Ze hadden het koudefront misschien beter niet Medea moeten noemen. Medea was de vrouw van Jason (die van het Gulden Vlies) die, nadat Jason haar verliet voor een andere vrouw, hem en zijn nieuwe vlam om het leven bracht alsook haar beide zonen die ze met hem had.

Medea was flink van tevoren aangekondigd: ze zou koude meebrengen, en ook veel sneeuw. Tijd genoeg dus om de nodige voorbereidingen te treffen, zou je kunnen zeggen. Afgelopen weekend kreeg Thessaloniki al een prik te verwerken en op maandagavond kwam Medea het langverwachte bezoek brengen aan Athene. In de vooravond hoorden we nog op de radio dat de overheid er alles zou aan doen om de wegen open te houden, zodat de vaccinatiecampagne vooral geen vertraging zou oplopen.

Maar in de loop van maandagavond nam minister van Burgerbescherming Michalis Chrysochoidis de beslissing om de snelweg Athene – Lamia voor het verkeer te sluiten. We zagen maandagavond een reeks reporters die aan de tolpoorten van de autosnelweg stonden aan te kondigen hoe hoog de sneeuw wel lag. We zagen 10 centimeter, maar sommigen aarzelden niet om te spreken van 70 centimeter. De reporter van de zender SKAI sloeg alle records: hij gaf verslag vanuit een auto waarin hij zei dat god mocht weten hoe ze langs de tolpoorten van Malakasa waren gekomen, want er kon met moeite 1 rijstrook worden vrijgehouden door de enorme sneeuwval. Hier is zijn verslag waarin hij gesloten rijstroken ziet.

We zijn gewend aan overdrijvingen van Griekse journalisten, maar is er misschien meer aan de hand? Volgens Yianis Varoufakis wel: die beweert dat de autosnelweg, die in privéhanden is sinds de memorandums, door de uitbater vrij moeten worden gehouden in moeilijke weersomstandigheden. Als die daar niet in slaagt, moet hij de Griekse overheid schadevergoeding betalen. Met de sluiten van de snelweg, zou de verantwoordelijke minister de uitbater uit de wind zetten. Dat werd wel door diezelfde minister (die ooit op televisie gezegd had dat hij het memorandum tussen de crediteuren en Griekenland weliswaar gestemd had in het parlement, maar niet had gelezen).

In ieder geval gaf Medea waar voor haar geld: de beelden waren eens te meer mooi. Athene onder de sneeuw, dat zie je niet zo vaak. En hier in Piraeus nog veel minder. Onze straat lag onder een dik pak en zelfs de jachthaven van Pasalimani was helemaal wit. Lang duurde het allemaal niet: tegen de avond was hier in Piraeus bijna alles weg.

Maar in de noordelijke voorsteden van Athene was het niet zo eenvoudig. Daar zorgde de sneeuw voor heel wat problemen. De rijkere gemeenten vielen al snel zonder stroom, en nog erger, ook zonder stromend water. Eerst werd gedacht dat de reden moest worden gezocht in het feit dat een station 2 weken geleden in brand stond, waardoor een groot deel van Athene en de Peloponnesos zonder stroom waren komen te zitten.

Maar uiteindelijk was de stroomonderbreking te wijten aan het feit dat bomen het gewicht van de sneeuw niet konden dragen en braken en de bovengrondse elektriciteitsleidingen beschadigden. Tienduizenden gezinnen zaten dagenlang zonder stroom en water. We zijn ondertussen 6 dagen verder en nog steeds is de schade niet overal hersteld. De onvrede en de kritiek op de overheid is groot en de excuses vliegen in het rond. Eerst werd gezegd dat dit de ergste sneeuwval was sinds 2008, dan werd het de ergste sneeuwval in 20 jaar en uiteindelijk zelfs de ergste sneeuwval in 50 jaar. Ik herinner me nochtans ook heel zwaar winterweer in 2017 (toen mensen in Moria op Lesvos van de kou zijn omgekomen). In 2008 lag er op ons balkon een dikker pak sneeuw dan afgelopen week. In 2004, de winter voor de Olympische Spelen, lag er ook een dik pak en zelfs tijdens mijn eerste winter in Griekenland in 2001 lag er sneeuw op de Akropolis.

De afgelopen week kregen we weer discussies te zien zoals we die hier in Griekenland altijd gewend zijn bij natuurgeweld zoals sneeuw of bosbranden: een doorspelen van verantwoordelijkheden. Wie dient namelijk de bomen te snoeien zodat dit soort dingen kan worden vermeden? Dat is niet duidelijk. Het zou de gemeente kunnen zijn, maar het zou ook de prefectuur kunnen zijn. Of misschien wel de elektriciteitsmaatschappij zelf. Door de kakofonie van stemmen afgelopen week, kwamen we er niet uit.

Maar geen nood: premier Mitsotakis zou het allemaal gaan bekijken. Hij wil dat er op lokaal niveau meer duidelijkheid komt wie verantwoordelijk is en wil daarom de wetgeving bekijken en zo nodig aanpassen. Het is niet de eerste keer dat we het horen. Het zou mooi zijn als het hem lukt, maar ik heb er een hard hoofd in. Waar premier Mitsotakis nog voor zou zorgen: hij zou de elektricteitsmaatschappij vragen of er iets kan worden gedaan voor de gezinnen die geen elektriciteit hadden. In andere landen zou de maatschappij dat initiatief nemen en schadevergoeding betalen aan mensen die niet van de diensten konden profiteren. In Griekenland moet een eerste minister dat allemaal regelen, want zonder verantwoordelijke politici loopt het hier voor geen meter. Toch? Hoewel we afgelopen week zagen dat iedereen en niemand verantwoordelijk was voor de problemen van de bewoners in de noordelijke voorsteden.

Sinds gisteren is er weer een nieuw excuus gevonden voor de ellende: een artikel van meteorologen die het hebben over de samenstelling van de sneeuw. Dat artikel werd gretig overgenomen door het officiële persbureau dat rechtstreeks onder de controle valt van het bureau van de premier, en het werd eveneens gedeeld in de media die nauwe banden hebben met de regering. En er is natuurlijk wel wat van aan, maar waarom wordt dit specifieke artikel van de meteorologen gedeeld, maar niet het artikel van diezelfde meteorologen waarin wordt gezegd dat het noodweer van tevoren was aangekondigd, dat heel wat ellende had kunnen worden vermeden als er goed was gereageerd op de voorspellingen en dat er vooral moet worden geïnvesteerd in infrastructuur om dergelijke problemen in de toekomst te vermijden?

De efficiënte overheid, zoals die door premier Mitsotakis zou worden opgebouwd, zou in de toekomst moeten vermijden dat er rampen zoals de brand in Mati van een paar jaar geleden kunnen gebeuren. Het zou allemaal beter gaan met deze regering die meer ervaren mensen heeft dan de amateurs van de Tsipras regering. Na de problemen van afgelopen week blijkt dat het vooral grootspraak was, en dat er niet zo heel veel lijkt te zijn veranderd. Jammer.

One thought on “Sneeuwval laat zijn sporen na in Athene

  1. Ongelooflijk…..

    Dat de logische conclusie niet is dat er jarenlang niet of onder-geïnvesteerd is in de nationale infrastructuur – voor welke reden dan ook – is onbegrijpelijk.

    De zwarte piet doorschuiven is, niet alleen in Griekenland overigens, een Olympische discipline geworden.

    Windmolenparken in zee (met of zonder participatie van private ondernemingen), ontziltingscentrales om zeewater in drinkwater om te vormen, etc. …. allemaal voor de hand liggende initiatieven die tot op heden onvoldoende tastbaar zijn opgepikt.

    Resultaat: crisis bij de minste onregelmatigheid, stroompannes galore, noodgedwongen (dure) ravitaillering van drinkwater op de eilanden, etc. …

    Laat dit één van de redenen zijn waarom Grieken “in their right mind” – waaronder ikzelf – wél een vakantie willen spenderen in het vaderland, maar een permanente residentie niet overwegen.

    Michael.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *