“We kunnen geen bussen baren”, sprak premier Mitsotakis begin november tijdens een persconferentie. Daarmee reageerde hij op kritiek dat het openbaar vervoer voortdurend overvol zit en dat midden in een pandemie. De regering leek niet te willen investeren in bussen, chauffeurs, of frequentere ritten van de metro in Athene.

Waar wel geld voor was gevonden: talloze nieuwe voertuigen voor de politie (waarvan een aantal SUV’s die werden aangekocht om te patrouilleren in het grensgebied aan de rivier Evros niet geschikt bleken voor het terrein).

Image
141 nieuwe ongemarkeerde politiewagens – 14 april 2021
http://www.astynomia.gr/images/stories//2021/photos2021/16032021neaoximata002.jpg
53 nieuwe pick-up trucks – 16 maart 2021
Image
100 nieuwe motorfietsen – 13 november 2020
Image
17 nieuwe motorfietsen – 21 oktober 2020
Image
62 nieuwe politiewagens – 19 september 2020
Image
264 nieuwe voertuigen – 14 april 2020
Image
35 nieuwe voertuigen – 26 maart 2020

Ik weet wel dat het wagenpark van de politie niet in de beste staat was, maar de overheid gaf aan om politie in te zetten om er voor te zorgen dat mensen zich aan de coronamaatregelen hielden. Resultaat: er werden veel boetes uitgeschreven, en de politievakbondsafgevaardige wist zelfs op televisie te vertellen dat ze het bevel hadden gekregen om hun boekje met boetes te vullen, anders moesten ze de moeite niet doen om de baan op te gaan. Boetes als verdienmodel, terwijl de pendelaar nog steeds in gevaarlijke omstandigheden naar zijn werk moest. Het toont aan waar de prioriteiten liggen.

Στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ ο Κ. Μητσοτάκης: Σε εφαρμογή το σχέδιο της  κυβέρνησης για αναβάθμιση των υπηρεσιών των ΜΜΜ GRTimes.gr

Maar kijk nu eens: afgelopen weekend werden er opeens 40 bussen getoond in een standplaats in Athene. Jawel, de overheid had gezorgd voor extra bussen, en zou ook extra personeel gaan aannemen. Weliswaar meer dan een jaar na de uitbraak van de pandemie zou de situatie nu toch gaan verbeteren voor mensen die het openbaar vervoer gebruiken. Minister van Mobiliteit Kostas Karamanlis (van de gekende politieke dynastie) zei dat hij 293 bussen had geleased voor 4 jaar. Niet gekocht, wel geleased dus. Volgens berichten op social media zou er per bus gemiddeld een bedrag van 175.000 euro zijn neergeteld, terwijl een nieuwe bus 200.000 euro zou kosten.

En het begon alvast slecht met de bussen in Athene. Van de 40 bussen, zouden er meteen al 13 defect zijn geweest, dus konden er slechts 27 in gebruik worden genomen. Passagiers kloegen dat er nauwelijks ramen waren, wat toch wel wenselijk is in deze corona-tijden. De hele zaak wordt nu een politiek spelletje waarbij oppositiepartij SYRIZA wil weten hoeveel kilometer er op de tellers van de bussen staat en in welk jaar ze voor het eerst in gebruik zijn genomen.

In Thessaloniki was het nog grappiger. Daar konden de signalisatieborden van een aantal bussen niet worden aangepast, waardoor de oorspronkelijke routes aangeduid bleven. En het bleek dat de bussen daar uit Hongarije kwamen.

Pittig detail: de regering wil inzetten op groene energie en op elektrische voertuigen. Griekenland moet daarbij de batterij van Europa worden, liet premier Mitsotakis zich een paar maanden geleden ontvallen. Maar Hongarije deed de bussen van de hand om in de plaats elektrische bussen te kopen. Nu ja, de bussen in Griekenland zijn slechts geleased voor 4 jaar, zullen we maar zeggen.

En we moeten het glas natuurlijk ook niet half leeg bekijken. Het is al goed dat er bussen zijn bij gekomen. Wat de metro betreft, is er nog steeds heel wat drukte. Maar het is rijkelijk laat. Als dit bedoeld is om de coronacijfers onder controle te houden, dan is dit te weinig en te laat, want zoals het er nu naar uit ziet, zullen we voor Grieks Pasen aan 10.000 doden komen. En dan moet Griekenland nog geopend worden voor het toerisme.

One thought on “Bussen

  1. 1 rit naar Budapest graag…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *