Het strand is van iedereen

Het is leuk om vlak bij de Middellandse Zee te wonen. Je stap de deur uit, loopt een paar tientallen meters (laat het er nog een paar honderd zijn) en je bent aan het strand. Een frisse duik, beetje gymnastiek, beetje zonnen en dan weer naar huis. Het is een luxe. En toch hebben vele bewoners van de kustgemeenten rond Athene die luxe niet. Het klinkt een beetje vreemd maar toch is het zo. Hoe langer hoe minder worden de stranden rond de Griekse hoofdstad toegankelijk voor het publiek. Ten eerste worden sommige publieke stranden ondertussen privé uitgebaat (vroeger waren ze eigendom van de overheid, maar ook Griekenland is nu in de ban van een privatiseringsgolf), en de toegangsprijs is flink de hoogte in gegaan (8 tot 10€). Verder heb je de grote clubs/bars, die een enorme oppervlakte bestrijken en dan ook nog eens stukken strand inpalmen en om die privé toegankelijk te maken voor hun klanten. Uiteraard is dat illegaal, maar omdat er geen zoneplan is in Griekenland, komt het nooit tot een rechtszaak of een ingrijpen van de overheid, want er is geen juridische poot om op te staan. Daarnaast is er ook nog eens de Olympische infrastructuur, die moest beschermd worden, waardoor weer grote delen van het strand ontoegankelijk werden. 3 jaar na de Spelen zijn die stranden overigens nog steeds niet toegankelijk.

Een groot aantal burgemeesters van de kustgemeenten hebben er al langer hun buik van vol.
Vorige zomer waren er al demonstraties van bewoners die het niet pikten dat de toegang tot het strand zo duur was. En dit jaar zijn er al een paar burgemeesters openlijk voor uit gekomen dat ze het niet langer pikken dat clubs en bars zomaar stukken strand inpalmen. Een aantal onder hen is al hardhandig aangepakt, wat nog maar eens een bewijs is dat er een mafia achter die clubs zit (als een eigenaar geen bescherming wil, kan zijn club wel eens in de vlammen opgaan).
En nu is de burgemeester van de voorstad Ellinikon in hongerstaking gegaan. Het strand moet teruggegeven worden aan de gemeente, zo gaat het, en hij kan op veel steun van de burgers rekenen. Een paar dagen geleden hebben bewoners van Faliro reeds de prikkeldraad rond het beachvolley-stadium en het stadium van Vrede en Vriendschap al naar beneden gehaald. De meeste Olympische stadia liggen er toch leeg en verlaten bij… Het zou wel eens een hete zomer kunnen worden…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *