Milieurapport

Het Nationale Centrum voor Milieu en Milieuontwikkeling (een beetje houterige vertaling, maar goed) heeft vandaag zijn eerste jaarlijkse milieurapport vrijgegeven. Daarmee wordt de echte toestand van het milieu min of meer in kaart gebracht. Via de media krijgen we de indruk dat het erg slecht gaat met het milieu in Griekenland, maar hoe erg is de situatie precies?

Een eerste opmerking is dat de meeste milieuproblemen zich voordoen rond de grote steden (niet echt een verrassing). Onrustwekkend is het feit dat 15.233 km2 land (op een totaal van 132.000 km2) woestijn dreigt te worden, vooral de Egeïsche Eilanden en Kreta, maar ook in het noorden en in centraal Griekenland (voornamelijk door de verkwistende sproeimethodes in de landbouw). Verder is het ook problematisch dat er steeds minder regen valt tijdens de zomer (vroeger scheen er al wel eens een bui te vallen in de zomermaanden – dat gebeurt steeds minder en minder).

Nog slecht nieuws is het feit dat het percentage micropartikels en fijn stof niet alleen stijgt in Athene en Thessaloniki, maar ook in Patras, Volos, Heraklion, Larissa, Kozani en Ptolemaïda. Die twee laatste plaatsen zijn niet bepaald grote steden, maar er staan wel grote elektriciteitscentrales die op ligniet en bruinkool werken.

Het rapport maakt verder melding van het feit dat er in de Griekse zeeën ongeveer 150 nieuwe diersoorten zijn aangestroffen, die worden aangetrokken door het water dat steeds warmer wordt. Een van die indringers is de gevaarlijke lagokefalos of de puffervis, die erg giftig is.

14 grote meren zijn vervuild door overbemesting en het overmatig gebruik van insecticiden e.d., 3 meren en 9 rivieren hebben water dat niet langer drinkbaar is.

Toch blijft de Griekse fauna en flora bijzonder indrukwekkend. Statistieken tonen aan dat Griekenland de grootste biodiversiteit in Europa heeft. Het land telt 6.437 soorten planten, waarvan 1.346 endemisch zijn, waarvan op hun beurt weer 20% bedreigd is.

Er zijn 23.130 verschillende diersoorten op het vasteland en in zoetwater geteld in Griekenland. Daar komen nog eens 3.500 zeedieren bij. Er zijn 26 nieuwe soorten vogels in Griekenland neergestreken uit Afrika, Azië en Amerika. Dit heeft alles te maken met klimaatsverandering.

Al bij al is de situatie niet zo slecht, maar dat betekent niet dat Grieken niet aan hun milieubewustzijn moeten werken.

6 thoughts on “Milieurapport

  1. Vandaag , in vergelijking met de laatste dagen waar we met een soort hemel zaten die er naar woestijnstof uitzag,was het een stralende zonneschijn en de Mytikas was in de verte in bruidskledij zichtbaar .

  2. “[…]Het rapport maakt verder melding van het feit dat er in de Griekse zeeën ongeveer 150 nieuwe diersoorten zijn aangestroffen, die worden aangetrokken door het water dat steeds warmer wordt[…]”

    Een andere verklaring hiervoor zou kunnen zijn ook dat de huidige dieren mutaties zijn ondergaan.

    Gezien de troep die de gemiddelde Griek in het water gooit, of het nou een meer, een rivier of de zee is, zou het met niets verbazen als er straks de sardientjes aan wal komen lopen en vervuilers beginnen te bijten…

  3. “[…]Het rapport maakt verder melding van het feit dat er in de Griekse zeeën ongeveer 150 nieuwe diersoorten zijn aangestroffen, die worden aangetrokken door het water dat steeds warmer wordt[…]”

    Een andere verklaring hiervoor zou kunnen zijn ook dat de huidige dieren mutaties zijn ondergaan.

    Gezien de troep die de gemiddelde Griek in het water gooit, of het nou een meer, een rivier of de zee is, zou het met niets verbazen als straks de sardientjes aan wal komen lopen en vervuilers beginnen te bijten…

  4. Misschien 2 keer geklikt, @Philippos? Ik kan het er wel uit halen, als je wil hoor.

  5. had gisteren zelf ook last van.dat Vista met zijn compatibility is erg hoor!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *