Uit onderzoek van de Panhelleense Federatie van Ziekenhuispersoneel blijkt dat u best heel voorzichtig bent als u deze zomer naar een Grieks eiland op vakantie gaat. Er is een tekort aan artsen en verpleegkundigen, en aan gesloten pathologische en chirurgische klinieken op de grote eilanden. Maar er zijn ook ernstige problemen met de ambulancedienst, zoals we in het verleden al hebben gezien. Kijk even na of u een ziekteverzekering heeft die ook privédiensten dekt.

“Er worden vacatures voor personeel uitgeschreven, maar geen enkele gezondheidswerker is geïnteresseerd. En iedereen die besluit om bij een zorginstelling op een eiland te gaan werken, haakt af omdat ze niet rond kunnen komen. Met een salaris 1.850 euro voor een arts en 800 euro voor een verpleegkundige en een ambulancehulpverlener kun je geen personeel vinden. De kosten van levensonderhoud zijn veel hoger. Het salaris dekt niet eens de huur van het huis. De plaatselijke autoriteiten van de eilanden dragen bieden ook geen stimulansen aan om personeel aan te trekken en te laten blijven, hoewel gezondheid openaabr goed is,  aldus Michalis Giannakos, voorzitter van de Panhelleense Federatie van Werknemers in Openbare Ziekenhuizen.

Zoals u weet, is de gezondheidszorg in Griekenland nog in openbare handen, maar de huidige regering lijkt daar liefst zo snel mogelijk een einde aan te maken. De wetmatigheden van de zo geroemde vrije markt werken niet zo goed als het aankomt op eilanden waar veel werk is in de zomermaanden, en waar het bijzonder rustig is in de winter. Dus zijn de eilandbewoners en de toeristen aangewezen op de openbare gezondheidszorg en daarmee is het bar gesteld, zoals de studie van de Panhelleense Federatie van Ziekenhuispersoneel laat zien.

Kythira – Algemeen ziekenhuis – Gezondheidscentrum “Trifillion”.

Slechts 1 assistent patholoog, 1 kinderarts, 1 cardioloog, 1 chirurg, 1 radioloog en niemand anders. Er is geen anesthesist voor intubatie, geen plattelandsdokter, geen huisarts. Er is een ernstig tekort aan verplegend en ander personeel. Het eiland telt ongeveer 4.000 permanente bewoners die geen persoonlijke arts op het eiland kunnen kiezen. Niemand reageert op vacatures.

Kos – Algemeen ziekenhuis-gezondheidscentrum “Hippokration

Er is geen dienstdoende patholoog. Er is slechts 1 kinderarts en 1 cardioloog. Er komen geen reacties op vacatures.

Syros – Openbaar ziekenhuis “Vardakeio & Proio”

Dit is het belangrijkste ziekenhuis van de Cycladen. Het heeft een groot tekort aan artsen, verpleegkundigen en andere specialisten. Er zijn 3 pathologen, 2 anesthesiologen en een anesthesioloog van de intensieve zorgen, 2 cardiologen van wie er een bij de intensieve zorgen helpt. Resultaat: onderbemanning op intensieve zorgen.

Verder zijn er 2 nefrologen waarvan er 1 met pensioen gaat, geen neuroloog, geen psychiater en de volwassen psychiatrische patiënten worden gezien door een kinderpsychiater. Er is ook een groot tekort aan verplegend personeel op het moment dat de noodzakelijke oncologische subunit open gaat. Er is een enorm tekort aan verplegend personeel.

Naxos – Algemeen ziekenhuis – Gezondheidscentrum

Er is maar 1 chirurg en 1 anesthesist in dienst. De chirurgische afdeling is praktisch onbruikbaar. Er is ook maar 1 radioloog en daarom doet het ziekenhuis slechts 10 dagen per maand CT-scans.

Gezondheidscentrum Tinos

Er is maar 1 kinderarts, 1 microbioloog, 1 tandarts. Verder niets. De pathologische gevallen worden onderzocht door de kinderarts. Er is maar 1 cardioloog en 4 verpleegkundigen. Verder niets.

Gezondheidscentrum Amorgos

Er is geen pathologische afdeling. Er is geen patholoog, geen huisarts. Er is geen microbioloog, geen radioloog.  Er is maar 1 kinderarts en 1 cardioloog.

Algemeen ziekenhuis van Lemnos

Spoedgevallen worden behandeld door plattelandsartsen. Er is 1 huisarts, 1 internist, 1 vaste chirurg en 1 chirurg met een dienstencheque, 2 anesthesiologen, 1 cardioloog en 1 nefroloog op de kunstnierafdeling. Er zijn ook tekorten aan verplegend en ander personeel.

Sanatorium van Leros – Ziekenhuis van Leros

De enige orthopedicus op het eiland is met verlof. Er zijn 2 chirurgen, 1 anesthesioloog, 2 kinderartsen waarvan 1 met verlof, 2 nefrologen waarvan 1 met verlof. Er is ook 1 radioloog in dienst en de komende dagen zal het ziekenhuis niet gedekt zijn vanwege verlof. Kantje boordje op Leros.

Algemeen ziekenhuis van Korfoe “Agia Irini”.

Grote problemen in de pathologiekliniek. Er zijn 2 vaste pathologen en één met een dienstencheque. Te weinig  om aan de behoeften te voldoen. Er zijn slechts 2 nefrologen in de kunstnierafdeling.

Er is ook een groot probleem op de röntgendiagnostische afdeling, met slechts 1 vaste medewerker en 3 radiologen met een dienstencheque die komen helpen. De adviezen van de onderzoeken worden door de privésector gegeven. Er zijn ernstige tekorten aan verplegend en ander personeel.

Algemeen ziekenhuis van Kefalonia

Er is slechts 1 anesthesioloog en 2 radiologen die niet de hele maand kunnen werken. Er is ook 1 patholoog in dienst en er zijn er nog 2 rondreizenden, van wie één vanuit een gezondheidscentrum werkt en één met een dienstencheque.

Algemeen ziekenhuis van Zakynthos “Agios Dionysios”.

Er is slechts 1 huisarts in dienst en er is er nog 1 die is overgeplaatst vanuit het gezondheidscentrum. Er zijn 2 nefrologen in dienst op de kunstnierafdeling van wie er 1 vertrekt op 1 mei.

Algemeen ziekenhuis van Lefkada

Er is een groot probleem in de chirurgie, met 1 vaste anesthesioloog, en 1 anesthesioloog die in shifts komt werken en de wachtdiensten overneemt. Er zijn 2 chirurgen in dienst, 1 met een dienstencheque en  1 in vast dienstverband. Er zijn dagen dat chirurgie in het ziekenhuis niet beschikbaar is; er is dan slechts 1 longarts, 1 oogarts en 1 KNO-arts aanwezig. Door de verhuizing naar het nieuwe ziekenhuis zijn de afdelingen en klinieken uitgebreid zonder dat de organisatie van het oude ziekenhuis is hervormd.

Hoewel er geen vacatures zijn voor verplegend personeel, zijn er wel heel wat vacatures voor verloskundigen en ander personeel.

Ambulances

Ook deze zomer is er geen vast personeel aangenomen (reddingswerkers en ambulancepersoneel) op de eilanden. De ambulancediensten worden verstekrt met overplaatsingen vanuit de rest van Griekenland naar eilanden zoals Mykonos, Samos, Paros, Tinos, Andros en Leros. Het ministerie probeert de tekorten op te vangen door 1 enkele ambulance de klok rond te laten werken.

Op de grotere eilanden zoals Chios, Kos, en Santorini is er een tweede ambulance maar die wordt niet constant ingezet. Desondanks draait één ambulance één dienst en op sommige dagen van de maand een tweede. Panhelleense Federatie van Ziekenhuispersoneel om weer een Rapid Response Motorcycle Uni in te zetten zoasl vorig jaar (dat was toen wel voor 1 maand – met 1 dienst per dag).

Gezondheidscentra met ambulancevoertuigen nemen geen vaste ambulancemedewerkers in dienst. De vacatures worden nog steeds opgevuld met militairen en allerlei soorten personeel van gezondheidscentra, vaak mensen die niet gekwalificeerd zijn.

De Grieken hebben een uitdrukking om deze belabberder situatie door te komen: Ο θεός βοηθός.

6 thoughts on “Openbare gezondheidszorg op Griekse eilanden staat op instorten

  1. Oh, op Ikaria heb ik het nog niet anders geweten, maar nu ook de Nea Dimokratia-eilanden getroffen worden, is het nieuws 🙂

    Hoera voor de 41%!

  2. Bij de “grote eilanden” vind ik noch Kreta, noch Lesvos. Is de gezondheidszorg daar dan wél in orde ?

  3. Een engelse buurman moest met spoed aan zijn hart geopereerd worden 6 weken wachttijd na betaling van 3000 euro was de wachttijd 2 dagen. Maar ik heb hiervoor begrip als ik lees wat een arts verdient. Maar als iemand die 3000 niet kan betalen moet hij sterven dat klopt niet

  4. Eerder was er een artikel over de zogenaamde brain drain, dat afgestuurde, hoog opgeleide mensen vaak naar het buitenland gingen. Ook omdat ze geen toekomst in Griekenland zagen. Er worden toch wel artsen opgeleid in Griekenland, maar als ze niet blijven, omdat ze zich niet gewaardeerd voelen, of de werkdruk te hoog wordt, dan geeft dit toch aan dat er iets structureel mis is.

  5. Ik ben een paar keer opgenomen geweest in het ziekenhuis van Syros. Ik kan er boeken over schrijven. Toen ze vorige jaar na een belabberd onderzoek niet eens ontdekt hebben dat ik kanker had ben ik gelukkig naar België kunnen komen om me te laten behandelen. Was dat niet zo geweest was ik er waarschijnlijk nu al niet meer. Maar wat erg voor de Grieken zij kunnen niet zo maar eventjes naar een ander land.

  6. @Evert, volgens bepaalde bronnen in Griekenland is dit deel van de afbraakpolitiek van Kyriakos Mitsotakis, die een groot voorstander is van de vrije markt. Openbare gezondheidszorg past daar niet in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *