Griekenland kampt met een enorm begrotingstekort. De laatste berichten maken melding van een tekort van 12% (terwijl Euro-leden in principe niet meer dan 3% tekort mogen hebben). Toen Griekenland in 2001 tot de Euro toetrad, leek alles nog perfect in orde: de begroting was onder controle, en de economie begon behoorlijk goed te draaien. Het feit dat de Olympische Spelen in Athen zouden worden gehouden, leek ook een zekere welvaart met zich mee te brengen.
Toen in 2004 de regering Karamanlis aan het bewind kwam, ging de kersverse minister van Economische Zaken in Brussel vertellen dat de vorige regering Simitis wel erg creatief was met de boekhouding en dat het begrotingstekort flink boven de 3% was uitgestegen (er werd melding gemaakt van 5 tot 7%). Maar: de nieuwe regering zou dat katje wel even wassen. Bezuinigingen waren aan de orde. Dat viel niet in goede aarde bij de bevolking en uit angst om stemmen te verliezen (deze angst is de belangrijkste drijfveer van de politiek die in Griekenland wordt gevoerd), werd de minister van Economische Zaken vervangen. De nieuwe minister vertelde dat hij alles weer netjes op orde had gekregen, dat het tekort nog wel groot was, maar dat dit volledig te wijten was aan de wereldwijde crisis en niet aan zijn politiek.
In oktober 2009 deed de nieuwe minister van Economische Zaken van de PASOK regering de boeken van zijn voorganger open: “oei, het begrotingstekort is veel groter dan aangegeven – het zou wel eens 13% kunnen zijn”, luidde het. Dat gepruts met cijfers, maakte de Eurobonzen in Brussel bijzonder wrevelig. Zo wrevelig dat ze sinds maandag hier een comité hebben gestuurd die de boeken eens grondig moet nakijken, want de statistieken van Griekenland zijn op zijn minst onbetrouwbaar.
De Griekse bevolking begrijpt de ernst van de situatie en zag in dat de vorige regering totaal niet bij machte was om er iets aan te doen. De nieuwe regering krijgt voorlopig nog het vertrouwen en heeft maatregelen aangekondigd om het begrotingstekort aan te zuiveren. Die maatregelen zijn klassiek: het opsporen van belastingontduiking (naar verluidt meer dan 20 miljard euro per jaar) en het opleggen van nieuwe belastingen.
Bij die nieuwe belastingen, werd voor het eerst de Orthodoxe Kerk in het vizier genomen. De Kerk is de grootste grondbezitter in Griekenland. Dat is historisch gegroeid: tijdens de Ottomaans overheersing, was de Kerk vrijgesteld van grondbelasting. Sluwe Grieken schonken hun eigendommen aan de Kerk om de belasting te vermijden. De Kerk heeft die eigendommen zo goed als nooit teruggeschonken.
Nu de Kerk gevraagd wordt om ook belasting te betalen, bleef de reactie niet uit. Dat was natuurlijk ook te verwachten. De “schatbewaarder” van de Kerk is het niet eens met de maatregel van de regering en zegt dat de Kerk niet wil betalen voor de fouten die anderen gemaakt hebben. Dat is natuurlijk een mooi argument. Ik vind zelf ook dat ik niet moet betalen voor de fouten van anderen, maar als ik dat openbaar ga verklaren, gaat men eens goed met mij lachen.
De Kerk heeft in 2008 7 miljoen euro winst gemaakt. Volgens de kerkleiders wordt dat geld gebruikt om aan liefdadigheid te doen. We hebben gezien hoe liefdadig de kerk kan zijn in het Vatopedi-schandaal (dat er mee voor verantwoordelijk is dat Griekenland nu op de 71-ste plaats staat in de corruptie index van Transparency International) …
http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/home/)/components/financien/rtlz/redactie/column/bouman/2009/articles/1111_1445_mathijs_grieken_uit_de_euro.xml
@Bruno.Dit kan er ook nog wel bij,dacht ik.
Opinie Mathijs Bouman: Gooi de Grieken uit de euro!
Leugens over tekort en schuld ondermijnen onze munt
11-11-2009 | Gepubliceerd 09:15
17-11-2009 | Laatst bijgewerkt 18:06
Brussel is woest op de Grieken, die keer op keer liegen over het begrotingstekort. Men dreigt met boetes. Kunnen we Griekenland niet gewoon uit de monetaire unie gooien?
Mathijs Bouman
Lees meerIn beeld Tekort chronish te hoog
In beeld Schuld ver boven norm
Welk land heeft de grootste staatsschuld?
Service Gratis Z24 Nieuwsbrief
Gratis Z24-nieuws op je site
Handig
Vooral voor Litouwen moet het onverdraaglijk zijn. In 2006 werd het Baltische staatje op een klein technisch puntje gediskwalificeerd voor de euro.
