Met meer dan 10.000 waren ze gisteravond op Syntagma – het centrale plein van Athene: mensen die in alle stilte, in het zwart gekleed, zonder politieke leuzen, kwamen protesteren tegen de manier waarop de regering de enorme bosbranden probeerde te bestrijden. Zeker zo veel mensen zijn ook in andere steden op straat gekomen. Aangezien deze actie via internet en via SMS op touw is gezet, op slechts zeer korte tijd, mag men toch wel van een massale respons spreken.
Het is voor alle Grieken duidelijk dat de regering heeft gefaald: de communicatie tussen de verschillende diensten en ministeries loopt compleet mank (dat was al duidelijk tijdens de branden in juli en men heeft nog niets geleerd). Ook de buitenlandse televisiezenders laten merken dat de Griekse regering niet in staat is om zijn burgers te beschermen. De Griekse overheid ziet het anders: zij vermoedt een complot, terroristen, misschien wel de anarchisten die kat en muis met de politie spelen in de wijk Exarcheia, mensen die er op uit zijn om de Griekse staat ten gronde te richten. Hoewel dit een verkiezingsperiode is, durft geen enkele politicus zich in de getroffen gebieden laten zien: zij die het wel hebben geprobeerd de vorige dagen, werden door de bevolking uitgejouwd en verjaagd. De verbannen koning Constantijn wordt dan weer wel geduld, maar of zijn medeleven gemeend is, is ook maar de vraag.
Ondertussen blijft de hulp voor de getroffenen binnenlopen. Ook vanuit het buitenland is er veel steun, vooral van de Griekse gemeenschappen in de Verenigde Staten en Australië. De maatregelen die regering heeft getroffen, worden ondertussen zeer chaotisch toegepast. Er werd een omzendbrief gestuurd naar alle banken in de buurt van de getroffen dorpen. Daarin werd gezegd op hoeveel geld de slachoffers recht hebben. Verder is de richtlijn zeer onduidelijk. Burgers haastten zich gisteren naar de banken, maar kregen geen geld als ze geen identiteitskaart konden voorleggen (bij sommigen was die evenwel in de brand gebleven). Verder was het een ongeordend kluwen van door elkaar schreeuwende mensen die bijna flauw vielen van de hitte. Sommigen probeerden meer dan één keer geld te krijgen, anderen moesten onverrichterzake terugkeren want het geld was op (ik had u al gezegd dat bijna alle betaalverkeer in Griekenland met cash geld gebeurt).
Gisteravond kwam een boswachter op de openbare omroep zeggen hoe je aan brandpreventie kunt doen. Als de regering nog maar de helft van zijn maatregelen had toegepast, waren er geen doden gevallen. De aanbrengen van brandgangen, tijdens een brand gecontroleerd een zone afbranden om het vuur tegen te houden en dat soort dingen meer. Maar de vorige PASOK regering heeft het boswachtersregiment flink gedecimeerd en alle bevoegdheden overgedragen aan de gewone brandweer. Die ruimt echter geen sprokkelhout op in de bossen, of maken geen brandgangen. Laat staan dat die weet waat zich cisternen bevinden of hoe je een bosbrand bestrijdt: dat is namelijk andere koek dan een brand in een gebouw. Een van de gevolgen van de branden zal nu toch wel zijn dat er weer meer boswachters in dienst worden genomen (als er tenminste nog bos overblijft).
Ondertussen heeft men het niet alleen meer over de enorme ecologische schade van de branden, maar ook over de economische gevolgen. De economische schade beloopt nu al 0,7% van het Griekse BNP. Er is nu al ruim 3 miljard euro uitgetrokken. De locale economieën in de Peloponessos zullen nog jaren moeten vechten om de tegenslagen te boven te komen. Om het budget niet al te veel onder druk te zetten, is er nu al sprake van verhoging van BTW. Net zoals de organisatie van de Olympische Spelen, zullen we dit in onze portemonnee voelen.
Al met al zorgen deze branden er wel voor dat politici op dit ogenblik nauwelijks op TV verschijnen en dus nauwelijks zendtijd hebben om hun programma toe te lichten voor de verkiezingen van 16 september. En misschien is dat niet eens zo erg, want de bevolking heeft er toch genoeg van om steeds hetzelfde discours te horen. Nea Dimokratia zegt dat alles de schuld is van het jarenlange slechte beleid van PASOK. PASOK op zijn beurt, zegt dan weer dan Nea Dimokratia onbekwaam is om te regeren en dat zij het veel beter zullen doen. De bosbranden zijn misschien wel de katalysator om het strakke 2-partijensysteem te breken. Het is niet ondenkbaar dat de overwinnaar (dat is zeker PASOK of Nea Dimokratia) een coalitiepartner zal moeten zoeken om de meerderheid in het parlement te hebben. En die coalitiepartner zal dus één van de kleinere partijen zijn.