Onbetrouwbare statistieken

Europa is niet blij met de overheidsstatistieken die de nieuwe Griekse minister van Financiën Georgos Papakonstantinou heeft ingediend. Uit die statistieken blijkt dat het overheidstekort in Griekenland werkelijk de pan uit swingt. Dit in tegenstelling tot de statistieken die de vorige regering had ingediend. Jean-Claude Junker was categoriek: “the game is over”, zei hij. Ook Joaquin Almunia is erg bezorgd over de grote verschillen in de statistieken die aan Eurostat worden overhandigd. En je kunt het beide heren niet kwalijk nemen.

De overheidsstatistieken zijn een speeltje in de strijd tussen de 2 grote Griekse partijen. Bij een machtswissel probeert de ene partij duidelijk te maken hoe onbetrouwbaar de andere wel is. Toen Nea Dimokratia in 2004 de macht overnam, herzag toenmalig minister van Economie Georgos Alogoskoufis de overheidsstatistieken en hij kwam tot de conclusie dat PASOK-regering onder Kostas Simitis jarenlang de Europese Commissie had voorgelogen en wel erg optimistische cijfers had gegeven. Op basis van die cijfers werd Griekenland trouwens tot de Euro-club toegelaten. Alogoskoufis ging doodleuk in Brussel vertellen dat de echte cijfers aantoonden dat het overheidstekort ver boven de 3% uitsteeg en dat Griekenland eigenlijk de Euro niet had mogen invoeren op basis van die cijfers. Hij kreeg toen de volle laag van de oppositie die hem vertelde dat hij het belang van het land op het spel zette wegens partijpolitieke redenen.

En kijk nu eens: PASOK lijkt net hetzelfde te doen. Voormalig minister van Economie Yiannis Papathanasiou zei 2 maanden geleden nog dat het overheidstekort tot 6% kon stijgen, want het ging niet goed met de economie. Uiteraard was dat de schuld van PASOK die in 2004 een puinhoop had achtergelaten (dat hebben we 5,5 jaar mogen horen van Nea Dimokratia, maar in die tijd zijn ze niet in geslaagd om de toestand om te keren), maar het lag natuurlijk ook aan de globale economische crisis.

De nieuwe minister van Financiën (de naam van het ministerie is veranderd – het klinkt nu allemaal iets politiek correcter) heeft nu de steun van de gouverneur van de Nationale Bank die komt zeggen dat het overheidstekort inderdaad boven de 6% ligt en misschien wel kan oplopen tot 12%. De schuld ligt uiteraard bij de rampzalige (non-)politiek die Nea Dimokratia heeft gevolgd.

De Grieken hebben de partijpolitieke spelletjes wel door, maar in Europa trekt men grote ogen en maakt men zich erg ongerust. Griekenland is het onbetrouwbare broertje. Het is niet duidelijk welke methodologie hier wordt gbruikt en men weet ook niet of men de cijfers op dezelfde basis kan beoordelen als de cijfers van de andere EU-lidstaten. Ik neem aan dat Eurostat weer eens een delegatie naar hier zal sturen. De kans bestaat dat men die lui dan naar een leuke vistaverna brengt en ze nadien het bruisende Atheens nachtleven laat zien. Zo zal Griekenland er weer met een vermanende vinger vanaf komen.

4 thoughts on “Onbetrouwbare statistieken

  1. Deze Almunia is precies wat zijn naam voor ons betekent Al-mouni.alsof alle andere landen ,laat maar staan de hele wereld better is. soms denk ik ,was het zo vertsandig om in de Eu te tredden??ik weet dat zo als het gaat in gr,is niet verstandig maar ,is Italia ,Portugal ,de helemaal falliette oost blok Hongarije Tsechije de corrupte Bulgaren en Roemenen better. maar ja ,wij hebben zo veel geld binnen gehald van de EU dat eigenlijk nu ,zulke almunias de baas zijn.
    ps het klopt dus ,Karamanlis heeft de tikende bom van de tekort aan Giorgakis gegeven. en snel weglopen. maar zou giorgakis zo dom zijn om deze klus aan te willen??
    dat is de vraag!!!

  2. Wel @Tzeni, de Griekse overheden hadden altijd een remedie klaar tegen het overheidstekort: devaluatie. De drachme daalde alsmaar in waarde.
    Dat middel hebben ze niet meer ter beschikking sinds de euro hier is ingevoerd. Dat betekent dat de politiek moet veranderen, maar daar zijn we hier nog niet aan toe in deze rousfetokratia.

  3. Vandaag wordt over dat Griekse immense begrotingstekort en allerlei camouflage-statistieken zelfs bericht in de Vlaamse kranten. Dat wil al wat zeggen, want nieuws over Griekenland komt hier maar met mondjesmaat binnen.

  4. je hebt gelijk ,wij gingen alle kanten op met de dracmi. maar de househouding van Eu is alles behalve goed. en neem ik aan ,als de ouders,zie grote jongens in Eu,Duitsland ,frankrijk engeland niet zo goed zijn wat voor een voorbeeld zijn voor ons. ik weet niet zeker of ik blij moet zijn met de Eu. vooral zo een spanjaard ,moet hij niet vergeten wat had hij vroeger en wat nu. goed dan ga ik weer de verleden te bij mengen, ik weet dat echte europeanen aleen maar vooruit kijken, maar zo is het maar. ik vind jammer dat niemand zo als bij de andere regeringen niet de waarheid vertelt aan zulke almounias.
    zou in het grieks een Ai sixtir niet begrijpen de Spaanjaard, maar een va fan culo komt dichterbij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *