Het mechanisme van Antikythira (2)

Het congres over het mechanisme van Antikythira is afgelopen. Geïnteresseerden kunnen de abstracts van het congres van de officiële site halen. Die is niet echt overzichtelijk, maar er zijn wel een aantal heel interessante foto’s terug te vinden. Het loont zeker de moeite om er eens doorheen te surfen. Het tijdschrift Nature heeft ook een artikel gewijd aan het mechanisme. Het is duidelijk dat er erg veel internationale belangstelling is voor het mechanisme. De Britse Guardian noemt het zelfs een belangrijker object dan de Mona Lisa.
Ik ben zelf niet op het congres geraakt, maar wat ik lees in de Griekse kranten komt ongeveer op het volgende neer. De vermoedelijke ontwerper van het apparaat was de astronoom, wiskundige, aardrijkskundige en meteoroloog Hipparchos. Het mechanisme zou zijn vervaardigd in de 2de helft van de 2de eeuw voor Christus. Feit is dat er geen enkel ander dergelijk mechanisme is aangetroffen, behalve het meteorologisch uurwerk van Praag.

Het object heeft de grootte van een gewone schoorsteenmantelklok en het heeft 3 “wijzerplaten”. Die duiden de plaats van zon en maan aan, een kalender van 365 dagen (met de mogelijkheid van schrikkeljaren), de verschillende stadia van de maan, de zons- en maansverduisteringen, en het kon ook nog eens de standen van Mars en Venus voorspellen.
2 toestellen hebben geholpen bij het ontcijferen van het binnenwerk van het mechanisme: de PTK Dome van HP, en de tomograaf Blade Runner van X Tek, een machine van 8 ton die speciaal is ontworpen om het mechanisme van Antikyhtira te onderzoeken. Zo heeft nieuwe onderdeeltjes ontdekt binnen in (sommigen slechts een 10de van een millimeter groot) en heeft men verder inscripties aan de binnenkant kunnen ontcijferen. Blijkbaar gaat het om plaatsnamen zoals “Faros” (de naam van de vuurtoren van Alexandrië) en Iberia (Spanje dus).
Misschien allemaal niet echt spectaculaire ontdekkingen, maar het onderzoek gaat nog steeds verder. De mechanisme heeft zeker nog niet al zijn geheimen prijs gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *