Stroompannes zijn geen uitzondering in Griekenland. Af en toe laat het elektriciteitsnet het afweten en zitten hele dorpen en wijken zonder stroom. Veel heeft te maken met de ouderwetse infrastructuur en het feit dat het stroomnet slechts een capaciteit van 12.500 Megawatt heeft.
De voorbij jaren hebben de Grieken zich erg veel elektronische toestellen kunnen aanschaffen en dat brengt natuurlijk een extra belasting van het netwerk met zich mee. En met de hittegolven van dit jaar, is de verkoop van airconditioning-toestellen de hoogte in gegaan. Vele mensen kiezen voor goedkope modellen, die geen power condensers hebben en dus veel meer elektriciteit verbruiken. Resultaat: tijdens de hete dagen werd er meer dan 10.000 Megawatt verbruikt en dat vertaalde zich in veel stroompannes. Hier op kantoor hadden we tijdens de eerste hittegolf elke dag van de week een stroompanne van 4 uur. De overheid probeert het elektriciteitsgebruik naar beneden te brengen. Zo worden de roltrappen in de metro bvb. tijdens de piekuren (tussen 11u en 15u) stil gelegd, en sommige minder drukke kruispunten hebben geen lichtsignalisatie. Ook industrële zones worden krijgen geen stroom. Het lijkt een druppel op een hete plaat: het verbruik blijft hoog en de privé consument schijnt zijn gedrag niet aan te passen.
U begrijpt dat er zich grote problemen voordoen als een elektriciteitscentrale uitvalt wegens schade (een bosbrand bvb.) of onderhoud. Om dergelijke problemen op te vangen, importeert Griekenland elk jaar elektriciteit uit de buurlanden. Dat ook dit niet zonder risico is, bleek vorige week. Het systeem in Kosovo, Montenegro en FYROM viel uit waardoor het netwerk in Griekenland opeens 1000 Megawatt minder vrij had. Met als gevolg een heuse black-out in heel Thessaloniki en grote delen van Noord-Griekenland.
Op dit ogenblik heeft de openbare elektriciteitsmaatschappij DEI hier een monopolie. Het lijkt dus logisch dat de regering de elektriciteitsmarkt open stelt. Maar daarmee strijkt ze de machtige vakbonden van de openbare elektriciteitsmaatschappij fel tegen de haren in, en vrees om stemmenverlies heeft er voor gezorgd dat er weinig beweegt op dat front. Daarom duurt het ook zo lang voor alternatieve energiebronnen in gebruik worden genomen. En daarom zullen we wellicht nog jaren moeten leven met stroompannes.