Een paar weken geleden had iemand hier een commentaar geschreven waarin stond dat ik wel heel negatief tegen Griekenland aankeek. En terecht werd de vraag gesteld waarom ik hier dan nog was. Ik weet dat er heel wat slecht nieuws voorbij komt, en het is soms moeilijk om het goede nog te blijven zien. Nochtans woon ik nog steeds heel graag in Griekenland, hoe moeilijk het land het me soms ook maakt. Maar ik woon hier, en ik moet er mee om gaan. Ik ben hier geen toerist, laat staan dat ik een toeristische gids ben. We mogen de ogen niet sluiten voor de bittere realiteit waarin dit land is vergleden sinds de crisis is uitgebroken. Al is het maar om tegengas te geven tegen compleet van de pot gerukte analyses zoals het artikel in Knack afgelopen week met de titel: Het Griekse mirakel: de economie leeft weer, met dank aan de loterij.
Niet enkel ik kijk naar de negatieve dingen. Ook Theodoris Georgakopoulos doet dat. De naam zegt u misschen niets, maar Georgakopoulos is gevierd schrijver en journalist (meestal voor Kathimerini) en is directeur van de think tank DiaNEOsis. Geen negatieve mens, geen extremist, politiek neutraal. Georgakopoulos schreef afgelopen week een artikel in Kathimerini dat me erg raakte en dat ik hier graag vertaal. De originele versie vindt u hier.
Afgelopen zomer.
Afgelopen zomer zonk een boot vol migranten voor de kust van Pylos, waarbij honderden mensen verdronken. Honderden Kroatische hooligans lapten het verbod om te reizen aan hun laars, doorkruisten ongestoord heel Griekenland en kwamen aan in Athene, waar ze slaags raakten met AEK-fans. Tijdens de incidenten werd een 29-jarige Griekse fan gedood. In Thessaloniki maakte een 50-jarige burger een opmerking tegen een jonge delivery-bezorger die op zijn motor door een voetgangersstraat reed, waarop de delivery-bezorger hem in elkaar sloeg en doodde. Vier jonge Grieken werden gearresteerd voor de moord op een 23-jarige Pakistaanse immigrant die op weg was naar zijn werk op een markt in Perissos. In Nea Filadelfia sloegen vijf mensen een 16-jarige in elkaar op een schoolplein, in Kamatero werd een 15-jarige in elkaar geslagen, in Thessaloniki (in de Alki Kabanou straat, als het er toe doet) werd een 14-jarige in elkaar geslagen door een bende van 7 minderjarigen. In Chalkidiki werd de vermeende leider van de “oliebollen maffia” vrijgelaten omdat zijn 18 maanden voorarrestvoorbij zijn zonder dat zijn zaak al is behandeld. Een 20-jarige man die op Kreta een paar jonge studenten en hun hond had meegesleurd en gedood terwijl hij aan 125 kilometer per uur reed op een weg met een snelheidslimiet van 40, werd dit jaar eindelijk, zes jaar later, veroordeeld tot een afbetaalbare straf [iets meer dan 25.000 euro, BT] zonder ook maar één dag in de gevangenis door te brengen.
Afgelopen zomer braken er verwoestende branden uit in Attica, Magnesia, Fthiotida, Loutraki, Korfoe en Evia. Op Rhodos werd de grootste evacuatieoperatie in de moderne geschiedenis van ons land georganiseerd. In Evros woedde de grootste bosbrand in de moderne geschiedenis van ons land, waarmee het record van Noord-Evia van het vorige jaar werd gebroken. Bij de branden kwamen 28 mensen om het leven, van de twee Canadair-piloten in Karystos tot 20 migranten in Evros. In Nea Anchialos bereikte het vuur de munitiedepots van de luchtmacht, wat een enorme explosie veroorzaakte. En toen kwamen de stortregens en overstromingen, Daniel, waarbij Pilion, Volos en Thessalië werden verwoest. Auto’s, eigendommen en gebouwen werden door het water meegesleurd. Bruggen die drie jaar geleden door de storm “Janus” werden weggevaagd en waren ingestort, en nadien weer waren opgebouwd, werden dit jaar weer weggevaagd en stortten weer in. En nog steeds zwelt de Pinios rivier aan. Schade en verliezen stapelen zich op en dat zal nog wel even blijven doorgaan tot het water zich terugtrekt.
Afgelopen zomer werden in Evros tijdens de grote brand burgers gearresteerd die 13 migranten in trailers hadden opgesloten. Andere video’s op sociale media toonden paramilitaire groepen in Evros die samenkwamen en plannen maakten om een pogrom tegen migranten te beginnen. Smokkelaars plaatsten video’s op Ticktock waarop te zien was hoe ze migranten in een gestolen auto laadden waarvan de nummerplaten te zien waren. Wat bleek, de auto was aan de andere kant van Griekenland gestolen en ze staken de grens over zonder dat hen een strobreed in de weg werd gelegd.
Afgelopen zomer stonden burgers in de rij om hun oude ID-kaarten te vernieuwen met nieuwe (die over drie jaar toch niet meer geldig zijn) voordat het nieuwe type, waarvan ze denken dat die een chip hebben die hen kan volgen, zal worden uitgegeven. Overal in Griekenland zijn soortgelijke demonstraties van ultra-kerkelijke organisaties begonnen. Op de snelweg Athene-Korinthe kwam een tankwagen tot stilstand en vloog in brand, waardoor honderden chauffeurs 8 uur lang vast kwamen te zitten op de autosnelweg. In Preveza waren er twee incidenten in augustus waar de rioleringen overstroomden. In een beschermd Natura-gebied in Lesbos werd een weg afgegraven met een graafmachine en werden constructies neergezet om illegale paardenraces te houden. De ceremonie werd ook bijgewoond door de regionale gouverneur. Bij bijna 3500 inspecties van stranden in Griekenland in augustus werden overtredingen vastgesteld door bijna 1 op de 3 bedrijven die daar actief waren. In veel gevallen brachten de exploitanten de ligbedden terug toen de inspecteurs vertrokken.
Afgelopen zomer kwamen we er ook achter dat de stortplaats van Andros, die in 2011 in zee stortte, nog steeds groter wordt op de zeebodem en een oppervlakte van 15,7 hectare heeft bereikt. Het probleem werd pas dit jaar in kaart gebracht, dankzij financiering van een Duitse particulier. We hoorden ook dat een pretpark in Athene al 17 jaar zonder vergunning werkt. Dat iemand een complex van chalets aan het bouwen is in het Schinia Nationaal Park. Dat de burgemeester van Nafplio hondenpoep en afval tegen het vakantiehuis van zijn rivaal gooide. Hij deed dat maar liefst 22 keer.
En natuurlijk was er onlangs de werknemer van het passagiersschip Blue Horizon, dat vertrok met de laadklep open, die de 36-jarige Antonis Karyotis in zee gooide, die aan boord probeerde te komen terwijl het schip afvoer, waardoor de man verdronk. Het schip voer gewoon weg en deed 40 minuten lang alsof er niets was gebeurd.
Dit alles, samen met vele andere dingen waarvoor hier geen plaats is, maar die u zich misschien herinnert, gebeurde in het laatste kwartaal. Het is veel. Het is te veel. Alle samenlevingen in de wereld hebben problemen. Sommige hebben ergere problemen dan wij. Maar die van ons zijn te veel. En als ze zo op ons afkomen, allemaal tegelijk, dan zijn ze niet te dragen. Zelfs voor mensen die geen van de rampen of misdaden van deze zomer aan den lijve hebben ondervonden, is het erg moeilijk om ermee om te gaan. De boodschap die de realiteit ons al de hele zomer, bijna elke dag, geeft, is dat bijna niets goed werkt. We bestaan bij toeval. Haat, asociale woede en straffeloosheid overheersen. En als het misgaat, komt niemand ons redden. Het nieuws herinnert er ons elke dag aan dat onze instellingen onvoorbereid, disfunctioneel en verroest zijn. Dat onze samenleving zelf, onder het decoratieve laagje van een Westerse lidstaat van de Europese Unie, verrot is.
En het is nog moeilijker om het te bevatten omdat dit hele tafereel van incompetentie en inefficiëntie zich afspeelt in een omgeving die van zichzelf al slechter wordt. We weten dat deze zomer een van de koelste van de rest van ons leven zal blijken te zijn. De komende jaren zullen steeds moeilijker worden. 90.000 hectare in Evros brandden dit jaar af, 72.000 hectare in Thessalië overstroomden. We weten dat er volgend jaar of het jaar daarna nog meer hectares zullen afbranden, dat we de komende jaren nog meer ‘ongekende’ overstromingen zullen meemaken. Hoe gaan we om met een wereld die steeds onherbergzamer wordt? Hoe gaan we om met het ergste dat komen gaat? Met deze staat? Met dit politieke personeel? Met deze burgers? Met deze maatschappij?
Ten eerste bericht je niet negatief over Hellas, maar objectief en dat dát juist te maken heeft met de liefde voor dit land. Er gebeurt inderdaad te veel en daarom is het goed dat je de waanzin van de gebeurtenissen blijft benadrukken.
Dank Bruno. De reactie van die ene persoon “waarom je dan nog in Griekenland blijft als het er zo slecht is” had ik ook gelezen. Laat dat je niet uit je evenwicht brengen! Je levert prachtig werk door steeds present te zijn en beide gemeenschappen – in België en in Griekenland – van de laatste nieuwtjes te voorzien!
Good job!
Ik kan er nog aan toevoegen dat ik enorm veel bewondering heb voor de manier waarop je bericht en vooral dat je het blijft doen, zelfs wanneer het moeilijk is en veel, heel veel.
Je berichtgeving heeft niets te maken met negativiteit maar met het objectief weergeven van de realiteit. Keep up the good work, Bruno. Griekenland ligt mij nauw aan het hart, net daarom volg ik uw berichten op de voet.
Ik had dat bericht ook gelezen en dacht, ach domme mensen zeggen domme dingen. Ik ben wel flabbergasted wat je hier allemaal neerzet. Als je alles zo achter elkaar leest, is haast onmogelijk, dan schieten de tranen in je ogen en een prop in je keel. Ik wist uiteraard van veel maar wist niet alles. Ik volg jou graag, om je prettige manier van nieuws doorgeven, de weetjes enz. Prettige schrijfstijl en ook als je niet erg veel van Griekenland afweet, je kunt tenslotte niet alles bijhouden, en het wordt me soms echt allemaal ook teveel ellende waar je dan ook nog eens zelf niets aan kunt doen, maar als
krijg een duidelijk antwoord. Kortom ik ben blij met jou, ook als persoon.
Blijf zoals je bent Bruno.
Maar wat gaan we hier, en kunnen we hier aan doen. Kunnen we hier nog iets aan doen?
Ik schrijf we maar ik ben nog niet officieel een ingezetene van Griekenland al ben ik er zoveel mogelijk. Mijn gezondheid stuurt me af en toe toch even terug naar Nederland waar ik me niet meer echt thuis voel. “Thuis” dat is Griekenland en vooralsnog Lesvos, wie weet wordt het nog eens een kleiner eilandje, nog meer rust in het koppie.
Liefs van Mariët
Heel veel mensen sluiten liever hun ogen voor slecht nieuws, dat helaas in overvloed voorradig is. Niet alleen in Griekenland trouwens.
Het artikel van Georgakopoulos eindigt met vragen waar nu geen antwoord op lijkt te zijn. Juist dat weerspiegelt het hopeloze gevoel dat een deel van de Grieken en van de mensen die begaan zijn met Griekenland ervaart. De realiteit van de huidige situatie en van deze tijd stemt somber, en terecht. Helaas zijn er geen makkelijk oplossingen in zicht. Zelfs de moeilijke lijken ver weg. Misschien is de enige manier om dat te dragen, dat met elkaar te delen.
Wat ik tot nu toe via jouw werk en inbreng heb kunnen en mogen lezen heeft mij alleen nog maar verrijkt. Mijn eigen ervaringen met dit prachtige maar lijdende, misleid en mismeesterd volk waar ik reeds 23 jaar meer dan regelmatig mag vertoefen kunnen en moeten helaas uw verhalen bevestigen. Dank en duim voor uw gedrevenheid en meegedeelde inzichten.
Of het in België allemaal zó veel beter is?
OK, minder erg, maar ook hier lijken domheid en kortzichtigheid op verschillende niveaus te regeren.
Η ελπίδα πεθάνει τελευταία!
Χριστός ανέστη 😉
Het lijkt er op alsof we niet langer politici kiezen op basis van hun competentie.