Een dag met heel wat nieuws. Om te beginnen worden de maatregelen voor binnenkomende reizigers in Griekenland versoepeld. Totnogtoe waren niet-essentiële reizen naar Griekenland niet toegestaan. Reizigers die toch naar Griekenland kwamen, dienden minstens 7 dagen in quarantaine te gaan. Ondanks het feit dat niet-essentiële reizen naar Griekenland verder nog verboden blijven tot 26 april (behalve voor permanente inwoners van Griekenland die uit Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw Zeeland, Zuid-Korea, Thailand, Rwanda, Verenigde Arabische Emiraten, Singapore, Rusland, Servië, Verenigde Staten en Israël), hoeven reizigers vanuit de Europese Unie, uit de Schengen-landen, uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Verenigde Arabische Emiraten, Servië en Israël niet langer in quarantaine. Ze dienen ofwel een bewijs voor te leggen dat ze een negatieve PCR test hebben afgelegd in de laatste 72 uur, ofwel een bewijs in het Engels dat ze gevaccineerd zijn minstens 14 dagen voor aankomst in Griekenland.

Ondertussen is duidelijk dat Griekenland wel degelijk open zal gaan voor het toerisme op 14 mei. Misschien zelfs als vroeger, want het officiële persbureau maakt reclame voor een verblijf tijdens Griekse Pasen in een hotel van de groep Grecotel in Sounion of Kyllini. Weliswaar op voorwaarde dat we de prefectuur uit mogen. Misschien een laatste poging om de zieltogende hotelketen te redden? In ieder geval merkwaardig dat je een dergelijk aanbod ziet bij een officieel persbureau (weliswaar direct onder de controle van het bureau van de Griekse premier).

Wat verandert er verder vanaf vandaag nog? Werknemers in de privésector dienen vanaf vandaaf ook een negatief resultaat van een self-test te tonen aan hun werkgever. In tegenstelling tot de leerlingen van de laatste 3 jaar van de middelbare school, moeten de werknemers de self-test slechts 1 keer per week te doen. De resultaten dienen ook hier ingevoerd te worden op de website self-testing.gov.gr. Een en ander zou worden gecontroleerd door de arbeidsinspectie. Wanneer die geen resultaat vindt in de database, dan wordt de werkgever beboet met 500 euro per werknemer (niet ondenkbaar wanneer de werkgever mensen in het zwart tewerk stelt). Wanneer blijkt dat de werkgever een werknemer op de werkvloer heeft die positief getest heeft, dan wordt hij met 1.500 euro per werknemer beboet. Wanneer werkgevers zelf ook op de werkvloer aanwezig zijn, moeten ze er voor zorgen dat ze ook een self-test hebben afgenomen.

Aanvankelijk was het onduidelijk wie de kosten op zich zou nemen wanneer de werknemer positief test. Zou hij wel betaald worden? Nu blijft dat de overheid een deel van de kosten op zich neemt. Dit om te vermijden dat mensen risico’s zouden gaan nemen bij een positief testresultaat om zo geen inkomsten te missen.

Wat die self-tests betreft, zou dit voor de Griekse overheid een soort van wondermiddel moeten zijn dat ons zou gaan beschermen. Ik betwist de relevantie van een self-test niet, maar het lijkt me toch vooral een middel om asymptomatische dragers van het virus op te sporen. En dat is in ieder geval de voorbije week gebeurd. De leerlingen van de middelbare school hebben vandaag de resultaten van hun derde self-test ingevoerd. Afgelopen week registreerde de Nationale Openbare Gezondheidsorganisatie EODY een toename van het aantal COVID-19 besmettingen bij de groep onder 17 jaar oud. Van 12 tot 18 april werden er 1.975 besmettingen geregistreerd in de leeftijdsgroep op een totaal aantal nieuwe besmettingen van 19.868, wat dus ongeveer neerkomt op 10% van het totaal aantal besmettingen afgelopen week. De week daarvoor lag het aantal besmettingen voor de leeftijdsgroep onder 20 jaar (een beetje moeilijk te vergelijken, maar goed) op 1.480 op een totaal van 20.114 nieuwe besmettingen, wat goed is voor 7,36% van alle besmettingen. De toename van het aantal besmettingen in de leeftijdsgroep tot 17 jaar zou berekend worden op 33,4%. Het grootste aantal besmettingen werd geregistreerd tijdens de self-test van donderdag, want betekent dat het goed mogelijk is dat leerlingen die op die dag een positief testresultaat hadden, de dagen voordien al besmet waren en toch naar school waren gegaan.

Uit gelekte notulen van vergaderingen van de epidemiologen het afgelopen weekend in de krant Dimokratia, bleek dat die liever hadden gezien dat er eerst meer zou worden getest, vooraleer de beslissing werd genomen om de scholen de openen. Maar de regering had daar een andere mening over en volgde de epidemiologen daarin niet. Overigens bleek ook uit de notulen dat de regering eigenlijk al vooraf met beslissingen op de vergadering van de epidemiologen komt, om dan de beslissingen te sturen. Wat er op zou wijzen dat de epidemiologen zouden worden gebruikt als verrechtvaardiging voor de genomen maatregelen. Het verklaart in ieder geval wel waarom we zo stilaan helemaal gek worden gemaakt met tegenstrijdige berichten: de epidemiologen zouden iets beslissen, maar in de pers komen ze een heel ander verhaal vertellen. Het zorgt er wel voor dat de bevolking het noorden kwijt is en niet meer weet wie ernstig moet worden genomen.

ΚΟΡΟΝΟΠΑΡΤΙ | in.gr

Een en ander is al merkbaar in het gedrag van de jongeren. Die gaan zich te buiten aan corona-parties op de pleinen van verschillende steden tot feesten met een DJ toe, ondanks (of net wegens) het feit dat we al bijna 6 maanden een avondklok om 21u hebben. “We willen ons leven terug”, zo klinkt het op de pleinen. Te begrijpen, maar de meesten dragen niet eens een mondmasker. Het zou me niet verbazen als de overheid deze corona-parties gaat inroepen als reden waarom het aantal besmettingen maar niet onder controle raakt. Terwijl de zaak al langer aan het ontsporen is, lang voor de parties begonnen. De regering zette afgelopen weekend de nieuw opgericht politiemacht ODOS in om pleintjes te bewaken, en uiteraard waren op die pleinen geen activiteiten. Het feest ging elders door. ODOS is een ongewapende politiemacht die vooral ergens moet post vatten. De oproerpolitie wordt niet ingezet, wegens te veel weerstand bij de bevolking na de rellen van afgelopen maand in Nea Smyrni.

https://1.bp.blogspot.com/-XBWIANs1wyQ/YH2cxY6MHaI/AAAAAAACezY/gmV5iZbxd7sPBV9LAZs2rifXC9GmI2yoQCLcBGAsYHQ/s600/police-odos.jpg

Maar het creëert wel een gevoel van wetteloosheid. Vandaag nog drong een groep corona-ontkenners een ziekenhuis in Athene binnen en bedreigde de dokters en de staf van het ziekenhuis. Er werd niet opgetreden. Het mantra van de overheid is dat we zelf onze verantwoordelijkheid moeten opnemen. Dat is zeker waar, maar het lijkt er bijna op alsof de autoriteiten zich bijna volledig hebben teruggetrokken van alle verantwoordelijkheid. En dat kan nooit goed gaan.

Ondertussen wachten we af welke maatregelen er zullen worden genomen voor Pasen, dat dit jaar op 2 mei valt. Vorig jaar bleef iedereen vraaf thuis, en bleven de kerken gesloten voor het publiek. Dit jaar zal dat moeilijker op te leggen zijn. De epidemiologen zijn bang dat de stadsbewoners de besmettingen naar het platteland zullen brengen, dus wellicht zullen we dit jaar weer thuis moeten blijven. Maar dat wordt moeilijk te slikken voor de plaatselijke bevolking die nu al te horen krijgt dat de toeristen het land binnen mogen op 14 mei en vrij zullen mogen rondreizen (iets wat toeristen met een all-in formule wellicht niet zullen doen). Dus dat wordt nog een flinke evenwichtsoefening.

En ik wil toch nog eens terug komen op die self-tests. In een vorige post had ik gezegd dat die op een zeer betwistbare manier waren aangekocht. En wat bleek nu? Het bedrijf SWISS MED dat een miljoenencontract had binnen gereven, bleek niet in staat te zijn om 3 miljoen bestelde self-test kits tijdig te leveren. Niet alleen dat: het secretariaat generaal van de Burgerbescherming verklaarde het bedrijf afgelopen weekend failliet omdat het in gebreke bleef en niet aan de voorwaarden van het contract kon voldoen. Een schijf van 504.000 euro zal niet worden uitbetaald. Overigens was SWISS MED – pas 6 maanden geleden opgericht – een dag voor de deadline van de levering van de self-tests al doorverkocht aan een ander bedrijf, dat eveneens geen enkele ervaring had binnen het domein van levering van pharmaceutisch materiaal. Hier hangt echt wel een geurtje aan, hoewel de overheid doet alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Vraag is of er de komende weken en maanden voldoende self-test kits voorhanden zullen zijn in de apotheken in het land.

4 thoughts on “Griekenland versoepelt maatregelen voor reizigers en verplicht nu ook self-tests in de privésector

  1. Het is alsof je de chaos in Nederland beschrijft

  2. Is het mogelijk opgenomen te worden op de adressenlijst van deze blog, alsjeblieft?
    Dank daarvoor!
    Hartelijk, Jan Roets

  3. Geachte
    Ik ben belg uit Mortsel en ben net eige wagen in kreta tot half Oktober
    Mag ik vrij met de wagen rond rijden

  4. Voorlopig nog niet, maar na 15 mei komt daar hoogstwaarschijnlijk verandering in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *