Statistieken tonen ons dat zelfmoord erg vaak voorkomt in Belgie. In Griekenland is het een zeer zeldzaam verschijnsel (http://www.who.int/mental_health/media/gree.pdf).
De publieke opinie besteedt hier dan ook altijd veel aandacht als er iemand zelfmoord pleegt. De voornaamste redenen voor zelfmoord zouden vooral financiele problemen zijn, hoewel ik toch ook al jaloerse echtgenoten zelfmoord heb weten plegen. Hoe dan ook, het gebeurt uiterst zelden en Grieken kunnen ook niet goed begrijpen waarom iemand zich het leven wil benemen. Waar heeft het mee te maken? Met het zonnige weer in Griekenland? Met de sociale controle en een samenleving waar mensen nog met elkaar praten en waar je zelden het gevoel krijgt dat je helemaal alleen bent? Met het feit dat je tegen iedereen over je problemen kunt beginnen (Grieken doen dat vrij makkelijk), zelfs tegen de taxichauffeur of de kiosk-uitbater?
Het is dan ook niet verwonderlijk dat er veel aandacht werd besteed aan de volgende kwestie: een jongeman uit een van de voorsteden van Athene had een groep opgericht op Facebook “voor hen die het leven beu waren en die iets anders willen”, waar leden allerlei methodes posten om zich van het leven te beroven. Er waren 64 regelmatige bezoekers van de groep, allemaal Grieken. De oprichter van de groep had de leden opgeroepen om collectief zelfmoord te plegen. De Griekse cyberpolitie was gelukkig achter het hele plan gekomen en heeft dit kunnen voorkomen.
Bleek dat de leider van de groep een aantal persoonlijke problemen had. Hij zal nu worden voorgeleid, maar het is niet duidelijk wat er zal gebeuren. Collectieve zelfmoorden leek altijd iets voor het verre Japan voor de Grieken, en dit bericht kwam hier dan ook als een schok aan.
@Bruno.Het kan toch wel:
Reacties
vincentvds zei op 15 mei 2009 om 08:34
Ja, in Japan zijn zelfmoordsites geen uitzondering. Het werd zo gewoon dat de overheid heeft moeten ingrijpen: providers kunnen verplicht worden om de identiteit van personen met zelfmoordneigingen vrij te geven. Net gisteren heeft de nationale politie de zelfmoordcijfers voor Japan bekend gemaakt. Een kleine daling, maar het cijfers ligt nog altijd boven iets boven de 30.000 per jaar (bijna 90 mensen per dag). Minder ouderen hebben zich van het leven benomen. Maar daarentegen is het percentage bij de jongeren gestegen: weerslag van de slechte economische situatie. In tegenstelling tot Griekenland praten de mensen niet snel over hun problemen. Je valt de medemens niet lastig met je zieleroerselen. Mensen die het niet meer zien zitten, verbergen hun problemen wat de put maar enkel dieper maakt.
Jenny zei op 15 mei 2009 om 09:16
Collectieve zelfmoord van 64 jongeren,daar zouden ze ook in heel Europa van opkijken .
Maar @Vincent brengt ons zowat tot bewustzijn welk verschil er is tussen de Japanner en de Europeaan .Hier zijn er bv ook geen zelfmoordescadrons zoals in het Oosten .
Ik heb geen contact met tieners in GR maar hebben die wel deelfde gewoonte als de oudere generaties,nl hun problemen uitpraten met zowat Jan en Alleman ? Ik zie het aan de buurt waar m’n man z’n zaak heeft (ik noem het de biechtstoel!:)en waar iedereen mekaar een handje toesteekt,ook met problemen.
Een plaatselijke radioman stelt onregelmatigheden aan de kaak en probeert die ook op te lossen en meestal lukt het hem ook .
Ik weet niet hoeveel psychiaters de stad heeft ,ken alleen maar m’n overbuur als zieledoktor maar ik denk dat een GR eerder bij vrienden hulp zoekt dan bij profs.
***
Iets heel anders : het schijnt dat Samaras verbod wilt voor hoge hakken,drank en kauwgom voor bezoekers van oude griekse theaters .Goed voorstel omdat hakken de antieke marmer schaden, dat kuisdiensten eens 27kgs kauwgom bijeengeraapt hebben en dat ze geen dronkaards willen want wie weet wat die achterlaten!
Daarbij ietwat respect voor zulke antiquiteiten misstaat ook niet.
@Bruno.Is this comment?
Ik ben bang dat ik niet begrepen heb wat je precies bedoelt, @Martin.