Onder de hamer

Griekenland heeft een erg roerige geschiedenis met zijn koningen. De laatste koning, Constantijn II, is in 1974 zonder al te veel poespas afgezet. Hij blijft hardnekkig de titel “koning de Hellenen” dragen, maar hij mag onder die naam Griekenland niet binnen. Hij wordt geacht zich als elke burger een achternaam aan te meten, en die is Glicksburg (de man heeft een Deense stamboom).
Constantijn woont met zijn familie in Londen en probeert al jaren delen van zijn eigendom terug te vorderen. Alleen is men hier de mening toegedaan dat de ex-koning geen eigendom heeft: alles behoort toe aan de Griekse staat. In 1991 er echter een overeenkomst gesloten met de toenmalige regering, en heeft Constantijn toen heel wat stukken uit zijn vroegere paleis mee naar Londen genomen. Blijkbaar is daar nooit een inventaris van opgemaakt.
Maar wie nu wil zien wat er destijds is verscheept, hoeft maar een kijkje te gaan nemen bij het veilinghuis Christie’s in Londen. Binnen een uurtje wordt daar een deel van Constantijn’s inboedel geveild. Blijkbaar heeft de man nood aan geld. De Griekse regering is niet te spreken over de veiling en heeft telefonisch geprotesteerd bij monde van minister van cultuur Voulgarakis. Volgens hem gaat het hier om cultureel erfgoed van Griekenland. Nochtans is al sinds 30 november 2006 geweten dat de veiling vandaag en morgen zou plaats grijpen. De oppositiepartijen hebben weer koren op de molen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *