Armoede

De tijd dat Grieken massaal hun land ontvluchtten om hun geluk (en vooral een financieel veilige toekomst) elders te zoeken is al een hele tijd voorbij. Trouwens, uit recent onderzoek blijkt dat Grieken de meest honkvaste Europeanen zijn: rond de 70% ziet het niet zitten om in een ander Europees land te gaan werken, en 96% wil zeker niet verkassen na zijn pensioen (u leest een en ander hier). En dat terwijl ze zo wat de meest pessimistische Europeanen zijn.
De situatie ziet er inderdaad niet zo rooskleurig uit op economisch vlak. Ondanks het feit dat de Griekse economie groeit met ongeveer 4% per jaar, leven ongeveer 20% van de Grieken onder de armoedegrens (cijfers voor 2005: u vindt ze hier in detail terug). Die grens is bepaald op een jaarlijks inkomen van 5.649,78 € per jaar voor alleenstaanden en 11.864,54 € voor een familie met 2 kinderen. U ziet het: de grens ligt al erg laag, en nog zijn er mensen die niet aan dat bedrag komen (er zijn natuurlijk ook een heel aantal mensen die ZEGGEN dat ze niet aan dat bedrag komen).

Maar goed: iedereen is het er over eens dat het onmogelijk is om te overleven met 470,82 € per maand (dat is de grens die door de statistische dienst wordt gehanteerd). Er zijn meer gevallen van armoede in de dun bevolkte gebieden dan in de meer ontwikkelde gebieden. Vrouwen zijn als groep kwetsbaarder dan mannen (20,9% kans op een leven in armoede, tegenover 18,3% voor mannen).
27,9% van de Grieken die ouder zijn dan 65 leeft in armoede, 22,7% van de 16 tot 24-jarigen eveneens. Het slechtst vergaat het de éénoudergezinnen: 37,6% van hen komt niet aan het mininumloon.
De helft van de Griekse families kan zich nauwelijks een week vakantie in eigen land veroorloven (velen gaan daarvoor een lening aan!) en het percentage lijkt maar te stijgen. Op 3 jaar tijd (tussen 2003 en 2006) mag het gemiddelde inkomen van de Grieken dan wel zijn gestegen met 14,4%; de levensduurte is in die periode toegenomen met 26%. U moet geen wiskundige zijn om te zien dat het voor vele Grieken alsmaar moeilijker wordt om de eindjes aan elkaar te knopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *