Christoforos Zaralikos is een Griekse stand-up comedian die jarenlang als acteur heeft gewerkt, maar sinds de crisis op zijn eentje is verder gegaan, omdat hij zich niet meer kon vinden in de aanbiedingen en de verloningen die hij kreeg. Al een paar lang publiceert hij elke dinsdag op zijn YouTube-kanaal Zaraleaks TV een satirische video waarin hij terugkijkt op de voorbije week. Daarbij spaart hij God noch gebod en net omdat hij compleet onafhankelijk kan werken, kan hij werkelijk tegen alle schenen trappen en heilige huisjes omver gooien.

Zaralikos houdt ook regelmatig conferences, waar hij op dezelfde bijtende manier tekeer gaat. Momenteel heeft hij een show met de naam “1821 – 2021: 200 jaar met leningen” waarin hij een tegengewicht biedt tegen de hoeraberichten en de nationale trots die er vorig jaar werd ingehamerd bij de viering van de 200-jarige verjaardag van de opstand tegen de Ottomaanse bezetter.

Tijdens de voorstelling van afgelopen donderdag kwamen er opeens 2 spierbundels het podium opgestormd om Zaralikos het zwijgen op te leggen. Het bleek dat ze in het zog waren meegekomen van “journaliste” Sasa Stamati. Ik gebruikt de aanhalingstekens met opzet, omdat ik van deze dame voordien nog niet echt had gehoord. Haar gezicht kwam me wel bekend voor, want ze draaft af en toe op in lifestyle-televisieprogramma’s. Dat ze journaliste zou zijn, was nooit in me op gekomen.

De video ging meteen rond op sociale media:

Nu hebben we voorbije jaren wel vaker gevallen gehad waar mensen (ultra-orthodoxen, aanhangers van Gouden Dageraad of wat dan ook) kwamen protesteren tegen een theatervoorstelling, maar nog nooit was iemand echt het podium komen op stormen om een voorstelling stil te leggen.

Wat was de aanleiding? Volgens een artikel in Kathimerini, waarin Stamati aan het woord werd gelaten (in tegenstelling tot Zaralikos), zou de “journaliste” het op haar heupen hebben gekregen omdat Zaralikos de draak zou hebben gestoken met Arvanites die rond Mandra wonen, het dorp dat in 2017 werd overspoeld bij zware regens.

Vangelis Marinakis
Vangelis Marinakis

Maar wie aandachtig luistert naar de video, zal horen dat ze reageerde toen Zaralikos de spot dreef met Vangelis Marinakis, een van de rijkste Griekse oligarchen. Je hoort Stamati schreeuwen dat hij niets zegt over zijn baas Ivan Savvidis, een andere oligarch.

Nu moet u weten dat beide oligarchen eigenaar zijn van een heel aantal mediabedrijven. Marinakis is met zijn bedrijf Alter Ego (gehuisvest in de oude kantoren van Nea Dimokratia in Athene) eigenaar van de televisiezenders Mega en One, de kranten Ta Nea en To Vima, en eigenaar van voetbalploeg Olympiakos. Hij was de getuige op het huwelijk van Dora Bakoyianni, de zus van de huidige Griekse premier, en heeft daarom als “koumbaros” heel nauwe banden met de Mitsotakis-familie.

Ivan Savvidis
Ivan Savvidis

Savvidis is dan weer een Russische oligarch van Griekse afkomst die eigenaar is van Souroti, een bedrijf in Noord-Griekenland dat mineraalwater en frisdranken produceert. Hij is tevens lid van een concern dat de haven van Thessaloniki in handen heeft, hij is eigenaar van de televisiezender OpenTV en van de krant to Ethnos, en hij is verder ook eigenaar van de voetbalploeg PAOK uit Thessaloniki.

Dat Zaralikos zou worden betaald door Savvidis, is wel erg uit de lucht gegrepen. De acteur gaat er prat op dat hij volledig onafhankelijk kan werken.

Maar wat wel duidelijk is: “journaliste” Sasa Stamati wordt betaald door Vangelis Marinakis. Ze werkt namelijk voor de krant/website/radiozender Parapolitika, eigendom van Marinakis. En Parapolitika is een krant die niet nalaat om ons op de hoogte te brengen hoe gelukkig we ons mogen prijzen dat we een premier hebben als Kyriakos Mitsotakis. Toen de regering vorig jaar miljoenen veil had om een campagne te voeren “We blijven thuis” was Parapolitika een van de grootste begunstigden. Boodschappen van algemeen nut dienen in Griekenland gratis te worden uitgezonden, maar de regering besloot toch om de media te lijmen met flink wat geld. De criteria waarmee dat gebeurde, waren niet duidelijk en dat leidde tot heel wat protest. De mediagroep van Marinakis heeft het geld ondertussen wel teruggegeven, maar in 2020 kregen we in zijn media wel heel veel berichten over hoe super-elegant de vrouw van de eerste minister wel is.

Nog opvallend: een van de spierbundels die de voorstelling stil legde, is iemand die vaker in de entourage van Marinakis te zien is wanneer die zich naar het voetbalveld begeeft, maar die eveneens ook als bodyguard van regeringsleden van Nea Dimokratia te zien is.

Die zal het niet leuk gevonden hebben dat zijn baas bespot werd in de voorstelling en dat er melding werd gemaakt van een drugstraffiek waarin de naam van Marinakis vaak valt. Een paar jaar geleden meerde er een schip, Noor 1, aan in Elefsina. Er werd gezegd dat er tonnen heroine aan boord zouden zijn. De ware toedracht van de zaak is nooit aan het licht gekomen. Verschillende getuigen in de zaak zijn op eigenaardige manieren om het leven gekomen. Er is een rechtszaak gaande, maar daar zijn ook al rechters en openbare aanklagers veranderd. Heel vreemd allemaal. Ik herinner me in de periode nadat het schip was aangemeerd, dat er opeens in heel Piraeus grote graffiti werd gespoten waarin “pateras” (letterlijk: vader, een verwijzing naar Marinakis) werd beschuldigd van drugstrafiek. Overigens: als je het Griekse woord voor drugstraffikant (“ναρκέμπορας”) komt de Wikipedia-entry van Marinakis naar voren als eerste zoekresultaat. Vreemde dingen allemaal. Wil u er meer over weten, dan is er dit bijzonder lange artikel in The New Republican. Ik weet niet wat er van aan is, maar aan Marinakis raak je sowieso niet.

Wat dus afgelopen week werd bevestigd door Sasa Stamati. Opvallend ook: het voorval kwam nergens op televisie, behalve op … Open TV, van Savvidis dus. Nog opvallend: er kwam enkel een lauwe reactie van de regeringswoordvoerder (die in de video hier onder wordt geïnterviewd door Stamati), maar bij het ministerie van Cultuur bleef het stil. Het zijn duistere dagen in Griekenland …

One thought on “Vrijheid van het woord onder druk in Griekenland?

  1. ‘t Is overal hetzelfde liedje: weg vrijheid van meningsuiting, weg vrijheid om over het eigen lichaam te beslissen, weg vrijheid van reizen, weg vrijheid van vereniging. Misschien weet u nog een paar? En wat het nog erger maakt in Griekenland? Een land dat aan de basis stond van de Democratie. Al was het dan ook aar een relatieve democratie. Nu helaas totaal weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *