor: de slimme accordeon.

“Accordeon”, omdat een maatregel eerst wordt versoepeld en dan weer wordt verstrengd. “Slim”, omdat het bedacht is door de regering van Kyriakos Mitsotakis, een van de beste regeringen die dit land ooit heeft mogen besturen.

Daarna werd besloten om de scholen te openen ondanks het feit dat het er niet goed uit zag. Eerst de lagere scholen, dan de eerste 3 jaren van de middelbare school (de gymnasia). Voor het eerst sinds begin november ging mijn vrouw vorige week maandag naar school om te merken dat er geen enkele maatregel was genomen sinds november om er voor te zorgen dat de scholen op een veilige manier open konden gaan.

Nog steeds stond ze voor klassen met 25 leerlingen. Mondkapjes (we wachten nog steeds op het tweede mondkapje dat eind vorig schooljaar was beloofd) zijn er niet. Gebouwen worden nauwelijks ontsmet.

Sommige leerlingen dragen een mondkapje, anderen niet, nog anderen wisten niet hoe ze het correct dienden te dragen. Na 3 maanden opgesloten te zijn, was iedereen door het dolle heen, en werd van de leerkrachten verwacht dat ze er op toekeken dat iedereen het mondkapje correct droeg.

Een maatregel die van de overheid werd opgelegd, is dat er speeltijden werden ingelast in een soort van ploegensysteem, waardoor geen grote groepen van kinderen tegelijk op de speelplaats staan. Dat bleek in de praktijk niet uitvoerbaar want er is geen personeel om elke groep apart op te volgen op de speelplaats.

De vensters werden wel open gelaten, maar de leerlingen van de middelbare school hadden geen dekentje gekregen zoals de leerlingen van de lagere school, om zich warm te houden. Gelukkig was het weer niet al te koud. De vice-minister van Volksgezondheid verdedigde de beslissing om de scholen te openen, door te zeggen dat hij niet gelooft dat scholen een broeihaard zijn waar het virus wordt doorgegeven. Die overtuiging kan hij niet staven met studies.

Afgelopen zaterdag werd de lockdown verstrengd, en nu moeten we tijdens het weekend om 18u binnen zijn. Supermarkten – die normaal gezien om 20u sluiten op zaterdag – sluiten nu om 17u. Maar enkel in het weekend. Tijdens de week mag je wel langer buiten blijven. Tot 21u. Ik probeer de logica te begrijpen: afgelopen zaterdag stonden er lange wachtrijen voor de supermarkt.

Afgelopen vrijdag kondigt de minister van Ontwikkeling en Investering, de alomtegenwoordige Adonis Giorgiadis, op televisie (waar anders) aan dat take away plotseling niet meer is toegelaten. Met andere woorden: je mag geen koffie meer afhalen bij koffiebars. Maar als een bakker koffie zet, mag je die daar wel nog gaan afhalen. Afgelopen zaterdag blijkt dan weer dat deze minister die over werkelijk alles een mening heeft die hij met ons moet delen, de maatregelen moest terug nemen.

De zelfde minister was alweer op televisie te zien gisterochtend, waar hem gevraagd werd of hij wist dat de minister van Volksgezondheid een nieuwe lockdown had voorgesteld. Schouderophalend zei brulboei Adonis dat hij het niet wist, maar dat hij het in de krant had gelezen. Er wordt daar goed gecoördineerd, zo lijkt het wel

De vroege avondklok in het weekend was nog niet officieel gepubliceerd in het Griekse staatsblad (en daardoor dus eigenlijk nog geen wet), of premier Mitsotakis diende gisteren een nieuwe, strengere, lockdown aan te kondigen. Het aantal opnames in Intensieve Zorgen ging zorgwekkend de hoogte in. Er zouden in Attica nog 30 bedden beschikbaar zijn geweest, terwijl de afdelingen in de rest van Griekenland vol zouden zijn. Toch vreemd, want maanden horen we dat er genoeg bedden zouden zijn en dat de nobele oligarchen hun barmhartigheid hebben getoond en bedden aan de overheid hebben geschonken.

Een strengere lockdown dus. Een week na dat de middelbare scholen zijn open gegaan. Twee weken nadat de winkels zijn open gegaan. Alles mag nu weer op slot. Officieel zijn we nog steeds in lockdown. De lockdown die op 7 november is ingegaan. Dus is dit een lockdown in een lockdown. Meta-lockdown. Iets lijkt me hier niet goed te zijn gegaan.

De regering speelt de bal voortdurend terug naar de bevolking, die zijn persoonlijke verantwoordelijkheid dient te nemen, en daar is zeker wat van aan. Maar als mensen nog steeds naar hun werk dienen te gaan in overvol openbaar vervoer, en als er nog steeds leerlingen dicht op elkaar moeten zitten, dan heb ik toch het gevoel dat de overheid een deel van haar eigen verantwoordelijkheid doorschuift. Als daarenboven, door het invoeren van een avondklok, het tijdsframe dat we nog hebben om noodzakelijke inkopen te gaan doen verkleint, waardoor het aantal mensen dat op hetzelfde tijdstip op dezelfde plaats moet zijn, dan kan ik me niet van de indruk ontdoen dat hier niet goed is over nagedacht.

En als je al 3 maanden een zogenaamde lockdown hebt (die dat niet was, behalve in naam) en het aantal besmettingen niet zakt, dan is er iets niet in orde. Wat deze lange lockdown wel heeft gedaan, is geld in het laatje van de overheid gebracht. De politie schrijft voortdurend boetes uit voor mensen die zich niet aan de regels (zouden) houden. Dat een en ander moet worden opgevolgd, is begrijpelijk.

Maar een 80-jarige weduwe, die kinderen en kleinkinderen heeft verloren en in haar eentje op straat zit (omdat ze omringd is door foto’s van de doden in haar huis) en wat groenten uit haar tuin verkoopt, krijgt een boete van 300 euro. Een groep sportievelingen die in open lucht een tocht door de bergen maakt, met mondkapjes en voldoende afstand, krijgt een boete van 5000 euro. Een vrouw in Patras die om 1 uur ‘s nachts op straat komt om eten te zoeken in de vuilnisbakken, krijgt een boete van 300 euro omdat ze de avondklok schendt. De Griekse politie heeft ruim 52 miljoen euro aan boetes uitgeschreven de voorbije maanden. Een paar weken geleden opperde Mitsotakis nog het idee in het parlement om de boetes te verhogen om zo de economie wat zuurstof te geven. Coronaboetes als verdienmodel, daar lijkt het om te gaan. Zo krijg je de bevolking echt niet achter je maatregelen. Om nog maar te zwijgen van het plezierreisje dat de Griekse premier afgelopen weekend maakte naar Ikaria, waar een plaatselijke bewoner een foto maakte van Mitsotakis met 40 mensen die samen een maaltijd nuttigen, waarbij ze flagrant de eigen regels overtreden. Maar dat voorval verdient een eigen post…

3 thoughts on “Strenge lockdown in Attica – terug naar maart 2020

  1. Ze zien door de bomen het bos niet meer en DOEN GEWOON MAAR WAT!!! Ik ben ervan overtuigd dat de lockdown doorgaat tot de lente, om daarna alle toeristen weer binnen te laten voor hooguit 3 maanden , om ons daarna weer de hele verdere winter op te sluiten.
    Het is om te janken en er klopt geen ene donder van(sorry voor de uitspraak, maar ik houd mij nog netjes ) Ze maken iedereen langzaam helemaal gek en vinden het raar dat mensen zich niet meet aan de regels houden. Leve de dictatuur.

  2. Ik snap vooral niet hoe we weer zijn overgeschakeld van een eenheidslockdown naar een zonale regeling. Was dat nu zo moeilijk om dat van in den beginne te doen? Daar is ook verdomd veel zuurstof voor de economie verloren gegaan.

    En ondertussen houden we op Ikaria ons hart vast na het spektakel van Circus Mitsotakis, hopend dat er tegen 20 februari niemand ziek is geworden op het eiland zelf.

  3. Slimme accordeon lijken me eerder een paar natte vingers te zijn. Een soort van mirakeloplossing is er nergens voor handen en op de meeste plaatsen wordt er wel accordeon gespeeld. Het is echter geen tijd voor improvisatie, hoe charmant ‘we’ dat in andere tijden ook mogen vinden. Moraal van het verhaal, ‘de mens’ is geen ezel. Je zou van minder moedeloos en depressief worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *