Geschiedenis (her)schrijven

De laatste tijd staat de Griekse onderwijswereld op zijn kop. Niet vanwege de protesten tegen de hervormingsmaatregelen van de regering (waarbij gisteren een wachthokje van de Evzonen in de fik is gegaan); dit keer gaat het om het geschiedenisboek dat in het zesde leerjaar (lager onderwijs) wordt gebruikt. 2 weken geleden kwam er opeens protest van de kerk op het boek. Er zou te weinig nadruk worden gelegd op de moeilijkheden die de Grieken onder Ottomaans juk te verduren hadden. Er zou ook nauwelijks melding worden gemaakt van de scholen die de Kerk ondergronds organiseerde. Bovendien wordt gezegd dat de Ottomanen de Grieken de mogelijkheid gaven om hun zeden, gewoontes en religie te handhaven.
5 wetenschappelijke tijdschriften hebben een klacht neergelegd bij de Raad van State om het boek als ongrondwettelijk te classificeren (in Griekenland bepaalt het ministerie van Onderwijs de inhoud van schoolboeken). Het boek zou het belang van de Griekse revolutie tot slechts enkele lijntjes beperken en de daden van de leiders komen amper ter sprake.
Maar er is ook een ander kamp, dat het boek verdedigt. Volgens dat kamp zouden de vroegere geschiedenisboeken veel te subjectief zijn opgesteld. Ze zouden erg opruiend zijn geweest en daarbij gevoelens van rivaliteit hebben gecultiveerd. Zo zou de eeuwige rivaliteit tussen Grieken en Turken bijna een institutioneel gegeven zijn geworden. De schrijvers van het huidige geschiedenisboek hebben al aangegeven niet te zullen buigen voor wat zij noemen een “nationalistische lobby”. Ook de minister van Onderwijs heeft al te kennen gegeven dat het boek niet zal worden aangepast.

Update 12 maart 2007: de aartbisschop van Athene Christodoulos (die zich eerder als politicus dan als geestelijke profileert) had gisteren in zijn preek zware kritiek. Het was te verwachten dat de Kerk zich tegen de huidige voorstelling van de historische feiten zou verzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *