We lopen stilaan naar het einde van de voorstelling van de 100 mooiste plaatsen in Griekenland (zoals gekozen door de Grieken zelf). Gisteren was er de 8ste aflevering, die ik weliswaar weer niet heb gezien, maar ik heb wel een en ander gevolgd via de officiele website en ik kan ook uit eigen ervaring spreken als het op bepaalde bestemmingen aankomt.
Welke plaatsen kwamen gisteren aan bod?
- Paros/Antiparos: Paros is een typisch Cycladeneiland dat de voorbije jaren alsmaar aan populariteit heeft gewonnen bij de Griekse jongeren. Het begint dan ook hoe langer hoe meer een party-eiland te worden (Mykonos is voor velen te duur en daarom zoeken ze hun heil op andere eilanden), dat gelukkig nog steeds zijn traditionele karakter heeft behouden. Wil je de vakantiedrukte vermijden, ga dan naar het nabijgelegen kleine broertje Antiparis (met de klemtoon op de -i-).
- Lassithi – Sitia: het oostelijke district van Kreta heeft als hoofdstad het pittoreske Sitia. Lassithi is de vruchtbare hoogvlakte, maar verder ten oosten is de natuur een stuk droger dan in de rest van Kreta. Zelf was ik er vorig jaar nog op vakantie. Impressies leest u hier. Persoonlijk vind ik het westen van Kreta mooier, maar een verblijf in het oosten is zeker aan te raden en Sitia is een zeer gezellig stadje.
- Noord Evia: om de een of andere reden heeft Evia (Euboia in het Oudgrieks) me nooit kunnen bekoren. Misschien omdat het nooit voelt alsof je op een eiland bent? Evia is namelijk bijzonder groot en verbonden met het vasteland via een brug in Chalkida (op ongeveer een uur rijden van Athene). Misschien doe ik het eiland geen recht aan, maar het staat in ieder geval niet op mijn lijstje van te bezoeken plaatsen.
- Syros: dit eiland kan me daarentegen wel erg bekoren. Syros is de “hoofdstad” van de Cycladen. De hoofdstad Ermoupolis is een pareltje vol neo-klassieke architectuur (zoals een heuse opera). De stad was zeer welvarend net na de Griekse revolutie van 1821, en de scheepswerven draaiden op volle toeren, tot Piraeus die rol begon over te nemen. Syros heeft een grote katholieke gemeenschap, te danken aan het feit dat het eiland jarenlang Vaticaanse bescherming heeft genoten (zelfs onder het Ottomaans bewind). Syros is verder ook de geboorteplaats van de legendarische rembetiko-muzikant Markos Vamvakaris, die er zijn museum heeft. Op Syros combineer je een strandvakantie met een fikse streep cultuur.
- Trikala – Pertouli – Elati: Trikala is een provincienest dat mij erg weinig zegt. Je moet er door wanneer je van Athene naar de Meteora rijdt. Echter, in de bergen rond Trikala (en dus in Pertouli en Elati) is het prettig toeven, zeker in de winter. Trikala is de geboorteplaats van een andere muzikale Griekse legende: Vasilis Tsitsanis, alsook van de beste nog in leven zijnde Griekse zanger Dimitris Mitropanos.
- Skiathos: het meest kosmopolitische eiland van de Sporaden. Skiathos is toeristisch, ja, en het is niet al te groot, dus je zal niet gauw afgelegen plaatjes vinden. Maar het is voor mij een parel van een eiland. Ik was er 2 jaar geleden, en ik heb er enorm van genoten. Werkelijk elk strand op het eiland is de moeite waard. Ik zou er zo weer naartoe gaan. 1 nadeel: het eiland is redelijk duur.
- Edessa: deze stad in Macedonie is voor mij onbekend terrein. Ik weet enkel dat het een Romeinse stad was, op de Via Egnatia, die Rome met Byzantium verbond. Ik heb me ook laten vertellen dat de natuur er bijzonder mooi is, en dat er indrukwekkende watervallen zijn.
- Kardamili: toegegeven, ook Kardamili is voor mij onbekend terrein. Het is een dorp in de Mani, Peloponnesos, dicht bij Kalamata. Het zou een van de 7 steden zijn geweest die Agamemnon aan Achilleus heeft geschonken omdat die had meegevochten in de Trojaanse oorlog. De stranden zouden er bijzonder mooi zijn, en de beroemde schrijver en filhelleen Patrick Leigh Fermor woont er in de buurt.
- Ios: een van de grootste party-eilanden in de Cycladen. Dag en nacht wordt hier gefeest, vooral door jongeren en waar flink wordt gezopen. Niet echt mijn ding en ik kan er dan helaas ook erg weinig over vertellen. Liever steek ik door naar het verderop liggende Santorini…
- Gytheio: bekend als de zeehaven van Sparta (dat 40 km landinwaarts ligt). Het is een erg mooi plaatsje, waar iedereen die door de Mani trekt, zeker moet neerstrijken.
In Edessa heeft de aarde wellicht net iets te veel gebeefd voor een mooie, oude stad. De ligging is wel spectaculair op de rand van een bergplateau(tje). Op oude prenten duikt een reeks watervallen van die rand af (vandaar de Slavische naam Voden (voda=water)), maar nu is er eigenlijk maar 1 over. In de streek is de stad berucht om toverij (kwade oog)…
Evia is niet echt toeristisch te noemen. Alleen mensen die daar roots hebben gaan er naar toe. Zuid Evia heeft wel mooie natuur voor de liefhebbers.
Trikala is inderdaad een saaie provincie stad. Enige lichtpunt zijn de Meteora. Doorrijden maar…
Skiathos, ik ben er in 1998 geweest. Voor families met puberende kinderen ideale bestemming. De ouders kunnen lekker eten en koffie/ijs nemen in de “stad”, de kids kunnen de disco’s afgaan aan de rand van de “stad”. Prachtige stranden, wel een beetje duur. Als je het een keer erg gezellig hebt en erg laat maakt, loop even langs de bakker in de “stad” om een verse tyropita te kopen vóór dat de winkel open gaat. Lekker….
Kardamili heb ik gezien afgelopen zomer onderweg van Kalamata naar Diros (grotten). Leuk pittoresk dorp met leuke restaurants, cafeetjes en winkeltjes. Leuk om 1 max 2 dagen rond te lopen, maar daarna wordt het een beetje saai denk ik. Het ligt ook een beetje afgelegen om als uitvalsbasis te gebruiken. Je bent minstens 1:15 van Kalamata en 1:15 van Diros.
Gytheio is een leuke haven voor een verblijf van een paar dagen. Als je toch daar in de buurt wilt blijven, zou ik eerder voor Monemvassia kiezen en Gytheio voor een-twee dagen bezoeken.
@Bruno, Evia heeft nochtans veel te bieden, vooral qua natuur. Het haventje Kimi vonden wij tof, het is bekend voor de octopus, maar ook een goeie springplank om naar Skyros te hoppen, een absoluut speciaal eiland.
Wij zijn ooit op Ios geweest maar na 1 nacht walgend vertrokken. Toen als jong koppel nog ! Nochtans is de chora werkelijk mooi op zich maar totaal verziekt door party’s en drugs.
Paros gaat volgens jou nu ook die richting uit? Toen wij er waren (20 jaar geleden!) viel dat mee en het is ook echt mooi, de chora én Naoussa in het noorden.
Sitia op Kreta zouden wij waarschijnlijk niet meer herkennen nu want dat is meer dan 20 jaar geleden. Maar we willen er volgend jaar naartoe.
En inderdaad, Githeon is echt wel heel mooi.
Deze reeks bewijst gewoon wat Griekenland te bieden heeft in vergelijking met andere landen : wat je ook allemaal denkt bezocht te hebben, er blijft altijd nog meer.
Ik heb op Ios anders wel, als 18-jarige weliswaar, de vakantie van mijn leven meegemaakt…! Dat was wel ‘zwaar’, maar toen toch zeker niet vulgair, zoals in Rhodos of Zakynthos; de meese toeristen waren Ieren, geen Engelsen.
Syros is het andere eind van het spectrum: nogal ‘familiaal’; ik ben er geweest voor ik kinderen had, en dat viel wel wat tegen.
Edessa is een gezellig provinciestadje met meer dan alleen maar de indrukwekkende watervallen. Er is ook een watermolenmuseum dat helaas een beetje aan het vervallen is. Verder is er ook een prachtig gerestaureerde oude hennepfabriek die vroeger volledig op waternergie werkte. Naar deze fabriek ga je met een jamesbondachtige lift.
@peter, enkele jaren geleden opende in Chania een winkel die hennepkleding verkocht. De politie heeft het opgedoekt.
@flupke, die hennepfabriek is dan ook 50 jaar geleden voor waarschijnlijk dezelfde reden gesloten. Het is nu eerder een soort van museum.
@Flupke: er zijn 2 soorten hennep, en van slechts 1 (“marihuana”) kunnen er drugs worden gemaakt. Ik wist dat voor dat er kunststof touw bestond, dit vooral gemaakt werd van agave (sisal) en hennep. Volgens wikipedia (http://nl.wikipedia.org/wiki/Hennep#Vezelproducten ) werd hennep tot WO II ook voor kledij en papier gebruikt. Blijkbaar was de politie dat vergeten, of dachten ze dat er maar 1 soort hennep is…
In het Grieks heet die hennepfabriek trouwens “kannavourgio” (ongeveer). Daar is dan toch een verwijzing naar kannabis.
Het zou me ten zeerste verbazen dat een politieagent het verschil kent tussen de 2 soorten hennep. Tenzij hij als bijverdienste natuurlijk een beetje gaat dealen in de ene soort… (niet dat zoiets gebeurt in Griekenland, natuurlijk).
Het verschil tussen Cannabis Vulgaris, voor vezels, en Cannabis Sativa, om te roken en zo, is nauwelijks te zien noch te ruiken voor de bloei. Van CS kan je overigens ook touw en stoffen maken. Het zaad van CV wordt gebruikt als vogelvoer en je kan het ook malen en er oergezond brood en gebak mee maken. Voor spacecake moet je echter naar de zwarte bakker.
Loodgieters gebruiken nog steeds hennep om schroefdraad aan buisuiteinden waterdicht te maken.