Wellicht herinnert u zich dat premier Mitsotakis een tijdje geleden een regeringsherschikking heeft doorgevoerd. Daarbij is de extreem-rechtse Makis Voridis naar voren geschoven als nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Voridis was vroeger bij de extreem-rechtse partij LA.O.S., net zoals de huidige vice-voorzitter van de regerende partij Nea Dimokratia. Ze mogen van kamp verwisseld zijn, maar hun ideeën zijn dezelfde gebleven.
Ter herinnering: deze Makis Voridis is ooit de voorzitter geweest van de partij EPEN, opgericht door de gevangen juntaleider Georgos Papadopoulos. Opvolger van Voridis als voorzitter van EPEN, was Nikos Michaloliakos. En die naam zegt u misschien iets, want Michaloliakos is de leider van Gouden Dageraad.
Deze Makis Voridis heeft nu dus een belangrijke post in de huidige regering. En in die positive heeft hij een ministeriële besluit getroffen dat een en ander gaatveranderen in de procedure voor wie de Griekse nationaliteit wil krijgen. Indien je die wenst, moet je een examen afleggen waarje vragen krijgt over de Griekse taal, de Griekse geschiedenis, de Griekse geografie, de Griekse politiek en de cultuur. De vragen zijn bijzonder moeilijk en wellicht voor een groot aantal Grieken onoplosbaar. Maar misschien is dat wel de bedoeling.
Want Voridis maakt het niet makkelijk. Iemand die Griek wil worden, moet hij een vaste baan hebben en dient hij een jaarlijks inkomen van 7.800 euro voor te leggen. Als het een gezin betreft, dan moet daar per gezinslid nog 10% extre bijgeteld worden. Om het met de woorden van de minister zelf te zeggen: “voorafgaande voorwaarde voor de economische en sociale integratie van de vreemdeling die het Grieks staatsburgerschap aanvraagt is dat hij een jaarlijks inkomen heeft dat een toereikende levensstandaard verzekert zonder het socialezekerheidsstelsel van het land te belasten”.
Na de structurele hervormingen van de voorbije 10 jaar mag je stellen dat een groot deel van de Grieken zelf niet eens dit inkomen halen. De Griekse statistische dienst ELSTAT zette de armoededrempel vorig jaar op 9.382 per jaar, en 30% van de Grieken zit onder die drempel. Laat staan dat er nog veel mensen zijn met een vaste baan.
EU-burgers en echtgenoten van Grieken met een kind, moeten 3 jaar wettelijk in Griekenland verbleven hebben en dat inkomen gedurende die 3 jaar kunnen voorleggen. Vluchtelingen en mensen om wegens humanitaire redenen in Griekenland een verblijfsvergunning hebben gekregen, dienen 5 jaar wettelijk in Griekenland verbleven te hebben en dat inkomen gedurende die 5 jaar voor te leggen. En dan is er nog een categorie van mensen die minstens 12 jaar wettelijk in Griekenland verbleven heeft en de Griekse nationaliteit wil aanvragen. Die categorie moet minstens gedurende 7 van die 12 jaar dat inkomen kunnen voorleggen.
Het probleem met het ministeriële besluit van Voridis is dat mensen die reeds een aanvraag tot naturalisatie hebben ingediend en daarvoor reeds tussen de 550 en 700 euro aan takszegels betaald hebben, nu opens met de nieuwe criteria zullen worden beoordeeld, waardoor ze wellicht uit de boot gaan vallen. Naar die 550 of 700 kunnen ze fluiten.
En nog iets: Voridis wil in zijn besluit dat kandidaten succesvol de zes klassen van de middelbare school hebben gevolgd
Mensen die asiel gekregen hebben in Griekenland kunnen ook vergeten dat ze hier de Griekse nationaliteit kunnen aanvragen. Met het minsterieel besluit is dat de facto onmogelijk gemaakt. Probeer hier maar eens een vaste baan te vinden als je asiel hebt gekregen. En ook nog eens het vooropgestelde jaarlijks inkomen te krijgen. Velen in deze positie werken in het zwart in erbarmelijke omstandigheden in de landbouw en de bouwsector.
Voridis lijkt hier de slogan te volgen: Έλληνας δεν γίνεσαι, γεννιέσαι (Griek kun je niet worden, je wordt zo geboren). Het ministeriële besluit toont een bang, gesloten op zichzelf terugplooiend Griekenland zonder enig zelfvertrouwen, dat er van overtuigd lijkt dat het Grieks zijn iets is dat je in je DNA zou vinden.