Vervroegde verkiezingen

Politiek is ̩̩n van de belangrijkste gespreksonderwerpen in Griekenland. De Griekse politiek werkt ietsje anders dan de Belgische. Toen ik hier pas aankwam in 2000, waren er nationale verkiezingen. Die leken voor mij meer op een voetbalwedstrijden, met supporters van beide kampen (de voornaamste partijen Рen dat zijn er maar 2) die met vlaggen de straat op komen, en liederen zingen en slogans scanderen. De media doet vlijtig mee om dit beeld te ondersteunen. 99% van de media is trouwens gelieerd aan die politieke partijen en zelfs voor een buitenstaander (zoals ik) is het heel eenvoudig om te zien tot welk kamp de broodheer behoort. Vanzelfsprekend komt dat de objectiviteit niet ten goede.
Wat erg typisch is in Griekenland, zijn de polls i.v.m. politiek. Elke maand is er wel een krant die onderzoek doet en de volgende vragen stelt:
– voor welke partij zou u stemmen, mochten er nu verkiezingen zijn?
– wie is de meeste bekwame figuur om premier te zijn?

Op de eerste vraag worden er verschillende antwoorden gegeven. Bij de 2de vraag vallen dezer dagen slechts 2 namen: die van Kostas Karamanlis (huidig premier) van Nea Dimokratia en die van Georgos Papandreou (ex-minister van Buitenlandse Zaken en zoon van Andreas Papandreou) van PASOK.  Alles wordt in grafiekjes gegoten en vergeleken met de vorige resultaten. Je kunt het gerust een populariteitspoll noemen.

De laatste tijd gonst het in de pers van geruchten van vervroegde verkiezingen. De overheid zegt steeds dat die er niet zullen komen, maar het journaille volhardt. Als ik “vervroegde verkiezingen” hoor, dan is mijn logica de volgende: de regering kan niet verder op deze manier, en dient dus haar ontslag in. Zo zou het er in België toch aan toe gaan. Hier is het enigszins anders.
Als in de polls de regerende partij (want het is er uiteindelijk maar 1, met dit virtuele tweepartijenstelsel) het goed doet, dan heeft ze er alle belang bij om vervroegde verkiezingen uit te schrijven, want ze is dan quasi zeker van winst. Een andere benadering van de hele zaak, vindt u niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *