Gemeenteraadsverkiezingen

Op 8 oktober zijn er in België gemeenteraadsverkiezingen, en een week later worden hetzelfde soort verkiezingen gehouden in de oudste democratie ter wereld. Ook hier vinden deze verkiezingen elke  6 jaarplaats. Als EU-burger mag ik ook kiezen, mits ik daarvoor de nodige papieren in orde breng. Ik ben helaas geen voorbeeldig burger: ik keek te veel op tegen de hele bureaucratie, en ik laat de verkiezingen dus aan mij voorbij gaan. Met uw goedvinden wil ik wel de zaak een beetje opvolgen, als buitenstaander welteverstaan.

Tot voor een paar jaar werden de stemmen bij gemeenteraadsverkiezingen voornamelijk uitgebracht op basis van de partij waartoe de kandidaat behoort. Dit jaar lijken de kiezers meer te kiezen voor de persoon dan voor de partij. Een opmerkelijke verschuiving in het stemgedrag van de Grieken, maar het hoeft nu ook weer niet te verwonderen: als je bijvoorbeeld de programma’s van de kandidaten (voormalig ND minister van Gezondheidszorg Nikitas Kaklamanis en voormalig PASOK minister van Binnenlandse Zaken Kostas Skandalidis) voor de Atheense burgemeesterssjerp naast elkaar legt, merk je nauwelijks verschil.

In Piraeus is het een beetje anders: daar hoopt burgemeester Agrapidis op een 3de termijn (hij heeft de havenstad al kunnen opwaarderen de voorbije 12 jaar), maar zijn PASOK tegenkandidaat Panagiotis Fasoulas lijkt wel populairder, ondanks het feit dat hij een erg vaag programma heeft. Misschien heeft dat wel te maken met het goede resultaat van het Griekse basketbalteam op het WK. Fasoulas was namelijk een basketter in de ploeg die in 1987 Europees kampioen was. Hij was ploegmaat van de Griekse coach Panagiotis Giannakis, en hij kon tijdens de Griekse stunt tegen de Amerikanen zelfs rekenen op belangstelling van Al Jazeera, die hem hier in de haven kwamen interviewen.

Van de andere steden -en zeker van het platteland- ben ik minder op de hoogte. In ieder geval willen de grootste partijen zo veel mogelijk burgemeesters leveren, want dat kan alleen maar positief doorwegen voor de nationale verkiezingen binnen 2 jaar (als er tenminste geen vervroegde verkiezingen komen).

Overal hoor je dat het beter kan, dat er verandering moet komen, dat onze gemeentes netter moeten worden en dat er moet worden gerecycleerd (ik ga er volledig mee akkoord). En terwijl de meeste kandidaten nu ook de weg naar het web hebben gevonden, blijven ze toch vrolijk papiertjes in het rond strooien. Athene en Piraeus zijn een zooi. Alle privé-scholen delen strooibriefjes uit en nu komen daar ook nog de politici bij: de papierberg is enorm. Een tijdje geleden zijn er wel recyclagebakken geplaats, maar dat lijkt me niet meer dan een PR-stunt, want alles komt toch samen op de stortplaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *