Voetbal is geen politiek … of net wel

U zult op deze blog niet gauw een artikel over voetbal zien. Het spelletje kan me niet boeien en ik weet er bijzonder weinig over. Deze post gaat dan ook niet over het spel zelf.

Griekse vlaggen op het APOEL veld

Griekse vlaggen op het APOEL veld

Vorige week speelde de Cypriotische club Apoel (spreek uit Apo-el) in de Champions League een thuiswedstrijd tegen FC Porto. De Cyprioten verloren met 0-1. Tijdens de wedstrijd hielden de fans van Apoel Griekse vlaggen in de hoogte.

UEFA vond dat niet gepast en stuurde meteen een klacht naar het bestuur van APOEL. Er werd zelfs met maatrgelen gedreigd. Volgens UEFA is de Griekse vlag in Cyprus een politiek symbool en politieke symbolen dienen van het voetbalveld te worden geweerd.

De verontwaardiging in Cyprus en Griekenland was erg groot. Ten eerste kan men er niet bij waarom het tonen van een vlag van een reguliere Europese natie een politiek symbool is (nu ja, daar kunnen we natuurlijk wel een boompje over opzetten).

Maar wat wel meer hout snijdt, is het feit dat APOEL historisch gezien een club van Grieken is. ΑΠΟΕΛ (in het Grieks) staat voor Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας (Sport Voetbal Groep van Grieken van Lefkosia – Nicosia voor de niet-Grieken). De Griekse vlag is dus een historisch symbool.

Blijkbaar heeft de UEFA oren gehad naar dit argument, want zonet is de klacht tegen APOEL ingetrokken.

7 thoughts on “Voetbal is geen politiek … of net wel

  1. Wat ook meespeelde in hun besluit om het terug te draaien is dat wanneer Cypriotische ploegen tegen Turkse ploegen moeten spelen, de Turkse fans altijd een vlag (of meerdere) opzetten van het Turkse gedeelte van Cyprus, om te provoceren. Die vlag is dezelfde als de Turkse vlag alleen met omgekeerde kleuren. Ipv rood met wit, wit met rood. Daar heeft de UEFA nooit iets over gezegd.

    Als ik het er nu nog eens over denk, er is geen enkel sport in Turkije, tegen welke tegenstander dan ook waar men geen Turkse vlaggen gebruikt. Maar dit gebeurt overal.

    Bij Vitesse in Arnhem hingen ze Griekse vlaggen vanwege Nikos Machlas (top scorer). Bij Heerenveen voor Georgios Samaras. Bij Roda JC (Kerkrade) voor Anastasiou etcetcetc.

    Overal in heel Europa worden vlaggen van andere landen opgehangen. Dus? Volgens mij was er iemand in Lausanne die even niets te doen had….

    Man, bij Heerenveen zingen ze bij aanvang van elke wedstrijd het volkslied van Fryslan. Ik zie het voor me. Catalaanse volkslied in Barcelona, Baskische volkslied bij Bilbao, Balearse volkslied in Palma, Tsjetsjeens volkslied bij Groznyi enz. So what?

  2. maar neen, @Bruno, voetbal is geen politiek, het is cultuur! Hogere Cultuur. Daarom dat Grieken er zoveel belang aan hechten!…

  3. Ik heb het begrepen @Hans: ik ben een cultuurbarbaar 😉

  4. ja natuurlijk @Philippos, ik was zelf in Rizoupouli toen Olympiakos een 3-0 uitdeelde aan Galatasaray (fantastische lob van Giovanni) – toen zong ook heel het stadion het Grieks volkslied…

  5. OSFP in Rizoupoli?? pf da’s een tijd geleden…

    In NL is voetbal ook ontzettend belangrijk. Zo belangrijk dat gemeentes begrotingstekorten opvullen met belastinggeld. Als ik door slechte bedrijfsvoering failliet dreig te gaan, dan gaat de gemeente mijn kas echt niet spekken. Hoog maatschappelijk belang zeggen ze dan. >kots<

  6. Rizoupoli. Panionios!!!!!Panioniara!!!

  7. rizoupoli!!!!!!!panioniara!!!!panionios ole!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *