Rijke politici

Ongeveer 2 jaar geleden werd in Griekenland een wet gestemd die zegt dat parlementsleden de herkomst van hun geld moeten aangeven. Dit principe is gekend in het Grieks als “πόθεν έσχες”. Eerder deze week werden de cijfers voor 2005 van de verschillende Griekse partijleiders vrijgegeven.
Dat ze niet bepaald arm zijn, was geen openbaring, maar er is toch flink wat reactie gekomen op de gemakkelijke wijze waarop ze geld binnenrijven. In Griekenland bestaat geen wet op de “cumul”, dus parlementsleden mogen rustig hun beroep naast hun ambt blijven uitoefenen, en zoals blijkt, kan dat aardig oplopen.
De rijkste partijleider is Alekos Alavanos van het linkse splinterpartijtje Synaspismos. Samen met zijn vrouw hebben ze 160.000€ aan inkomsten. 14.000€ van zijn parlementaire wedde heeft hij aan de partij gegeven als steun. Ze hebben 4 huizen op het eiland Tinos, 2 in Athene, 5 in Chania, 1 in Heraklion en 1 in Brussel. Hun aandelenportefeuille bedraagt 88.420€ en ze hebben in totaal 515.000€ op hun rekeningen gestort gekregen. Het koppel heeft 3 auto’s.

Uiteraard is premier Karamanlis ook geen armoedzaaier. Hij heeft 140.205€ aan inkomsten aangegeven, hij heeft 2 huizen in Thessaloniki, 2 op het eiland Kythnos, 9 in Athene, 3 in Serres en 1 op Mykonos. Ook zijn aandelenportefeuille is dik. Samen met zijn vrouw heeft hij 1 auto en een opblaasbaar jachtje. Karamanlis heeft nooit gewerkt in zijn leven.
Georgos Papandreou, de voorzitter van Pasok, lijkt niet zo’n rijkerd. Hij had “slechts” 115.727€ aan inkomsten, heeft 1 huis Athene en 2 in Patras. Hij heeft 50.825€ op zijn rekening gestort en heeft 2 auto’s samen met zijn vrouw.
Georgos Karatzaferis, de voorzitter van de extreem rechts partij LAOS, is een begoed man. Hij is eigenaar van zijn eigen TV zender (waar u kunt zien tot waar eigendunk kan reiken) en had 225.000€ aan inkomsten. De man heeft 37 huizen (!!!!) en kreeg 58.000€ op zijn rekening gestort. Misschien wel van de kerk, die zijn grote vriend is?
De communistische Aleka Papariga is wat bescheidener: zij had slechts 103.226€ aan inkomsten, heeft 1 huis in Athene en kreeg 165€ op haar rekening gestort.

Ik weet niet of de Belgische parlementsleden meer verdienen, maar ik ben er zeker van dat ze minder huizen hebben! Nu is dit wel een typisch Grieks verschijnsel: vroeger werd volop geinvesteerd in onroerend goed, want met een fluctuerende drachme kon je niet veel aanvangen (85% van de Grieken bezit een huis). Daarenboven bouwen/bouwden alle ouders een huis (of een flat) voor elk van hun kinderen. Als dan de huizen van vorige generaties ook nog eens worden doorgegeven, kan het aantal wel oplopen.
Maar goed: uit de cijfers van de parlementsleden blijkt wel wat altijd al wordt beweerd: Griekenland is een arm land met rijke inwoners (ze zijn wel niet allemaal zo rijk).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *