Op basis van een van de links die lezer @Europa in een vorige post doorspeelde, wil ik u volgende post niet onthouden. Voor alle duidelijkheid: wat volgt is geen theorie van mij, en u bepaalt zelf maar de grootte van de korrel zout waarmee u dit neemt.
Zoals u weet wordt/werd Delfi de navel van de wereld genoemd. Volgens de Oude Grieken lag het op de scheiding tussen de Oostelijke en Westelijke helft van de (toen gekende) wereld. Die scheidingslijn zou door Zeus zelf zijn aangegeven. Er is een mythe met een adelaar die er een steen laat vallen (een kopie is te zien in het museum van Delfi) die het centrum van de wereld aangaf. Iemand denkt dat nu te hebben aangetoond door middel van Google Earth.
Het is bewezen dat de tempel van Poseidon in Sounio, de Akropolis van Athene, en de tempel van Aphaia op Aigina op gelijke afstand van elkaar liggen. De foto links laat inderdaad een gelijkbenige driehoek zien: zowel Aphaia als de Akropolis liggen op 44 km van Sounio.
Wat gebeurt er nu als we Delfi in het plaatje brengen? De afstanden van Aphaia en de Akropolis tot Delfi bedraagt 121 km. De beelden laten alweer een gelijkbenige driehoek zien. Zou Delfi nu wel eens het centrum van de wereld (zoniet Griekenland) kunnen zijn?
Dodoni en Dion (2 belangrijke cultusplaatsen in de oudheid) bevinden zich elk op 195 km afstand van Delfi.
En tenslotte blijken de Akropolis van Athene en Olympia elk ook nog eens op 121 km van Delfi te liggen.
Dit zou het bewijs moeten leveren dat al die cultusplaatsen niet per toeval gebouwd zijn, en dat ze alles werd afgemeten met Delfi als het middelpunt. Ik betwist het niet, en het is geweten dat de Oude Grieken erg goed de afstanden kenden. Maar in hoeverre dit als hard wetenschappelijk bewijs moet worden beschouwd, laat ik in het midden.