De bosbranden zijn nog lang niet geblust en reeds doemt er een volgend fenomeen op: droogte. Doordat het deze winter nauwelijks heeft geregend en door de aanhoudende hitte, dreigt er een watertekort in Griekenland. Vooral de Cycladische eilanden worden getroffen: in Kimolos staan de kranen sinds maandag droog. Ook Naxos en Santorini kampen met ernstige problemen. Toeristen moeten zich vaak wassen met flessenwater. Nu zijn de Cycladen altijd wel problematisch gebied: er zijn zo goed als geen bronnen, en elk jaar dient er water te worden aangevoerd met speciale schepen. Er zijn weliswaar desalinatie-installaties, maar die werken niet door de frequente elektriciteitspannes. De minister van Binnenlandse Zaken heeft daarom de noodtoestand afgekondigd voor alle Cycladen. Dat ziet er niet goed uit voor de honderdduizenden Atheners die deze maand op vakantie vertrekken. Velen trekken naar de Cycladen, maar zouden wel eens van een kale reis kunnen terugkomen.
Ook de graanschuur van Griekenland, Thessalië, staat droog. Door overdadig besproeien van gewassen die veel water nodig hebben, en ook door de verouderde sproei-installaties, waarbij veel water verloren gaat, is er eigenlijk geen water meer. Boeren beginnen nu illegaal te drillen naar water en het risico bestaat dat zeewater de lacunes gaat opvullen waar het grondwater wordt opgepompt. En dat is het begin van het einde: dan zijn alle factoren aanwezig om een woestijn te creëren.
In de buurt van Thessaloniki heeft het grote Koronia-meer nog een paar centimeter water. Het meer is een toevluchtsoord voor trekvogels, maar die zullen ook wegblijven als er geen water meer te vinden is.
De nationale watermaatschappij heeft de bewoners van Athene gerustgesteld: zij zullen geen hinder ondervinden. En zelfs al mocht het 2,5 jaar totaal niet meer regenen, dan nog zou Athene van water kunnen worden voorzien. Wat er nadien zou gebeuren….