Het begrotingstekort en de staatsschuld van Litouwen waren kleiner dan vrijwel ieder euroland. Maar de inflatie was met 2,1 procent exact 0,1 procentpunt te hoog.
Sorry, zei Brussel, maar regels zijn regels. Litouwen moest doormodderen met een eigen munt. En daar kreeg het land het twee jaar later, toen de kredietcrisis uitbrak, zeer veel last mee.
Griekse schuld te hoog
Intussen weten we dat voor Griekenland de regels nauwelijks golden. Bij de toetreding tot de euro in 2000 wist iedereen al dat de staatsschuld van het land veel te hoog was. Maar dat werd voor landen als Italië en België ook door de vingers gezien. Zoland het tekort maar onder de drie procent van het bbp lag, mocht Griekenland meedoen.
Met een tekort van slechts 1,8 procent voldeden de Grieken daar glansrijk aan. Een knappe prestatie, want vijf jaar eerder lag het tekort nog boven de 10 procent!
Valse cijfers
Het was knap gelogen, bleek later. Het Griekse bureau voor de statistiek had zich valse cijfers laten influisteren door de eurohongerige politici, en die vervolgens braaf doorgegeven aan Brussel. Het tekort was in werkelijkheid 3,7 procent. En misschien nog wel hoger. Griekenland kwam in 2000 met de beste wil van de wereld niet in aanmerking voor de euro.
Liegen over de overheidsfinanciën was geen incident. Vorige maand melde de pas aangetreden Griekse minister van financiën dat het tekort in 2009 twee keer zo hoog zal zijn dan eerder was gerapporteerd.
De Griekse nieuwe regering komt dit jaar een bedrag te kort ter waarde van maarliefst 14 procent van het bbp ( zie: IN BEELD Tekort chronisch te hoog). De vorige regering had nog een tekort van 7 procent gemeld. Sorry, foutje, niets meer aan te doen, volgende keer beter!
Enorme tekorten
Door de enorme tekorten van de afgelopen jaren is het met de Griekse staatsschuld nog verder uit de hand gelopen. Volgend jaar bedraagt die schuld bijna 125 procent van het bbp. Dat is ruim twee maal zoveel als toegestaan. (zie IN BEELD: Schuld ver boven norm)
De andere eurolanden zouden, samen met de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie, keihard moeten optreden tegen de Grieken. De leugens over de tekorten ondermijnen de euro.
Het was niet voor niets dat de Europese landen bij aanvang van de monetaire unie beloofden om de tekorten onder de duim te houden. Juist na invoering van de euro is het in principe goedkoper voor een land om geld te lenen.
Zonder euro zouden buitenlandse geldschieters een steeds hogere rente vragen, als vergoeding voor het wisselkoersrisico dat hoger wordt naarmate de schuld stijgt. De euro neemt het wisselkoersrisico weg, de rente blijft laag en de overheid kan de begroting ongestraft uit de rails laten lopen.
Preciezer: het wisselkoersrisico wordt over alle eurolanden uitgesmeerd. Als de Grieken teveel lenen, wordt in ook Nederland de rente iets hoger en de munt zwakker. Wij betalen mee aan de Griekse puinhoop.
Papieren tijger
In theorie zou het Stabiliteitspact de Grieken nu tot de orde moeten roepen. Maar het pact is een papieren tijger. De ministers van financiën van de eurolanden gaven Griekenland deze week een officiële uitbrander. Het is een van de vele formele stappen die genomen moeten worden voordat het land een boete kan worden opgelegd. Of dat laatste ooit gebeurt, is zeer twijfelachtig.
Eigenlijk is de enige zinnige oplossing om de fout van 2000 te herstellen en de Grieken uit de monetaire unie gooien. Laat ze maar weer aankloppen als hun statistici echt onafhankelijk opereren en alle cijfers correct zijn.
Helaas is er in de Europese verdragen niets afgesproken over het royeren van leden. Eenmaal bij de club mag je je misdragen zoveel je wilt. Het eurogebied heeft geen uitsmijters.
Dat is een pijnlijke misser van de opstellers van die verdragen. Liegen loont in Europa. Alleen gekke henkies als Litouwen rapporteren naar waarheid.
Mathijs Bouman
mathijs.bouman@z24.nl
088-5928100
@Bruno.Zo,nog eens dunnetjes over.Als er zo over het arme Griekenland gedacht wordt moeten Nederland en België, met zoveel Philhellenen,maar een soort Unie met jullie daar aangaan.Iedereen gratis met vakantie en onze “Water-Prins”aan het hoofd om het uitdrogende Ellada weer rijk en vruchtbaar te maken.
Hebben de Grieken die κουτόφÏαγκοι toch maar weer mooi bij de neus genomen, niet @Martin?